PDA

Zobacz pełną wersję : Edycja modułu z poziomu frontend



MarcinUser
13-08-2011, 11:16
Witam,
Chciałbym aby użytkownicy ze specjalnymi uprawnieniami mogli edytować ustawienia modułów z poziomu frontend. Czyli inaczej mówiąc: przerobić ustawienia modułu na komponent (pozycja menu).

Prosiłbym o jakieś pomoce w tej sprawie :)

zwiastun
13-08-2011, 11:27
Tia, tia, tia. I co jeszcze chciałbyś?
Wybacz, ale nie jesteś nowicjuszem i doskonale wiesz, że
a) moduły są elementami struktury witryny, więc ich ustawienia są w zakresie kompetencji administratorów witryny,
b) w Joomla! zarządzanie ustawieniami odbywa się w panelu administracyjnym (na zapleczu) witryny, a nie z poziomu witryny
c) moduł i komponent to dwa odmienne składniki o różnych funkcjach i różnej złożoności, ani komponentu w moduł ani modułu w komponent nie można "przerobić" za pomocą ustawień.

Chyba się nie wyspałeś, skoro zaraz z rana taką bzdurę strzelasz.

MarcinUser
13-08-2011, 11:49
ani modułu w komponent nie można "przerobić" za pomocą ustawień.A kto powiedział, że chce przerobić za pomocą ustawień? Chcę przerobić ustawienia, czyli żeby formularz był dostępny od frontend.

Wszystko opiera się na bazie mysql więc wystarczy stworzyć formularz (czyli wziąć ten z /modules/nazwa/nazwa.xml) a następnie po wciśnięciu przycisku Zapisz, zapisać te informacje w miejscu starych danych, w bazie danych.

Niestety struktura Joomli jest bardziej skomplikowana w porównaniu do np. phpbb3 i trudno mi zrobić taką przeróbkę bez żadnych pomocy.

zwiastun
13-08-2011, 11:51
Witam,
Czyli inaczej mówiąc: przerobić ustawienia modułu na komponent (pozycja menu).

No, kto to powiedział?

MarcinUser
13-08-2011, 12:00
Przerobić ustawienia modułu, czyli wziąć fragment skryptu i przerobić na komponent. Mówiąc bardziej rozlegle: Stworzyć nowy komponent, posiadający formularz ustawień modułu (który oczywiście działa).
Przerobić "ustawienia modułu", a nie "za pomocą ustawień". Gdyby jeszcze były jakieś niejasności: Nie chodzi mi o znalezienie przycisku "Opcje" gdzie będzie magiczna opcja "Stwórz z tego komponent".

zwiastun
13-08-2011, 12:17
Wcześniej napisałeś, co napisałeś.
Za zarządzanie modułami odpowiada komponent zaplecza administracyjnego com_modules. Środowiskiem działania tego komponentu jest zaplecze, a nie fronton. To, co chciałbyś zrobić, wymaga dobrej znajomości API Joomla i sporych umiejętności programistycznych. Więc raczej sobie odpuść.

MarcinUser
13-08-2011, 12:28
W internecie nie mogę znaleźć poradnika tworzenia komponentu do Joomlii 1.6/1.7. Zatem czy znasz może jakiś bardzo prosty komponent? Najlepiej taki, żeby mało co wyświetlał :) Chciałbym się przyjrzeć jego budowie a te co mam są dość rozbudowane i nie wiadomo co jest konieczne a co nie ;)

zwiastun
13-08-2011, 12:34
http://docs.joomla.org/Category:Development

MarcinUser
13-08-2011, 12:35
Raczej chodziło mi o zwykły komponent a nie poradniki. Łatwiej przerabiać niż tworzyć (lub tworzyć opierając się o dany model jak ktoś woli)

zwiastun
13-08-2011, 13:10
Przecież najprostsze komponenty masz w standardzie! com_content, com_contact, com_weblinks, com_newsfeed, com_users... do wyboru, do koloru, każdy może być dobrym punktem wyjścia doi przeróbek. Możesz sobie również poszukać czegoś na wzór do swoich potrzeb w katalogu JED.

MarcinUser
13-08-2011, 13:54
Hmm.. A może jest jakiś komponent umożliwiający wysyłanie zapytań Mysql z poziomu frontend? :D To już moje ostatnie pytanie (poważne pytanie), nie będę Cię drażnić.

zwiastun
13-08-2011, 14:06
Oj, drażnisz, drażnisz :)
Co to znaczy: umożliwiający wysyłanie zapytań MySQL z poziomu frontend? Każdy komponent odpytuje bazę danych, żeby "wiedzieć", co ma wyświetlić.
Jeśli natomiast chcesz obsługiwać funkcje administracyjne, to musisz, niestety, poszukać sam. Już Ci pisałem, standardowo administrowanie odbywa się z zaplecza.
Poza tym w standardzie masz obsługę profilu użytkownika, obsługę wysyłania zakładek, obsługę dodawania artykułów - masz więc przykłady dokonywania zmiany w bazie danych z poziomu frontend.

MarcinUser
14-08-2011, 15:38
Uff udało się zrobić to co chciałem. Ale prawie, bo strona dostępna jest poprzez index.php?option=com_komponent i nie można stworzyć pozycji menu bo nie widać tego w kreatorze.

---------- Post dodany 14-08-2011 o 14:38 ---------- Poprzedni post był 13-08-2011 o 15:54 ----------

A jak zablokować dostęp do modułu poprzez adres index.php?option=com_komponent ? W pozycji menu można ustawić poziom dostępu ale poprzez taki adres można bez problemu uzyskać dostęp. I to nie tylko przy moim module, teraz sprawdziłem to przy kilku z JED ten sam problem jest.
Czyżby rozwiązaniem był tylko htaccess?