PDA

Zobacz pełną wersję : Instalacja komponentów a tworzone foldery



ajma
12-01-2006, 23:08
Słuchajcie mam problemik - założyłem sobie konto płatne na bitmar.net (na rzie w ramach testu) i joomla fajnie sie zainstalowała wszytsko ok później zabrałem się za zainstalowanie komponentów i też się wszystko fajnie instalowało, ale w pewnym momencie chciałem usunąć folder, który powstał przy instalowaniu jednego z komonentów no i okazało się, że jak joomla instaluje komponent to uprawnionym do kasowania tych folderów nie jestem ja tylko użytkownik tutaj nazwany apache. Admin z bitmara odpisał mi, ze to mankament darmowych cms, ze tak one robia, tworzą foldery do których na serwerze my nie mamy prawa no i co z tym począć. Czy na innych serwerach firm hostingowych tez tak jest?
Przecież to troszke bez sensu - podczas instalacji coś nie wyjdzie i joomla pozostawi jakieś smieci i co dalej z tym. Moze w Joomli da się coś ustawić zeby było dobrze?

magic
13-01-2006, 00:27
Nie wiem jak na innych serwerach, ale na tych z których usług ja korzystam - taki problem nie występuje.

zwiastun
13-01-2006, 01:37
Problem występuje. Ale skoro masz konto na płatnym serwerze, to wyjaśnij panu Administratorowi, że na jego serwerze on jest bogiem, a nie darmowe CMS-y. Niech więc pokiwa administratorską głową tak, co by pliki i katalogi zakładane przez JEDEN Z NAJLEPSZYCH CMS-ów, a nie jakiś darmowy cms-ik mogły być usuwane z poziomu ftp przez faceta, który MU PŁACI za konto. To żadna łaska.
A swoją drogą - jeśli xle zainstalowałeś albo chcesz odinstalować, to używaj instalatora Joomli, a nie ftpa. Nie będzie kłopotu.
Inne wyjście. Zainstaluj JoomlaXplorera i poradzisz sobie bez d****tego administratora.

ajma
13-01-2006, 08:57
Dziekuję za odpowiedzi.
No admin narazie zwala wine na cms i nie kwapi się by cokolwiek w tej materii zrobić. Jeśli chodzi od odinstalowanie przy pomocy joomla ok ale akurat w tej sytuacji komonent się źle zainstalował (nie powodzenie instalacji) ale utworzył puste katalogi no i chciałem je ręcznie usunąć itd.
Spróbuje z tym Joomla Eksploratorem.
Pozdrawiam

cezar
19-04-2006, 21:14
Witam.

Mam ten sam problem. Po instalacji komponentu chciałem coś ręcznie pozmieniać a tu się okazuje że nie mam do tego prawa gdyż właścicielem utworzonych plików jest user "apache".

I czy administrator może to zmienić? Tzn czy mogę się o to z nim wykłócać? Jak nazwać taki problem? Pytam bo chciałbym coś o tym wiedzieć przed rozmową z adminem.

Stronę mam na serwerze oxy.pl (płatny)

stone
19-04-2006, 22:23
Poszukaj no forum bo już było sporo o tym, a w skrócie jest to przypadłość Joomli, gdyż traci sie prawa do pliki składników instalowanych. Rozwiązania są dwa, albo prosic admina aby, gdy jest taka potrzeba, zmieniał te prawa i ustawiał na Ciebie, albo użyć joomlaxplorer (komponent) i przy jego pomocy zmienic chmod plikow.

Rybik
19-04-2006, 23:08
To sie nazywalo bodajrze prawa własności i wszystko jest do ustawienia tylko sporo adminow nie wie gdzie co i jak (ja tez dla tego nie prowadze hostingu :) ) nie mniej jednak da sie to przestawic.

A z drugiej strony przydałoby sie wiedziec gdzie w Joomla jest to wpisane ... jacys chetni ? :)

srwsio
21-04-2006, 13:38
a czasmi za to nie jest odpowiedzialny plik .htaccess ??? ja tak miałem przy całkiem innym skrypcie ale jak weszłem ftpem tj FLASHFXP to zobaczyłem ze w katalogach co siedzą jeszcze na serwie jest taki pliczek własnie. usunąłem go potem usunąłem katalogi i wszystko jest oki

pozdrawiam

cezar
25-04-2006, 19:06
u mnie ten plik jest tylko w formie htaccess.txt

A czy możnaby zrobić taki myk że pliki np *.php których właścicielem jest apache jakoś podmienić tworząc nowepliki do których by się skopiowało zawartość z jakimiś moimi zmianami? Tylko że wtedy jakoś trzebaby nazwy pozmieniać...

Pozdrawiam

cezar
25-04-2006, 19:25
Fajny jest ten explorer, ale tam nie można zmieniać właściciela pliku/katalogu tylko uprawnienia. A chyba nie powinienem ustawiać całej reszcie uprawnienie do zapisu moich plików?

A nie. Nawet praw do plików nie można zmieniać. Ale za to można zmienić nazwę. To wtedy możnaby robić tak jak napisałem w poprzednim poście? Ale to można sfiksować każdy plik skopiować i zmienić nazwę "macieżystego"...

cezar
25-04-2006, 19:48
Kurcze szukam i szukam na forum innych tematów z tym problemem ale nie mogę znaleźć... :(

Qwert
25-04-2006, 23:01
ja mam hosting na i365.pl i tez mialem ten problem ale wystarczyl jeden mail i koles mi zmienil prawa

cezar
25-04-2006, 23:04
Hmm. To zaraz i ja napiszę. :) Ale on zmieni prawa konkretnych katalogów/plików czy tak zaczaruje że nowo utworzone katalogi/pliki przy np instalacji czegoś będą miały mnie za właściciela?

