PDA

Zobacz pełną wersję : Joomla 1.7 problem SEO



motaba
12-11-2011, 00:56
Witam,
Spróbuję opisać problem

Jeden z moich odnośników w menu ustawiony jest na "kategoria-przegląd artykułów". Wewnątrz kategorii do której prowadzi znajdują się artykuły ustawione na "registered". więc gdy użytkownik nie jest zalogowany widzi jedynie tekst wprowadzenia oraz przycisk "Zaloguj się aby zobaczyć" Oczywiście przy próbie przeczytania całości artykułu pojawia się formularz logowania (W opcjach globalnych ustawienie "Pokaż łącza wszystkim")

Gdy funkcja "Proste adresy" wraz z opcją "korzystaj z mod_rewrite" są WYŁĄCZONE - wszystko funkcjonuje prawidłowo. Zalogowanie pozwala przeczytać całość artykułu, a wylogowanie przenosi ponownie do widoku artykułów wyświetlających tylko wprowadzenie. Całość zachowuje się poprawnie

Problem pojawia się z chwilą włączenia SEO. Przy próbie zalogowania się i przeczytania całości artykułu wywala błąd 404

Przyjrzałem się wygenerowanym URL wyświetlającym błąd 404 i znalazłem jedynie taką zależność:

Przykładowy URL powodujący błąd 404 przy zalogowaniu lub wylogowaniu:
www.moja_domena.pl/dokumenty?id=1:dokument (http://www.moja_domena.pl/dokumenty?id=1:dokument)

ale wystarczy zmienić na taki, aby było OK:
www.moja_domena.pl/dokumenty/1-dokument (http://www.moja_domena.pl/dokumenty/1-dokument)

Przetestowałem czystą instalację joomla 1.7.2 na 3 różnych serwerach wszędzie ten sam problem

Jakieś pomysły?

motaba
16-11-2011, 01:09
Naprawdę nikt nie napotkał opisany błąd?

moje
16-11-2011, 01:20
A co masz w ustawieniach przekierowania po wylogowaniu?

motaba
17-11-2011, 02:54
A co masz w ustawieniach przekierowania po wylogowaniu?

W ustawieniach modułu nic nie zmieniałem, bo nie potrzebuje takiej funkcjonalności. Domyślam się, że sugerujesz abym wprowadził przekierowanie. Nie chce wymuszać na siłę skoku do jakieś podstrony, zwłaszcza, że przy wyłączonym SEO wszystko działa prawidłowo bez wymuszenia ustawień "po zalogowaniu skocz do:"
Tak jak wspomniałem wcześniej, zaczyna się robić problem gdy włączę SEO

zwiastun
17-11-2011, 03:28
Uaktualnienie do 1.7.3, a potem się można zastanawiać.
A najlepiej sprawdzenie tego na świeżej instalacji 1.7.3

motaba
20-11-2011, 12:27
Zrobiłem uaktualnienie do 1.7.3, postanowiłem także zrobić pełną (czystą) instalację paczki 1.7.3. Sprawdziłem na serwerach nazwa.pl, linuxpl.com oraz instalacji na lokalnym komputerze i niestety problem pozostał. W takiej sytuacji nic już chyba zrobić nie mogę i poczekam na kolejną wersję, a tymczasem nie ograniczając założonej funkcjonalności pozostaje mi jedynie wyłączyć SEO. Szkoda :(

djnypel
28-11-2011, 04:32
mam ten sam problem. Świeżo postawiłem stronę bo zrobiłem od podstaw bo już chciałem, przejść na nową wersję i zawiodłem się. Chyba wrócę do staruszka 1.5 :(

No chyba, że komus 1.7 działa prawidłowo i nie wywala błędu? :)