PDA

Zobacz pełną wersję : z mambo na joomla



hazael
19-10-2005, 12:41
Mam troche mocno rozwinietą strone pod Mambo a nie chce za bardzo sie z tym meczyc, aby zmienila mi sie tylko nazwa systemu portalowego. Ale jednak predzej czy pozniej i tak bedzie trzeba zmienic ten system.

Czy komponenty i moduły beda miały jakies powazne problemy z Joomla?

stone
19-10-2005, 13:07
zalezy jakie dodatki, gdyz te najbardziej roziwniete jak np phpshop, simpleboard, mambelfish wymagaja nowych wersji, ktore jednak sie szybko pojawiaja
wiekszosc prostych i sredniozaawansowanych bedzie chodzila bez problemu.

Przejscie, jezli chcesz je wykonac, najlepiej zrobic szybko gdyz na razie nie jest to skaplikowane

hazael
19-10-2005, 13:14
No własnie w tym problem, że korzystam z tych komponentów:

phpshop, simpleboard, mambelfish, events, comprofiler...

Jesli są jakies powazne problemy z tymi wynalazkami, to chyba lepiej poczekac na nowy projekt. :(

Chyba najlepiej bedzie jak zrobie kopie mambo razem z komponentami i sprawdze jego dzialanie po spatchowaniu przez joomla

Dylek
19-10-2005, 13:53
phpshop nie dziala (a raczej nie do konca dziala, sa problemy w panelu admina) - musisz czekac na nowa wersje pod nowa nazwa virtuemart. Simpleboard ma juz swoja wersje nazywajaca sie joomlaboard, natomiast co do reszty - nie wiem, nie testowalem (jeszcze).

hazael
22-10-2005, 14:06
phpshop nie dziala (a raczej nie do konca dziala, sa problemy w panelu admina) - musisz czekac na nowa wersje pod nowa nazwa virtuemart. Simpleboard ma juz swoja wersje nazywajaca sie joomlaboard, natomiast co do reszty - nie wiem, nie testowalem (jeszcze).

Zrobiłem sobie kopie wszystkich komponentów z mambo wstawiłem je do Joomla i z tego co zauwazyłem to mialem jedynie problemy z kalendarium ( Events)

Fatal error: Cannot redeclare clone() (previously declared in /home/www/hazael/joomla/includes/compat.php50x.php(9) : eval()'d code:1) in /home/www/hazael/joomla/components/com_events/events.php(545) : eval()'d code on line 2

Nie rozumiem tego błedu.

Zna ktoś rozwiązanie lub jakąs inną wersje kalendarza działająca pod joomle?

stone
22-10-2005, 14:12
Ten blad moze byc zwiazny z php5 niekoniecznie z joomla, ale dokladnie ciezko mi powiedziec

hazael
22-10-2005, 14:46
Ten blad moze byc zwiazny z php5 niekoniecznie z joomla, ale dokladnie ciezko mi powiedziec

No tak, faktycznie - cały problem dotyczył wersji i tego hacka, który wystarczy zlikwidować w pliku events.php:


if (version_compare(phpversion(), '5.0') < 0) {
eval('
function clone($object) {
return $object;
}
');

}

:)
Dodatkowo mozna sobie poczytać o tym na stronie:
http://www.acko.net/node/54

nexus246
22-10-2005, 15:55
Z commmunity builderem nie masz zadnych problemow na Joomli? Ktorea masz wersje tego komponentu?

hazael
22-10-2005, 17:20
Z commmunity builderem nie masz zadnych problemow na Joomli? Ktorea masz wersje tego komponentu?
Na razie tylko testuje komponenty, ale nie zauwazyłem zadnego problemu z tym community builider. W panelu administratora bardzo ladnie wszstko działa. przeglądałem tez od strony uzytkownika liste oraz profile i roznicy nie zauwazyłem. Osobiscie korzystam z nieoryginalnej wersji, "31-03-2005 Enhanced" - z moimi drobnymi (raczej mało znaczacymi) przeróbkami. Wypatrzyłem tylko jakis drobny problem w module wyswietlającym zalogowanych uzytownikow -mam nadzieje, ze uporam się z tym wszystkim :-/.

