PDA

Zobacz pełną wersję : Kolorowanie tekstu



D_Sobieraj
04-09-2011, 20:56
Witam,

Mam problem z kolorowaniem tekstu, używam wbudowanego GESHI w Joomle 1.7

Dodaje pomiędzy kod znaczniki
<pre lang="cpp"> , bądź też <pre xml:lang="c">
jednak efektu brak.

Kod po tym "kolorowaniu" wygląda tak (http://koderuj.pl/index.php/programy-c/materialy-politechnika-wroclawska/instrukcje-sterujace)
Jakieś sugestie ?

zwiastun
04-09-2011, 21:05
A masz w ogóle skrypt obsługujący ten język?

D_Sobieraj
04-09-2011, 21:06
Szczerze nie pomyślałem o tym. Skoro Geshi to powinien obsługiwać ?

/ Istnieje jakaś opcja modyfikacji tak aby pokazywał numery lini ?

zwiastun
04-09-2011, 21:09
/plugins/content/geshi/geshi/geshi i widzisz, co masz

D_Sobieraj
05-09-2011, 18:30
Dziękuje za pomoc.
Mam jednak jeszcze pytanie istnieje coś lepszego do formatowania kodu ?
Szukałem modułów jednak nie mogłem nic znaleźć, możecie polecić coś sprawdzonego ?

zwiastun
05-09-2011, 18:39
Na http://www.nonumber.nl. Sourcerer. autor: Peter van Westen

D_Sobieraj
05-09-2011, 19:09
Średnio mi to działa, ale może przez to że próbuje formatować C++.
Dodaje kod pomiedzy {source} kodzik {/source} . Jednak kod nie jest formatowany.

zwiastun
05-09-2011, 19:38
A co z GESHI? Nie poradziłeś z dołączeniem skryptu? Powinno wystarczyć pobranie go z biblioteki GESHI i wrzucenie do katalogu, o którym już pisałem :)

D_Sobieraj
05-09-2011, 20:08
Z tym sobie poradziłem. Dziękuje ponownie.
Teraz pozostała kwestia, rozwiazania problemu numeracji lini, oraz tworzenia lini.
Teraz wyglada to tak
(http://koderuj.pl/index.php/programy-c/materialy-politechnika-wroclawska/instrukcje-sterujace)
Pozdrawiam Dawid.

Craft
05-09-2011, 20:51
http://qbnz.com/highlighter/geshi-doc.html#line-numbers

zwiastun
05-09-2011, 21:28
Swego czasu spotkałem się nawet z modyfikacją dodatku GESHI, która umożliwiała numerownie linii - poszukaj na JED

Craft
05-09-2011, 21:48
Spróbuj wyedytować
plugins/content/geshi/geshi/geshi.php

Jest tam


// Line numbers - use with enable_line_numbers()
/** Use no line numbers when building the result */
define('GESHI_NO_LINE_NUMBERS', 0);
/** Use normal line numbers when building the result */
define('GESHI_NORMAL_LINE_NUMBERS', 1);
/** Use fancy line numbers when building the result */
define('GESHI_FANCY_LINE_NUMBERS', 2);


Wyjaśnienie ( szukaj enable_line_numbers )-> http://api.joomla.org/geshi/core/GeSHi.html#methodenable_line_numbers



Sets whether line numbers should be displayed.
Valid values for the first parameter are:
GESHI_NO_LINE_NUMBERS: Line numbers will not be displayed
GESHI_NORMAL_LINE_NUMBERS: Line numbers will be displayed
GESHI_FANCY_LINE_NUMBERS: Fancy line numbers will be displayed
For fancy line numbers, the second parameter is used to signal which lines are to be fancy. For example, if the value of this parameter is 5 then every 5th line will be fancy.
since: 1.0.0
void enable_line_numbers (int $flag, [int $nth_row = 5])
int $flag: How line numbers should be displayed
int $nth_row: Defines which lines are fancy


I faktycznie jest ciekawy dodatek, tylko, że dla 1.5
http://www.marktaff.com/software/39-joomla/62-geshi-extreme.html

D_Sobieraj
07-09-2011, 18:48
Pozostawiłem na boku problem z liniami, ponieważ mam inny większy.
Jak widać w linku (http://koderuj.pl/index.php/programy-c/materialy-politechnika-wroclawska/instrukcje-sterujace/69-ciag-fibonacciego) kod źródłowy nie jest sformatowany, chociaż chciałbym by tak było. ( Chodzi mi o linijki kodu ).

Gdy wpisze <pre lang="c"> to kod nie jest pokolorowany jednak jest w odstępach liniowych.
W <pre xml:lang="c"> to kod jest pokolorowany ale wygląda jak wygląda..

Proszę o informacje, pozdrawiam.