Qwert
25-04-2006, 23:07
mi ustawil ze z katalogiem public_html moge robic co mi sie podoba, ale jak zmienil mi te prawa to przestala mi strona dzialac ale to pewnie moja wina bo zle zainstalowalem joomle

Rybik
26-04-2006, 02:52
Co to za trollejbus ? Gadać do rzeczy albo spać... wymieńcie sie numerami telefonów ;) i czekam na posty związane z topicem

- czy da sie to wygrzebac w kodzie Joomla czy to narzuca sposob uruchomienia skryptu na serwerze czy cos ...

cezar
26-04-2006, 07:44
Ja się nie znam ale myślę że skoro 2 osoby zainstalowały joomlę i jedna nie miała tego problemu a jedna miałą to wina leży po stronie serwera. Może tak być?

A na moje poprzednie pytanie ktoś zna odpowiedź? ;)

srwsio
26-04-2006, 08:44
pisałem już, ale napisze jeszce raz

katalogi joomli zawieraja pliki .htaccess , plik ten odpowiada za wiele żeczy m.in. za dostęp do katalogów czyli np. usuwanie. plik ten znajduje się w katalogu głównym joomli. usuń go. jeśli go nie widzisz to wejdź na konto poprzez klient FTP zwanym FLASH FXP.

niestety nie mam jak tego teraz sprawdzić ale wydaje mi się że joomla tworzy również te pliki w podkatalogach.

sprawdź te rozwiązanie i napisz czy widzisz jakieś pliki.

widze że to BItmar.net, więc możesz również wejść w direct admina (chyba masz??) i tam poprzez menadżera lików mozna usunąć bezproblemowo katalog. tak mi się wydaję. na easyisp jest taka możliwośc. a w ogóle w takich sprawach najlepszy jest Cpanel. zamiast BITMARA polecam webda. ceny podobne a jest cpanel.

cezar
26-04-2006, 17:17
Mam tylko plik htaccess.txt. Tzn miałem, bo go usunąłem (robiąc wcześniej jego kopię na dysku :) ). Ale zainstalowałem komponent akocomment i utworzone katalogi mają właściciela apache... :(

srwsio
26-04-2006, 21:03
a weszłeś przez directadmin i próbowałeś usunąć??

cezar
27-04-2006, 06:53
Tak wszedłem. I powiem więcej - usunąłem ten plik :) Ale jak już napisałem nic to nie zmieniło...

A może to przez to że mam ustawione register globals na ON?

Rybik
27-04-2006, 08:02
w tym akurat wypadku register globals nie powinno miec znaczenia, co wiecej jezeli w podkatalogu joomla zauwazyles plik .htaccess (nie htaccess.txt) to znaczy ze serwer go sam dopisal i wczesniej czy pozniej zrobi to znowu - ale to nie ma znaczenia.

Kiedys namolnie usilowalem to znalezc i admin w sieci blokowej nie ardzo wiedzial co z tym zrobic. Zeby bylo weselej to te katalogi po jakims czasie dawaly sie usunac bez zadnej interwencji - ale to nie musi byc regula.

Sprobujcie poszukac na forum na joomla.org bo byc moze da sie gdzies w Joomla ustawic nazwe usera do komunikacji z serwerem. Nie mniej jednak glowna wina w tym administratora, poniewaz powinien w ramach konta umozliwic Ci operacje na plikach bez przyznawania praw wlasnosci, ewentualnie ustawic kilku userow upowaznionych w tym appache, root i nobody.

Register globals profilaktycznie wylacz przez plik htaccess, dokladniej to poszukaj w faq pomocy i w tutorialach pomocy, instrukcja skrocona:
przemianowac htaccess.txt na .htaccess (jak zniknie to w kliencie ftp wlaczyc net/ftp show hidden files ; jak po przemianowaniu serwis przestanie dzialac wywalajc blad serwera to znaczy ze nie mozesz uzywac tego pliku -> przywroc poprzednia nazwe = nie da sie, poprosic admina) jak po przemianowaniu serwis dziala to dopisz na koncu pliku .htaccess linijke:
php_flag register_globals off
sprawdz w informacji o systemie w panelu czy zadzialalo (nie musi, jezeli na serwerze nie ma allow override)

cezar
27-04-2006, 15:27
Sztuczka z register globals się udała i teraz mam OFF :) - dzięki!

No to może pogadam z adminem o tych prawach... Oni na serwerze też oferują obsługę CMS więc może będą mieli pojęcie o tym. Tzn chyba powinni je mieć. Ale wielkie dzięki za pomoc!

CNK
10-08-2007, 11:29
a co, jeśli joomlaxplorera nie mogę nawet zainstalować? tworzy się jedynie folder, którego atrybutów zmienić nie można.. komponent akocomment ma tak samo.. (nie można usunąć katalogu). Czy jest możliwość usunięcia wszystkich plików i wgrania bez błędu?
__________________________________
Edit: no wgrałem ręcznie ftpem niby joomlaxplorera, ale w panelu mam:

BŁĄD:

: Nie można otworzyć katalogu.

Wróć
__________________________________
Edit: dobra, admin już usunął :P
__________________________________
Edit: Stone, poprawiłem - namieszałem, bo pisałem na szybko :D

stone
11-08-2007, 22:59
aś namieszał w tym poście:) nic z niego nie wiadomo