Puki co to nie działa mi tylko phpshop - no ale to już wiadomo..

zwiastun
23-10-2005, 16:10
Radziłbym się mimo wszystko wstrzymać z przenosinami do wersji Joomla! 1.1, któa ma się pojawić w listopadzie i przyniesie kolejne nowości, w tym wsparcie dla mambelfish, tłumaczenie panelu administratora.

hazael
23-10-2005, 17:02
Radziłbym się mimo wszystko wstrzymać z przenosinami do wersji Joomla (...)

Słuszna uwaga. Chyba tak zrobie, bo zmian na swojej stronie w wersji Mambo nie mam potrzeby dokonywać (na razie mam to, czego potrzebuje), a nic nowego nie wyszło, co by mnie zachecało do koniecznego i natychmiastowego przejscia na inny silnik, którym jest Joomla.

W takim razie pozostane jescze w cieniu Mambo testując i przygotowując się do powolnych zmian. :-)

Allasar
06-01-2006, 18:20
Witam,
Jest to mój pierwszy post na tym forum, dlatego na samym początku chciałbym się serdecznie przywitać i poprosić o wyrozumiałość, gfyż za cwany w te klocki to ja nie jestem :-))))

Mambo mam w wersji 4.5.2 i chciałem je zmienić na Joomlę! 1.0.3 PL
Postępuję zgodnie z instrukcjami podanymi w poadniku pana Piotra Laskowskiego, jednak zamiast strony głównej ciąglę widzę białe tło, a PA nie działa poprawnie (brak jakichkolwiek czcionek).
Chciałbym też zaznaczyć, iż odnośnie modułów itp. zwyczajnie skopiowałem zawartość folderów (czyli components i reszty) do ich odpowieników w nowym folderze, oprócz tego skoiowałem tez pliki dodatków poza tymi komponentami, jak np forum (SMF).

Jeśli ktoś mógłby mi pomóc, byłbym serdecznie wdzięczny.

Pozdrawiam

stone
06-01-2006, 22:04
smf dosc mocno sie integruje z mambo, a skolei wersja dla joomla troszke sie rozni, ale nie sadze aby to bylo przyczyna twoich problemow.
A czy dokonałeś zmian w pliku configuration.php po zmianie foldera na nowy?

Allasar
07-01-2006, 00:10
Tak, zmienilem ścieżkę z $mosConfig_absolute_path = '/home/allasar/public_html/' na $mosConfig_absolute_path = '/home/allasar/public_html/joomla/'; oraz $mosConfig_live_site = 'http://mno.com.pl/' na $mosConfig_live_site = 'http://mno.com.pl/joomla', gdy to nic nie dało dla pewności zmieniłem też $mosConfig_cachepath = '/home/allasar/public_html/cache'; na $mosConfig_cachepath = '/home/allasar/public_html/joomla/cache';. Oczywiście folderem, gdzie trzymam joomlę jest obecnie /public_html/joomla. Ponieważ trzecia zmiana nic nie dałą cofnąłem ją, w końcu nie była zapisana w instrukcji.

Pozdrawiam

stone
07-01-2006, 19:56
Czy jak jak rozmumiem forum nie przenosiles?
O ile pamietam SMF wymagal dodania kody do pliku index.php skorki, ten kod bedziesz musial usunac

Allasar
08-01-2006, 11:55
Czy jak jak rozmumiem forum nie przenosiles?
O ile pamietam SMF wymagal dodania kody do pliku index.php skorki, ten kod bedziesz musial usunac


Katalog z forum również skopiowałem, ale samo SMF instalował mi wtedy kumpel, więc nie wiem, co on z tym zrobił. Looknę w tego indexa.