PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z Glosariuszem 1.8



daresh
27-12-2005, 16:12
Zainstalowałem Glosariusz 1.8 ze strony joomla.pl.

Niestety jego opis "włazi" mi na stopkę strony, co bardzo brzydko wygląda.:mad:

Co zrobić aby było OK? (używam templatki madeyourweb)

Z góry dzięki za pomoc :)

stone
27-12-2005, 20:28
Daj link od strony z problemem

livio
27-12-2005, 21:32
Edytować stopkę możesz, a informację o Glosariuszu wstawić wtedy w stopce witryny.

daresh
28-12-2005, 14:57
Daj link od strony z problemem

Problem jak na razie nieaktualny dlatego usunąłem stąd linka.

Pozdrawiam

livio
28-12-2005, 20:36
Twoja stopka jest jakaś dziwna...

livio
28-12-2005, 20:38
Mógłbyś zmienić stopkę np. na "Silnik: Glossary".
Edytuj plik /components/com_glossary/glossary.html.php [albo coś poobnego].

zwiastun
28-12-2005, 22:51
A na pewno mógłby?
Może zawartośc stopki jest zastrzeżona?
To nie problem stopki w Glossary, ale szablonu, który używasz

livio
28-12-2005, 23:13
Szablon zawsze można edytować :D
Najlepiej dodać około dwóch znaczników "<br />" pod treścią.

livio
28-12-2005, 23:15
Stopkę w Glossary też można by skrócić.
Np:
Glossary (http://www.remository.com/)
Albo:
Silnik słownika: Glossary (http://www.remository.com/)

daresh
03-01-2006, 21:22
Twoja stopka jest jakaś dziwna...
A co konkretnie w niej dziwnego? Może to, że się rozłazi, w takim razie masz rację, ale zauważ, że to tylko się dzieje w sekcji glosariusza.


Mógłbyś zmienić stopkę np. na "Silnik: Glossary".
Chwilowo usunąłem całkiem stopkę od glosariusza ale to nie wydaje się zbytnio pomagać.


Szablon zawsze można edytować :D
Najlepiej dodać około dwóch znaczników "<br />" pod treścią.
To akurat też wogóle nie pomogło...

Ale wpadłem na pewien trop - błąd występuje tylko w sekcjach, gdzie nie ma żadnych terminów, gdy wpiszę przykładowy termin to już jest OK :)
Zastanawiam się czy glosariusz w jakiś sposób mógł namieszać w stylach strony...

livio
03-01-2006, 21:54
Możliwe, że namieszał, albo to była sprawa w CSS.
Tzn. wartości jakichś właściwości mogły być ujemne np. i przez to...
A co do terminów.. żebyś nie miał problemów - uzupełnij go po prostu ;)

lagren
05-03-2006, 18:42
Nie wiem, czy bledy byly zglaszane (chodzi v1.8):

1. Po wyswietleniu np terminow na "R" (kilkajac w litere) i chcac przejsc do nastepnej podstrony klikajac w strzalke przy lisitngu podstron .... komponent przechodzi do litery "A"

2. wyliczanie podstron wyglada:

" >>1, 2, 3, 4 ....... 55 <<

bardziej logicznie wygladaloby:

" << 1, 2, 3, 4 ...... 55 >> "

(brakuje tez jednej spacji pomiedzy << a cyfra lub >> a cyfra .... nie pamietam, a mam juz poprawione)

3. chyba mam skomplikowane problemy .... ale ustawiam na rozne sposoby dodawanie nowych terminow, a konkretnie chce uzyskac mozliwosc wpisu terminu przez uzytkownika dopiero po mojej akceptacji .... ale zawsze termin jest dopisywany automatycznie i widoczny dla wszystkich (latwo sobie wyobrazic mnostwo terminow "****************, chwdp" etc.), bez mojej autoryzacji.

W panelu adm widac, ze dany termin jest nieopublikowany ... a tak naprawde jest opublikowany i widoczny dla wszystkich.

red
15-05-2006, 17:41
ostatnio mialem problem z glosariuszem 1.8. [podobny problem juz ktos sygnalizowal w tym temacie]
polega on na tym ze gdy wybierzemy litere pod ktora nie ma zadnego wpisu rozjezdza sie caly layout gdyz jeden ze znacznikow <table> nie jest zamkniety.
teoretycznie nie ma sprawy gdy mamy wpisy pod kazda litera ale tylko teoretycznie bo gdy ktos wpisze w okno szukaj slowo ktorego nie ma w slowniku to problem powraca.

na zadnym polskim forum rozwiazania nie znalazlem [chociaz moze za slabo szukalem :) ]
rozwiazanie znalazlem na forum remository.

podaje je tutaj. na pewno komus predzej czy pozniej sie przyda.

trzeba wyedytowac plik components/com_glossary/glossary.php

tak mniej wiecej wyglada oryginalnie fragment kodu tego pliku

230. }
231. echo '</tr></table>';
232. $line++;
233. }
234. echo "</table>";
235. }
236. }

a tak go trzeba zmienic

230. }
231. echo '</tr></table>';
232. $line++;
233. }
234. }
235. echo "</table>";
236. }

pozdrawiam

Patryk.Osypanka
15-05-2006, 23:37
230. }
231. echo '</tr></table>';
232. $line++;
233. }
234. echo "</table>";
235. }
236. }

a tak go trzeba zmienic

230. }
231. echo '</tr></table>';
232. $line++;
233. }
234. }
235. echo "</table>";
236. }



Mam nowe okulary a kurcze różnicy nie widze :-(

Ponadto mam pytanie, czy przerabiał ktoś glosariusza tak, aby była możliwość edycji wpisów z poziomy użytkownika, i żeby podczas dopisywania formularz automatycznie wypwłniał się danymi zalogowanego usera ??

Rybik
16-05-2006, 02:20
podkreslilem Ci roznice

lagren
23-05-2006, 20:41
Witam,

Warning: preg_replace(): Compilation failed: nothing to repeat at offset 13 in /home.1/g/i/n/ginfo/www/mambots/content/glossarbot.php on line 81
Warning: eregi(): Invalid content of \{\} in /home.1/g/i/n/ginfo/www/mambots/content/glossarbot.php on line 219

Takie bledy wystapuja mi po zainstalowaniu glossarbota po stronie frontendu. Ten problem mnie dobil ..... zaniechalem prac nad wortalem na okolo 2 miesiecy, po bezskutecznych probach naprawienia tego bledu.

Zeby frontpage wyswietlal sie poprawnie nie wystarczy odpublikowac glossarbota .... musze go usunac.

Jesli ktos mial taki problem, prosze o pomoc/odpowiedz.

btw: glosarybot 1.9 ( w 1.8 to samo)

Z gory dziekuje.