PDA

Zobacz pełną wersję : Instalacja Joomla 1.04 / 1.03



slawekg
23-12-2005, 11:59
Witam!
Chcialem sie dowiedziec raz, a porzadnie:
1.Dlaczego sa takie problemy z jezykiem po instalacji joomli?[abstra************e od ustawien przegladarki - zawsze mam PRAWIDLOWO 8859-2...]
2.Czemu nie ma porzadnego tutoriala jak zainstalowac BAZE [ to jest GLOWNE jadro problemu ]. Przeciez nie ma nigdzie jasno napisanej informacji, z ktorej by wynikalo jakie kodowanie ustawic... Naczytalem sie z tych naszych polskich 'for' wiele razy o tym by dac latin2, albo utf8... To jak w koncu?! Pozatym mini faq na temat obslugi administracyjnej kodowania mysql znaczaca mogla by zredukowac pytania i problemy userow [tak, wiem co to google, ale mimo wszystko kierunkowy tutorial bylby bardzo na miejscu]
3.Ktora w koncu wersja instalacyjna jest prawidlowa? Bo mialem juz 1.03 beta, test, 1.04 , wszystki pl i zadna nie dala satysfakcjonujacego efektu. Mecze sie z tym juz ladne pare dni;/

Czy moze ktos powiedziec autorytatywnie w paru punktach co dokladnie nalezy ustawic by cieszyc sie polskim jezykiem po instalacji joomli? Bardzo prosze.

stachuu
23-12-2005, 14:19
Witam duzo zalezy od templatki i od ustawien w templatce
po drugie wystarczy jeszcze ustawic w configuration.php i bedzIE GIT

slawekg
23-12-2005, 17:31
ciesze sie, ze mi odpowiedziales, ale szkoda, ze tak hmmm glupio ;/
nie mowilem nic o templatkach [ ze zmieniam po instalacji ], mam standardowa.
pozatym mowilem , ze mam PRAWIDLOWO ustawiona strone kodowa w przegladarce...

stachuu
23-12-2005, 18:01
jeszcze nie pomyslalem o serwerze jesli nie apache (httpd.conf) to juz nie wiem :)):p:confused:

zwiastun
23-12-2005, 18:08
A może by tak, Szanowny Panie, trochę więcej kultury, zwłaszcza w przedświątecznym okresie?
Ledwoś Waćpan przyszedł na forum i:

raz, a porzadnie

Czemu nie ma porzadnego tutoriala

Ktora w koncu wersja instalacyjna jest prawidlowa
Cóż to za ton? Płacisz, że żądasz?
Stachuu odpowiedział Ci wedle swojej wiedzy. Wypadałoby raczej powiedziec mu dziękuję, ale to nie to.

Na takie dictum rzeczowo pewno się nikomu nie będzie chciało odpowiedzieć.
Poszukaj sobie w goglach. Zapewniam Cię, że odpowiedzi na Twoje pytania znajdziesz. Ja znalazłem!

slawekg
23-12-2005, 18:45
skad bierzesz to , ze dopiero przyszedlem?
bo mam 1 post?
czytam to forum od DAWNA. przeczytalem wszystkie polskie artykuly nt. joomli, czytam regularnie kilka for.
Wyrazilem radosc z odpowiedzi, ale i zal , ze pada kolejna "na odwal sie" odpowiedz! Moje pytania sa bardzo rzeczowe, jego odpowiedz jest conajmniej lakoniczna i nie na temat... Stad moja reakcja.
Jesli sie pojawia ktos, kto zadaje precyzyjne pytania, to warto mu na nie odpowiedziec, a nie rzuca przepisy na wszystko dla poczatkujacych dzieci. Stad moja reakcja.
Ty wiesz jak to rozwiazac, ale nie powiesz, bo zachowalem sie jak sie zachowalem [ wynik czegos czego zdecydowanie za duzo jest wszedzie wokol czyli odpowiedz na odwal sie ]. Jestes adminem forum, mam wrazenie , ze powinienes wiedziec o co mi chodzi. I rowniez to, ze najwiekszym plusem projektow open source jest wlasnie tzn. "community", czyli spolecznosc i dzielenie sie wiedza na dany temat. WIEDZA, nie przeczytanymi gdzies glupimi tekstami...

