PDA

Zobacz pełną wersję : [1.7] Kunena - Spolszczenie frontendu



Seifer
02-08-2011, 21:21
Witam, mam nadzieje, że nikt nie będzie krzyczał, że pisze tutaj, a nie na forum kuneny, ale tak się składa, że tam nie mam jeszcze konta, a użytkownicy tego forum z pewnością korzystają z tego skryptu.

Czy istnieje polskie tłumaczenie frontendu do kuneny?
To tłumaczenie pobierane wraz z instalką kuneny działa bardzo dobrze na backendzie, a na froncie nie chce trybić (jestem przekonany, że ustawienia są dobrze skonfigurowane, jako użytkownik dodatkowo wybieram domyślny język polski) i niestety nie działa.

Joomla 1.7
Kunena 1.6.5

seba.adm
02-08-2011, 23:10
Witam.

Z pobranej paczki Kunena 1.6.5 z katalogu archiwe wypakuj zawartość pliku: pl-PL.com_kunena-site. Następnie, zajdujące się tam pliki:

pl-PL.com_kunena
pl-PL.com_kunena.tpl_default
pl-PL.com_kunena.tpl_example

skopiuj do katalogu: language/pl-PL za pomocą FTP.

PS
Etykiety górnego Menu Kunena, należy poprawić ręcznie w PA -> Menu -> Kunena Menu po kolei zmieniając każdą.

Seifer
03-08-2011, 00:40
Dzięki wielkie. Pomogło.

PS. To jakiś błąd w pliku instalacyjnym czy coś z moim serwerem?

max-301
20-10-2011, 22:16
ja mam podobnie, uaktualniłem kunene do 1.7 i od frontu nie mam polskiego języka. gdzie znajdę paczkę 1.6.5, przeszukałem i mam tylko 1.6.3

AndiC
20-10-2011, 22:19
A co? 1.7 Ci nie odpowiada ?
Bo pliki językowe są w tym samym miejscu.

max-301
20-10-2011, 22:23
:) no dobra, cofam pytanie. Podszedłem mało rozumnie do tematu. Pisało 1.6.5 to szukam 1.6.5.
zaraz zobaczę....

po 5 minutach... pięknie działa. lekko się wygłupiłem :zagubiony:

libia
25-10-2011, 10:16
też mam problem po zaktualizowaniu do 1.7. zrobiłam więc tak jak zalecił Seba i nic to nie zmieniło. Ręce mi opadają :(

alex51
25-10-2011, 12:58
Nie ma opcji, by nic się nie zmieniło, zakładając, że wszystko zostało zrobione zgodnie z zaleceniami @seba.adm.

libia
25-10-2011, 14:35
zrobiłam wszystko jeszcze raz i nic, wygląda na to że problem może leżeć gdzieś głębiej a niestety moja wiedza aż tak daleko nie sięga

max-301
25-10-2011, 14:45
A język usera jest ustawiony na PL ??

libia
25-10-2011, 14:59
tak,
jedynie co jest po polsku to nagłówki w menu, tzn kategorie,ostatnie tematy itd, pozostałe to nazwy/data zaczynające się od com_kunena

chciałam dodać, że na lokalnym serwerze nie mam takich problemów, wszystko wyświetla się w polskim

alex51
25-10-2011, 17:47
Sprawa wydaje się być pomyślnie załatwiona. :)

chlodzin
07-12-2011, 14:20
Witam,
no niestety ja nie mogę zrobić tak jak to powyżej opisałeś. Mama zainstalowany joomla 1.7.3 z polskim językiem. Kunena też jest w odpowiedniej wersji. Przy próbie przerzucenia plików ftp wyskakuje błąd, że "Access Denied". O dziwo jak na próbę chciałem przerzucić pliki do katalogu z językiem angielskim to przeszło. Co mam zrobić?

it-sath
29-01-2012, 20:06
Ja mam pytanie do : seba.adm (http://forum.joomla.pl/member.php?16613-seba-adm). Napisałeś:

"PS
Etykiety górnego Menu Kunena, należy poprawić ręcznie w PA -> Menu -> Kunena Menu po kolei zmieniając każdą."

Ja próbowałem tak zrobić i zmieniły mi się zagnieżdzenia w menu i nie wyświetlają mi się teraz w głównym menu Kuneny(mam Joomla! 2.5 i Kunene 1.7.1.) A teraz nie wiem jak to przywrócić. Opcje menu, które zmieniłem to index, Szukaj i New Topic. Załączam zdjęcie dla objaśnienia tematu
4989

Z góry dziękuję za pomoc

seba.adm
29-01-2012, 20:11
Witam.

@it-sath jeżeli pojawiły się problemy, proponuję usunąć wszystkie błędne pozycje menu Kuneny, i utworzyć całe menu na nowo: Komponenty -> Kunena -> Utwórz Menu

it-sath
29-01-2012, 21:07
No hej,

Usunąłem ale jak dodaje nową pozycję to ona się nie zagnieżdza tak jak to było w orginale(był taki znaczek |- przed pozycją w menu). Jak zobaczysz u mnie na stronie na forum to brakuje pozycji w głównym menu np Index albo Szukaj czyli Search. www.wedkarstwo-metody-lowiska.pl
One poprostu poznikały z głównego menu

wini74
30-01-2012, 09:12
kunena ma swoje menu a Ty prawdopodobnie przeniosłeś z Kunena Menu "pozycję forum" do Main Menu.

zrób tak: z mainmenu wybierz pozycje forum i zapisz w "pokaz menu ->kunena
a w main menu utwórz alias pozycji menu i wybierz forum z kunenea menu

furiatex
08-08-2012, 16:33
chciałbym odświeżyć temat.
Mam Joomlę 2.5 i Kunenę 2.0.1.
No i mam problem co koledzy w postach wcześniejszych - nie mam polskiego języka na frontendzie...
Zastosowałem się do wskazówek - czyli wgrałem ręcznie pliki językowe do folderu language/pl-PL
No i niestety to nie pomaga. Gdzie może być przyczyna?

Pewnie to jakaś błahostka ale proszę o jakąś wskazówkę...

seba.adm
08-08-2012, 16:48
Witam.

Błahostka, nie błahostka ale w najnowszej wersji Kuneny nie ma jeszcze pełnego spolszczenia. Myślę że do końca tygodnia zostanie ono udostępnione - tak więc musisz się jeszcze chwilę uzbroić w cierpliwość.

furiatex
09-08-2012, 12:25
aha. Bo pobrałem wersję z strony kuneny http://www.kunena.org/download
i zainstalowałem te języki, po instalacji dostałem informację mniej więcej taką: "zainstalowano pakiet języka polskiego", no ale na frontendzie nie działa - czy to w takim wypadku może być po prostu brak pełnego spolszczenia?

seba.adm
09-08-2012, 12:29
Dokładnie tak. O ile zaplecze jest spolszczone, od strony witryny w plikach tłumaczenia są linie opatrzone tylko pustymi "".

Azot
09-08-2012, 13:36
Na dzień dzisiejszy tj. 9.08 polskie pliki językowe do forum Kunena w wersji 2.1 zostały ukończone w 88%.

furiatex
09-08-2012, 13:47
to info z transiflexa?
bo tutaj podają inne liczby:
https://www.transifex.com/projects/p/Kunena/r/Kunena2/l/pl/

Jeśli ktoś z Was znajdzie już gdzieś to tłumaczenie to proszę o wrzucenie do tego wątku - dla mnie i innych poszukujących :)