PDA

Zobacz pełną wersję : Uprawnienia - edycja zawartosci



jahu
27-12-2005, 00:14
Pewnie cos przeoczylem ale jak edytowac czy dodawac materialy nie korzystajac z tylniego wejscia? :> (logujac sie jako WYDAWCA badz inen uprawnienia ktore nie maja dostepu to backend'u) ??

Czesc - prosze o wyrozumialosc - pierwszy kontakt z Joomla - czytalem pomocy wiem (chyba) co to sa uprawnienia i jakei sa rodzaje.
Zabralem sie za tworzenie serwisu - poustawialem sobie kompozycje strony glownej - moduly odpowiednio poustawialem, porobilem artykuly - zaznacze: wszystko z poziomu super administratora.
Przyszedl czas zeby sie zastanowic - jakie i komu nadac prawa zeby samemu tego serwisu na glowie nie miec - wiec pomyslalem tak - zrobie kilku Wydawcow (publisherow) - napewno nie sknoca design'u, modulow itp - bo nie beda mieli dostepu do backend'u (panel administracyjny)i czyli:
Wydawcy naleza do grupy z dostępem od głównej strony witryny [Frontend] (użytkownicy mogą się logować w witrynie, przeglądać oznaczone działy i strony, edytować swoje dokumenty, przesyłać wiadomości i odsyłacze).
Prosilbym o lopatologiczne wytlumaczenie. Z gory dzieki

zwiastun
27-12-2005, 01:25
Łopatologiczne wytłumaczenie czego?
pomoc.joomla.pl: Grupy użytkowników i prawa dostępu (http://www.pomoc.joomla.pl/pomoc/index.php/index.php/content/view/328/26/)

jahu
27-12-2005, 11:47
Zwiastun juz sie tego naczytalem - chodzi mi o cos innego -wiem co to sa prawa - rodzaje uzytkownikow - chodzi o sama edycje - jak to sie robi - chyba cos popsulem albo czegs nieskonfigurowalem bo poporstu nie wiem jak majac uprawnienia - edytowac czy dodawac np artykuly uzywajac frontendu - do tego powinien byc jakies rzyciski cokowliek, moze edytor ustawiony - wiec wybralem sobie TinyMCE - tylko ze nigdzie go nie widac - nawet jak chce cos edytowac korzystajac z zaplecza to pojawia mi sie to ustawione wczesniej. Trzeba jakis modul dodac na fronta zeby mozna bylo dodawac z tego poziomu arty czy co?

zwiastun
27-12-2005, 11:53
Właśnie spostrzegłem pytanie na samej górze. Lepiej pisac czasem krótko.

Użytkownicy ze specjalnymi uprawnieniami po zalogowaniu się mają przy artach ikonę prowadzącą do edytora.
W blogach i innych wykazach natomiast także ikonę Dodaj (Nowy)
Zaloguj się od frontu i pooglądaj.

jahu
27-12-2005, 12:37
No i to juz jedno wiem - faktycznie sa takie przyciski - "nowy"
- kolejen pytanie - mam cos takiego jak mod_newsflash -nazwalem sobe to "ciekawostki" i wyskakuje to tylko na glownej (ustawilem tak wyswietlanie tego modulu) - jak do tego dodawac z frontendu :>
Co z dodawaniem linkow z frontendu? - z poziomu edytora czy managera to mozliwe ? Bo u mnie wyglada na to ze tylko moze przegladac

I zupelnie inna bajka - czysto teoretycznie tworzyc bedziemy np liste ogloszen co miesiac ktore sie nieznacznie roznia - wszystko chcemy miec w jednej kategori artow - mozna jakos klonowac arty -takiego klona poddalbym neiznacznej przerobce i gotowe

Odnosnie samego edytora kierowalem sie tym:
http://www.joomlademo.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=91&Itemid=128
tyle ze jakos nie widac zmian :( wylaczylem stary nowyswig wlaczylem pulikacje timego i bez zmian

A odnosnie tego jedno pytanie jedna opowiedz - mam zakladac nowe watki?

zwiastun
27-12-2005, 13:10
JEDNO PYTANIE = JEDNA ODPOWIEDŹ
1. Ogólnie - od frontu nie można zarządzać całym serwisem. Od frontu użytkownicy z grupy specjalnej mogą dodawać arttykuły, a edytorzy i wyżej, zgodnie z zakresem uprawnień edytować je i publikować.
2. Moduł Migawki (newsFlash) - wyswietla krótkie info z wyznaczonych kategorii. Może też zawierać odsyłacze do całych tekstów. W migawce jest pokazywane to, co jest zapisane w iskrócie (wstępie) artykułu.
3. Linki mogą być wysyłane z menu użytkownika. Musi być do tego odpowiednia pozycja menu.
4. Artykuły można kopiowac, podobnie jak kategorie czy sekcje. To przecież widać w menu administratora w wykazie artykułow.!

