PDA

Zobacz pełną wersję : Szykowne narożniki



zwiastun
24-12-2005, 23:45
Chcesz w prosty sposób, bez stosowania obrazków, uzyskać efekt zaokrąglonych narożników? Skorzystaj ze skryptu Alessandro Fulciniti: Nifty Corners. Artykuł znajdziesz w naszym serwisie:

Szykowne narożniki, czyli Nifty Corners (http://www.pomoc.joomla.pl/pomoc/index.php/content/view/366/30/)

Tu możesz umieścić swoje opinie, sugestie, rady, propozycje rozwiązań

livio
25-12-2005, 23:18
To jest świetne!
Kilka znaczników, a jaki efekt!
To niesamowite, co można uczynić dzięki JavaScript.
Ten skrypt może zastosuję w moim wortalu, ale nie do modułów...
Do artykułu...

MlodyJopek
14-05-2006, 13:03
to chyba nie bardzo działa w takiej wersja jak opsiane jest w pliku pomocy :/.
Jak ktos ma niech podeśle mi na maila pliki js i css któe były tam wykorzystane bo adres na ostaniej stronie gdzie pisze możesz pobrać tutaj przenosi do strony z artykułem w wersji anagilekiej a tam wyczytałem że nie można zdefiniowac dowolnego narożnika tylko top i bottom a poza tym nawet te definicje nie bardzo chcą działać
;/
no nic jak ktos to ma to niech mi podeśle.
mlodyjopek@o2.pl

Rybik
14-05-2006, 15:00
http://webdesign.html.it/articoli/leggi/528/more-nifty-corners/
to powinno dzialac dobrze

MlodyJopek
14-05-2006, 16:08
kto mi powie co źle zrobiłem bo już na 100 sposobów sprawdzałem i dalej nic sie nie zaokrągliło ;/

Definicje w cześci <head>:

<script type="text/javascript" src="nifty.js"></script>
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="niftyCorners.css">
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="niftyPrint.css">
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="css.css">

<script type="text/javascript">
window.onload=function(){
if(!NiftyCheck())
return;
Rounded("div#menu_top","top","#000000","#D4DDFF");
}
</script>


przykładowy plik css: nazywa się css.css

div#header{
width: 900;
height: 150;
}
div#logo_lewa{
background-color: #e2a954;
width: 250;
height: 150;
margin-right:10;
float: left;
}
div#logo_prawa{
background-color: #e2a954;
width: 640;
height: 150;
float: right;
}
div#belka{
background-color: #7c92ba;
width: 900;
height: 100;
margin-top: 15;
}
div#tlo_menu{
background-color: #ffffff;
width: 700;
height: 80;
float: left;
}
div#menu_top{
background-color: #5775a6;
width: 690;
height: 70;
float: left;
vertical-align: top;
}


no i struktura dokumentu:

<!--header-->
<div id="header">
<!--logo-->
<div id="logo_lewa"></div>
<div id="logo_prawa"></div>
<!--koniec logo-->
</div>
<!--belka-->
<div id="belka">
<div id="tlo_menu">
<div id="menu_top">
</div>
</div>
</div>
<!--koniec_belka-->


co powmieszałem przy tym wszytkim dalej wsyztko jest ze zwykłymi rogami.

zwiastun
14-05-2006, 20:41
Najlepiej to Ci odpowie krasno- albo ufoludek. Masz chyba bardzo cenną już opracowaną templatkę, której tajemnic nie chcesz przypadkiem zdradzic i dostarczasz jakiś wyciąg, co go można użyć po to, żeby sobie zapchac trochę miejsca na kompie.
Ani tu co badać, ani wyjaśniać.
Wrzuć w dowolny head pliku zapisanego jako .htm to co masz we wzorach, zrób sobie taki czy inny arkusik cssa i wrzuć przytoczone fragmenty przykładów.
Filozofia w przeniesieniu tego później do templatki joomla w zasadzie żadna. Wymaga tylko DOBREJ znajomości KASKADOWYCH arkuszy stylów (czyli CSS)

Wzory zastosowania są także w polskiej dystrybucji Joomla, w templatce EM!

