PDA

Zobacz pełną wersję : Phoca Gallery 3.0.2 - nie mogę zapisać opcji



Zabolxp
26-09-2011, 03:37
Problem jest dosyć banalny, ale nie rozumiem jak go rozwikłać. Gdy w panelu administracyjnym wchodzę w komponent Phoca Gallery 3.0.2 -> opcje (ikona w prawym górnym rogu) pojawia się flashowe okienko, gdzie mogę wszystko ustawić. Kiedy nacisnę "Zastosuj" lub "Zapisz" nadal w tym okienku zostaję przekierowany do konfiguracji globalnej Joomla (mowa o wersji 1.7). Ustawienia oczywiście się nie zapisują.

PS. Uprzedzę - tak, próbowałem szukać rozwiązania mojego problemu na forum oraz w google. Jeśli szukałem za słabo, to proszę o wskazówki jak odnaleźć rozwiązanie.

palyga007
26-09-2011, 11:12
http://www.phoca.cz/forum/viewtopic.php?f=7&t=11330

it means, if you are not able to save menu link to Phoca Gallery in Menu Manager (Menus - e.g. Main Menu - New - Phoca Gallery - e.g. Phoca Gallery Category List Layout - Save) because the site is redirecting to main site of Menu Manager, try to check your PHP settings:

Joomla! administration - Help - System Info - PHP Information. Try to find 'suhosin' string, try to find the value of suhosin.post.max_vars. If there is such parameter and its value is approximately set to 200, you need to change it in php settings (increase this value e.g. to 250). There are other Suhosin security settings, so if the changing of suhosin.post.max_vars will not help, try to check other Suhosin parameters too.

damsaw
13-05-2012, 21:56
A jak zmienić te wartości?

Karol99
13-05-2012, 23:09
Albo masz możliwość zmiany tych ustawień przy pomocy własnego pliku php.ini lub .htaccess (zapytaj wujka G jak), albo musisz poprosić o to administratora hostingu

damsaw
14-05-2012, 10:41
Dodałem wartość w .htaccess
php_value suhosin.post.max_vars 250

zmiany nastąpiły w tabeli "Local Value" w "Master Value" nadal jest wartość 200 i nie wiem czy to ma jakiś wpływ.

Niestety nadal nie działa w Phoca:( zapisywanie.

---------- Post dodany 14-05-2012 o 09:41 ---------- Poprzedni post był 13-05-2012 o 22:45 ----------

Problem rozwiązany:D
<IfModule mod_php5.c>
php_value suhosin.post.max_vars 250
suhosin.request.max_vars 250
</IfModule>

lub jego całkowite wyłączenie:
<IfModule mod_php5.c>
php_value suhosin.simulation 1
</IfModule>

matti777
16-03-2013, 12:28
Odgrzebuje stary temat ale problemy ciągle występują a rozwiązania i google brak.
Ja też miałem ten problem , ale szukając po forach nie znalazłem żadnego działającego rozwiązania - niestety ( stracone 3 wieczory na grzebanie się z problemem )

Ostatecznie - zadzwoniełm do Az.pl ( bo tammam serwerki ) poprosiłem o wyłączenie obsługi suhosin i problem zniknął a PhocaGallery śmiga aż miło.

Więc jak ktoś się jeszcze z tym męczy to szkoda czasu - dzwońcie do swojego dostawcy hostingu i niech po prostu Wam to wyłączy. Problem z głowy ;-)

komodore
18-06-2013, 14:01
Dodałem wartość w .htaccess
php_value suhosin.post.max_vars 250

zmiany nastąpiły w tabeli "Local Value" w "Master Value" nadal jest wartość 200 i nie wiem czy to ma jakiś wpływ.

Niestety nadal nie działa w Phoca:( zapisywanie.

---------- Post dodany 14-05-2012 o 09:41 ---------- Poprzedni post był 13-05-2012 o 22:45 ----------

Problem rozwiązany:D
<IfModule mod_php5.c>
php_value suhosin.post.max_vars 250
suhosin.request.max_vars 250
</IfModule>

lub jego całkowite wyłączenie:
<IfModule mod_php5.c>
php_value suhosin.simulation 1
</IfModule>


Dla potomnych:

W az dla php3 w głównym folderze domeny (lub subdomeny) należy utworzyć plik .user.ini (jak go nie ma) i w nim wstawić, np:


suhosin.post.max_vars = 500suhosin.request.max_vars = 500


Chwile trzeba poczekać na zastosowanie nowych ustawień.
Wartość master jest domyślną serwera, a zastosowanie ma local.

hizel
22-08-2015, 17:08
Dla potomnych:

W az dla php3 w głównym folderze domeny (lub subdomeny) należy utworzyć plik .user.ini (jak go nie ma) i w nim wstawić, np:


suhosin.post.max_vars = 500suhosin.request.max_vars = 500


Chwile trzeba poczekać na zastosowanie nowych ustawień.
Wartość master jest domyślną serwera, a zastosowanie ma local.

Do tej pory działało ale już nie działa. Przy zapisie przenosi do głównej konfiguracji joomli. Oczywiście nic nie zapisuje.
Joomla! 2.5.28
Phoca Gallery Wersja 3.2.8

serwer AZ.pl php3

W czym może być problem?

Karol99
23-08-2015, 14:37
Moim zdaniem w takiej sytuacji należały podjąć intensywne kontakty z helpdeskiem AZ.pl - w końcu to ich zmiany powodują, że nie działa jeden z popularniejszych systemów cms (ale też spodziewaj się odpowiedzi, że należy przejść na J! 3.4.x...)

komodore
23-08-2015, 16:47
W jeśli przełączyłeś na php5.4 w .user.ini wpisz eaccelerator.enabled=0

Az ma również mało przyjaźnie ustawione filtry mod_security, które w taki sposób potrafią zareagować. Jedyna prośba, jaką w tym przypadku wykonali to wyłączenie dla domeny.

Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka

hizel
23-08-2015, 19:36
Mam php 5.3
Trochę boję się migracji na 3.4.x... bo strona jest trochę rozbudowana.

komodore
23-08-2015, 22:15
Migrację robi się na lokalu(np. w JAMP) i jak już działa wrzuca się na serwer. Próbuj, zawsze się czegoś nauczysz, a jak nie dasz rady, to możesz zlecić.
A wracając do problemu, co masz w logach?

Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka