PDA

Zobacz pełną wersję : Reczna instalacja komponentow?



pablopablo
15-01-2006, 00:40
W zwiazku z tym ze najczestszym problemem przy korzystaniu z joomla/mambo jest wlaczony safe mode, zaczalem sie zastanawiac czy jest mozliwosc zainstalowania komponentow recznie. Tzn skopiowania odpowiedznich plikow w odpowiednie miejscja... i prawdopodobnie jakies zmiany w kodzie niektorych plikow. Czy takie cos jest mozliwe? Korzystam z darmowego hostingu na ktorym admin za nic w swiecie nie chce wylaczyc safe mode.... a potrzeboje zaistalowac pare rzeczy i przy normalnej instalacji wywala mi blad:)

livio
15-01-2006, 15:19
W archiwum zip [paczce komponentu] masz plik xml.
W nim masz sekcję "query" czy coś podobnego.
Podane w te sekcji linijki skopiuj do schowka i wrzuć do bazy przez phpMyAdmin.
Pliki wgraj do odpowiedniego folderu.

pablopablo
15-01-2006, 15:23
Tylko tyle? A co z reszta pilkow? Wrzucac je gdzies?

livio
15-01-2006, 15:56
Pliki zawarte w paczce trzeba wrzucać do odpowiedniego folderu.
Np. /modules/ czy /components/com_nazwa/ albo /templates/nazwa/
czasem /modules/podkatalog/

zwiastun
16-01-2006, 01:40
Lepiej nie odpowiadać, niż odpowiadać źle!
1. Plik XML określa lokaliację plików. Należy je przesłać na serwer zgodnie z tą lokalizacją, do katalogów nazwanych:

components/com_nazwaKomponentu
components/administrator/com_nazwaKomponentu

2. Plik XML zawiera tresć kwerend (zapytań do bazy danych) ujęte w znacznik <query>tu zapytanie</query>
Zgodnie z tym, co pisał livio

3. Plik XML zawiera też często dane do menu w panelu administratora i tabeli components w znacznikach <menu>Głowna pozycja</menu>
<submenu>
<menu task="view">Podmenu</menu>
</submenu>

Należy stworzyć sobie zapytanie do bazy danych, które wstawi do tabeli #__components odpowiednie wiersze
Zwykle to wygląda tak


INSERT INTO `jos_components` VALUES (31, 'O komponencie', '', 0, 36, 'option=com_Komponent&task=about', 'O komponencie', 'com_Komponent', 4, 'js/ThemeOffice/credits.png', 0, '');

Dla podmenu możesz mieć task lub act - widać to z XML-a. Trzeba na to uważać. Podejrzyj wpisy dotyczące jakiegoś jednego komponentu, łatwo się zorientujesz. Zwróć uwagę na wartości w MENUID i PARENT

zwiastun
16-01-2006, 22:10
Krótko:
Korzystaj i ciesz się - Jak ręcznie zainstalować komponent? (http://www.pomoc.joomla.pl/pomoc/index.php/content/view/411/26/)