jahu
27-12-2005, 14:29
Ad1. Probowalem dodac arta bedac publisherem - stworzylem artykul tylko ze sie automatycznie nie opublikowal - widnieje on na lisce artow w panelu administratorskim ale zaznaczony ze nie publikowany - czy mozna ustawic aby z automata domslnie opcje byly zanzaczone na publikowany (zeby nie grzebac w zakladce)- no bo jak inaczej pozniej z poziomu publishera dostac sie do takiego nie publikowanego arta jezeli ktos przez zapomnienie nie pogrzebie w zakladce? (Podobnie pkt 4)
Czy mozna modyfikowac zakresem uprawnień np edytować i publikować prze publishera konkretnej i tylko tej jednej kategorii?

Ad2. Odnosnie migawek - czyli aby edytowac migawki z fronta trzeba niestety uwidocznic cala kategorie ktora wskazano do wyswietlania w formie migaqwekna stronie ? Czy mozna ustawic jakos widocznosc specjalnego modulu (w nim by byl odnosnik wlasnie do tej kategori w formie listy artow) tylko i wylacznie dla publisherow albo managerow?

Ad3. Czyli dodaje sie do standardwego wyloguj itp kolejny element menu - mam tam teraz zaproponuj link - tylko ze to mi nie dodaje bo dodaje taki elemnet ale tworzy go nie publikujac automatycznie - da sie cos z tym zrobic - jakies domysle ustawienia aby domyslnie byly wszystkie linki publisherow publikowane?

Ad4. Chodzilo mi o robienie tego z frontu - w ramach uprawnien np publishera

stone
27-12-2005, 20:23
To prawda ze jak sie zapomni zaznaczyc to juz potem nie ma jak tego zrobic z poziomu frontendu, a takze bez zmian w kodzie sie obejsc tego nie da
Nalezało by we fragmencie kodu który opisuję ta zakładke zmienic warosć domyślna pola na zaznaczone, wtedy by automatycznie publikował.

Gaator
19-06-2007, 20:03
Witajcie :)
W wyszukiwarce tylko ten temat byl najblizszy, leciwy troche :)...
Jak wejsc do panelu administracyjnego od frontendu, jesli wczesniej w tymze panelu nie opublikowalo sie menu z linkiem dostepu do panelu? Mieszalem wlasnie, gdy wysiadlo zasilanie i koniec. Po ponownym uruchmieniu kompa i przegladarki moge sie zalogowac jako superadministrator, ale nie moge wejsc do panelu. Przypuszczam, ze trzeba podac sciezke dostepu na pasku adresu przegladarki, tylko jak ona ma wygladac? Dodam, ze serwis testuje na localhost. Joomla jest u mnie w takiej lokalizacji H:\xampp\htdocs\joomla

elcojot
11-06-2008, 13:28
a ja mam takie pytanie- jak ustalic (dodac ) uprawnienia do uzytkownika 'manager' ? tzn chodzi mi o to, ze osoba ktora zaloguje sie na konto 'manager' ma dostep tylko do : witryna, menu, artykuly
Chcialbym zeby uzytkownik tego typu mogl takze korzystac/zarzadzac komponentami
jak to zrobic?

z gory dzieki za odp ;)

inkos
11-06-2008, 14:09
Wersja ręczna z opisów jakie są w internecie. Minus - za kazda zmiana i aktualizacja musisz pamietac o swojej modyfikacji. Wymaga troche pracy.

Wersja komercyjna - komponent cACL dzieki ktoremu ograniczasz dostep uztykownikom z poziomu administrator co nie oznacza iz taki uzytkownik moze miec mniejsze prawa niz joomlowy manager. ;) Dzieki komponentowi ograniczasz dostep do wszystkich pozycji menu jakie sa na zapleczu w standardowym proflu "administratora" w tym dla menu, artykuly, komponenty (nie modyfikuje komponentow). Jedyny minus - wydatek wielu zielonych na zakup licencji. Co przy obecnym kursie jest i tak oplacalne. ;) No moze poza domową stroną hobbystyczną. ;)