zwiastun
23-12-2005, 19:31
1. To że czytasz to forum od dawna, nie ma nic do rzeczy. Rzecz tylko w tym, że żądasz i pyszczysz, mówiąc bez ogródek. I dalej nie potrafisz poskromić języka.
2. Naprawdę nie musisz mnie pouczać, co jest siłą Open Source i co jako admin powinienem rozumieć bądź nie.
3. Konkretność nie musi być połączona z tupetem, czy właściwie z impertynencjami. Bo sformulowanie typu "Czemu nie ma porządnego tutoriala..." to, niestety, impertynacja - pretensja o to, że ktoś, kto niczego nie musiał, nie napisał. Mógłbym w ten sam sposób napisać do Ciebie, czemuś to jeszcze nie napisał tego i kilkunastu innych tutoriali, zwłaszcza że masz doświadczenie, jak piszesz.
4. Perypetie z kodowaniem masz nie tylko Ty, problem na tym forum był poruszany. Przemilczałem fakt, żeś założył nowy wątek, choć należało dodać post w jednym z istniejących. Bo co najmniej kilka rzeczy zostało tam wyjaśnionych, choć nie wszystkie.
Może wtedy, będąc przekonanym, że wiesz co jest grane, dodałbym tę jedną - jak mi się wydaje - brakujacą tam informację.
A tak to jej po prostu Ty nie dostaniesz. Poczekasz, aż być może zapyta ktoś inny mniej napastliwie tudzież - jeśli nikt nie zapyta - aż znajdę czas i opiszę, co na ten temat wiem.

Jeśli coś się stało ponad to, co mogło się stać po Twoim poście, to moje wdawanie się w rozmowę z Tobą, miast zwyczajnego zignorowania. Ale nie zwyklem. Każdy ma tu prawo otrzymać odpowiedź. Ale też mojej zgody na różne przejawy niewłaściwych zachowań na forum nie było i nie będzie.

I nie wystąpiłem w imię zasad, ale dlatego, że tak a nie inaczej potraktowałeś członka tej "community", na którą się powołujesz!

slawekg
23-12-2005, 19:42
Widzisz, Ty sie unosisz... Podczas gdy ja jedynie chcialem dac do zrozumienia, ze to napewno nie tedy droga [ ustawienia templatki ]...
Forma w jakiej zadalem pytanie [ "zadanie i pyszczenie" ] to wyraz frustracji faktem , ze tak fajny cms nie ma super konkretnego zaplecza dokumentacyjnego. Szczerze mowiac, liczylem , ze byc moze wlasnie forma sprowokuje kogos nawet do napisania czegos takiego. Czytajac te wszystkie posty z problemami jezykowymi widze, ze jest to duzy problem.
Druga rzecz, to chcialem przeprosic Stacha, bo swoim drugim postem rozwiazal moj problem. Okazalo sie, ze nalezy isc tropem konfiguracji apacha [czwarty post od gory -> http://www.forum.joomla.pl/forum/showthread.php?t=155&page=3&highlight=apache ].
Nie zmienia to jednak wszystko faktu, ze pomimo kilku stronek[wrecz portali] aspirujacych do miana skarbnic wiedzy o joomli/mambo, to brakuje naprawde dobrych artykulow na temat naszego, polskiego jezyka ...
Wesolych Swiat [ niech moj poprzedni ton wypowiedzi nie psuje nikomu dobrego nastroju ! ]!!

zwiastun
23-12-2005, 19:53
Uff. I trzeba aż tyle?
Pomijając problemy wywołane błedami w pakietach...
Największy kłopot związany jest z MySQL-em, zapisujacym dane w UTF-8.
Nie posprawdzalem jeszcze wszystkiego. Poza tym, o czym już pisałem we wcześniejszych wątkach:
W pliku database.php jest wyremowana linia, która informuje MySQLa, jak są kodowane dane w przesyłanych mu kwerendach - linia ok. 90


// @mysql_query("SET NAMES 'utf8'", $this->_resource);

Już na ten temat w jednym z wątków pisałem i ktos dodał dobre uzupełnienie:
trzeba "odkomentować" tę linię i wpisac w miejsce utf8: iso-8859-2 (sory - szczegółów nie mam czasu teraz sprawdzić - może bez myślników). Po takiej zmianie baza powinna się zapisac prawidłowo. Jeśli strona jest kodowana w utf-8, trzeba oczywiście później przywrócić parametr utf.
A z tym ... brakuje dobrych artykułów, to chyba też trochę przesadzasz