Rybik
14-05-2006, 20:51
na pierwszy rzut oka widze tam brak ostatniego parametru w funkcji:
Rounded("odniesienie do tagów","które ramki","kolor","kolor", "i tutaj jeszcze brak stylu");

Nifty sa dla poczatkujacych kaprysne ale nie zniechecaj sie, przetestowalem twoj kod i rzeczywiscie nie dziala ale to bylo wynikiem tego co pisalem wyzej, po tej poprawce widac juz jego dzialalnoc jednak robi cos brzydkiego i trzeba poczytac troche jak to wszystko dziala, byc moze pomoze zastowanie dodatkowych divow nad i pod zaokraglanym (cos mi swita ale nie pamietam gdzie) generalnie nie kazdy tag sie da zaokraglic i chyba trzeba bylo wlasnie mocniej zagniezdzic strukture (wiem ze niekonkretnie pisze :) pokombinuj na jednym prostokacie wielokrotnie zagniezdzonym w <div> i probuj zaokraglac kolejne poziomy zagniezdzenia:
<div id="a"><div><div></div></div></div>
przez :
Rounded("div#a" ...
Rounded("div#a div" ...
Rounded("div#a div div" ...

Zwiastun, moze cos rozwiniesz na co nifty lubi kaprysic i kiedy ladnie zaokragla, chodzi glownie o wartosci marginesow, gdzie sa potrzebne a gdzie nie itp... wiem, temat szeroki :)

MlodyJopek
14-05-2006, 21:25
ok zaraz sprawdze.
już sie bałem że css pomieszałem :]

Rybik
14-05-2006, 21:55
poprzednim przykladem z zagniezdzaniem sie nie sugeruj, w artykule wskazanym przez Zwiastuna jest wszystko ladnie opisane, jedynie ten parametr pominales

MlodyJopek
14-05-2006, 22:35
no i niestey dalej nie dziła
dałem ostani 5 parametr bez którego według pliku w pomocy i tak powinno działać ale nic dalej wszytko kwadratowe ;/, nawet na serwer wysyłałem żeby sprawdzic czy nie chodzi czasem o ściezki do plików ale nic nie pomaga ;/ Szkoda posparawdzam jescze ale według mnie powinno działać ;/

Juz weim o co chodziło nie o ostani parametr tylko o brak tego na końcu stylu do druku: media="print"
teraz już działa i moge sobie kombinować.

zwiastun
16-05-2006, 15:06
No, cóż. Ja rzec moge tylko tyle, że wszystkie opisane i zaprezentowane na ww.pomoc.joomla.pl przykłady szykownych narożników na 100% działają tudzież, że artykuł objaśnia wystarczająco szczegółowo wszystkie istotne kwestie. Skoro Ci nie działa, to albo czas na odpoczynek i powrót po jakimś czasie, albo dokładna analiza przykładów

MlodyJopek
17-05-2006, 00:03
[...]
Juz weim o co chodziło nie o ostani parametr tylko o brak tego na końcu stylu do druku: media="print"
teraz już działa i moge sobie kombinować.

No przecie napisałem że już ok. ale i tak dizeki wszystkim za zainteresowanie.

Alternativestudio
23-10-2006, 18:41
witam pozwolę sobie odświeżyć temat...

u mnie działa ok poza jednym wyjatkiem IE... tu się wysypuję wyświetla błąd java script w lini 93 oraz nie ma narożników i ramek top są tylko boczne.

skrypt pobrany z lokalizacji podanej wyżej przez rybika, funkcje Rounded w pliku layout.js

któs może wie czemu się sypie na IE ?

Alternativestudio
23-10-2006, 20:35
ok znalazłem błąd, pod IE nie przyjmował parametru transparent zastąpienie tego kolorem usuneło problem.

djdandi
25-07-2007, 11:41
mam prosbe czy moze ktos opisac jak konkretnie to zastosowac bo czytam pliki poradnika i tu na forum ale cos nie moge sobie z tym poradzic
prosze w prosty sposób opisać krok po kroku jak to zainstalowac

pozdrawiam
dziekuje za pomoc

zwiastun
03-02-2016, 22:11
Odpowiedzieć na co? Na pytanie sprzed 8 ponad lat?