PDA

Zobacz pełną wersję : Szybki poradnik ustawiania języka polskiego



receptor
27-12-2005, 22:09
witam wszystkich fanów joomla,

krzaczki mogą być generowane w dwóch miejscach:

:mad: źle skonfigurowany apacz, joomla, złe kodowanie pakietów językowych, zła deklaracja kodowania - poznać to po tym, że np tekst "Czytaj całość..." jest wykrzaczony

:mad: źle ustawiona baza danych - Czytaj całość jest ok, ale np w menu zamiast Strona główna widzimy Strona g?ówna.

opisze pokrótce jak skonfigurowałem sobie polski frontend. mam instalacje joomla 1.0.5 pod windowsem na pakiecie xampp 1.4.16:
Apache 2.0.54, MySQL 4.1.14, PHP 4.4.0

przy tworzeniu bazy danych pod phpmyadminem ustawiłem metodę porównywania napisów na latin2_general_ci

po instalacji joomli ściągnąłem z joomla.pl pliki Joomla_1.0.0_Polish_ISO-2.zip i patch103_104_mix.zip

z Joomla_1.0.0_Polish_ISO-2.zip wrzuciłem pliki polish.xml i polish.ignore.php do /languages, z patch103_104_mix.zip wrzuciłem plik polish.php do /languages

w Site > Language Manager > Site Languages ustawiłem polish

w Site > Global Configuration > Locale ustawiłem Language: polish i Country Locale: pl_PL

w httpd.conf apacza:
linia 733: AddLanguage pl .po
linia 756: LanguagePriority pl en de.... itd
linia 775: AddDefaultCharset ISO-8859-2

w instalacji joomla w /includes/database.php:
odkomentowałem linie 90 i zmieniłem na:
@mysql_query("SET NAMES 'latin2'", $this->_resource);

gotowe :cool:

mam nadzieję że ten opis komuś pomoże

pozdrawiam
receptor

andruch
13-09-2006, 12:29
w httpd.conf apacza:
linia 733: AddLanguage pl .po
linia 756: LanguagePriority pl en de.... itd
linia 775: AddDefaultCharset ISO-8859-2

w instalacji joomla w /includes/database.php:
odkomentowałem linie 90 i zmieniłem na:
@mysql_query("SET NAMES 'latin2'", $this->_resource);


Same łatki mozna jeszcze ściągnąc ale jak dobrać się do apacza jak się nie ma swego serwera ..
Coraz bardziej odechciewa mi się tego "wynalazku" i wiecie co chyba zabiorę się za rozbudowywanie swego prostego systemu portalowego ale -tekstowego .

Może kiedyś jak już dopracują te "buble" będę w stanie spojrzeć łaskawszym okiem na to "coś" narazie mam chyba już dość tych kombinacji "alpejskich" zrozumiałych jedynie dla wtajemniczonych programistów php .

Niby to proste ale ..skąd te krzaczki ??????

Skoro ktoś pha się na nasz rynek z zewnątrz to niech wie o tym że " Polacy nie gęsi ..." i to On ma się dostosować do naszej pisowni a nie odwrotnie .

Sorki że tak przynudzam to wynik tego ..."uszczęśliwiania mnie " przez twórców tych ..."wynalazków " rodem z "Hameryki"..

:mad:..

MZP
29-10-2007, 13:08
Dziękuje, to czego brakuje w instalatorze Joomla inforamcji o kodowaniu znakow.

manutd88
25-12-2007, 15:19
Witam!

Chce zmienic ikone witryny i mimo ze zmienilem wpis w konfiguracji globalnej pod pozycja ikona witryny na swoj jpg to i tak wraca mi to tego standardowego z joomli po wczytaniu strony...

Czy moze mi ktos napisac jak to zrobic zeby na stale byla moja ikona??

Dzieki z gory.

Pozdrawiam

piopiopio
20-04-2008, 15:59
Dzieki wielkie, u mnie pomogło robienie tego co napisałes z pominięciem ostatniej czesci(konfiguracja apache w dół)

ps. thx

salwek
24-06-2008, 07:41
O sorki, Mam klopocika z joomalem mam pod soba stronke radia i chce wpiac normalnego przyciska w prawym gornym rogu zeby ktos mogl sobie sciagnac plika i posluchac na zywo radyjka. Za nic nie moge znalesc zadnego modulu ani komponentu dla niego a w kodzie joomala nie bede grzebal bo to prawie jak samobujstwo. Przypuszczam ze jest jakies magiczne rozwiazanie zeby to rozwiaza. W jakims razie pomocy!!!!
Jakby sie ktos pytal to moj adres salwek@yahoo.com (salwek@yahoo.com) pozdro.