PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie wymagania systemowe dla poprawnego kodowania



pigeon
19-01-2006, 22:53
Witam

Jakie są wymaganie systemowe dla poprawnego kodowania. Pytam gdyż niekiedy są polskie znaki a niekiedy na innych serwerach nie ma mimo ze nagłówek i stopka mają polskie znaki. co do samej bazy danych to oczywiscie nie ma to znaczenia choć ciągle widze w postach że to powoduje problemy. Są znane dane techniczne servera i php aby strona była poprawnie wyświetlana?
Chodzi o ustawienia wersja php chyba nie ma znaczenia?

Dzieki za pomoc gdyż chyba główny problem to kodowanie znaków a on całkowicie dyskryminuje tego cmsa.

pozdrawiam

stone
20-01-2006, 08:59
Jeżeli chodzi o istalowanie joomli de nowo na systemie gdzie nie ma php5 to praktycznie nie ma problemów z polskimi znakami. Problemy sie pojawiają gdy przenosisz baze na inny serwer, ale tu juz nie ma złotego środka, gdyz kazdy przypadke jest indywidualny

pigeon
20-01-2006, 11:24
Jeżeli chodzi o istalowanie joomli de nowo na systemie gdzie nie ma php5 to praktycznie nie ma problemów z polskimi znakami. Problemy sie pojawiają gdy przenosisz baze na inny serwer, ale tu juz nie ma złotego środka, gdyz kazdy przypadke jest indywidualny

Witam mam pytanie co do kodowania znaków ma php5? Rozumiem ze moge ustalić domyslne kodowanie ale to zawsze w kazym php jest dostepne.

vj_
20-01-2006, 13:33
Witam mam pytanie co do kodowania znaków ma php5? Rozumiem ze moge ustalić domyslne kodowanie ale to zawsze w kazym php jest dostepne.

Nawet wiecej mozesz... jak masz dobra usluge hostingowa, mozesz sobie wybrac miedzy wersjami php 4 a ver. php 5

vj_
20-01-2006, 13:35
Witam

Jakie są wymaganie systemowe dla poprawnego kodowania. Pytam gdyż niekiedy są polskie znaki a niekiedy na innych serwerach nie ma mimo ze nagłówek i stopka mają polskie znaki. co do samej bazy danych to oczywiscie nie ma to znaczenia choć ciągle widze w postach że to powoduje problemy. Są znane dane techniczne servera i php aby strona była poprawnie wyświetlana?
Chodzi o ustawienia wersja php chyba nie ma znaczenia?

Dzieki za pomoc gdyż chyba główny problem to kodowanie znaków a on całkowicie dyskryminuje tego cmsa.

pozdrawiam
Prawde mowiac, wlasnie baza mam tutaj dosc duze znaczenie, w zaleznosci jak jest to ustawione w phpMyadminie tak tez bedziesz mial to wyswietlane. Dla przykladu, jesli masz ustawione w bazie UTf, i zrobisz dumpa bazy, a potem zechcesz przeniesc strone na inny serwer i nie podmienisz polskich znakow "a, s. z, Z" (to sa zmiekczenia, tylko pisze pod linuxem bez pl klawy wlasnie :D i nie mam jak tego wklepac) na ich odpowiedniki w kodowaniu ISO (poszukaj np. www.windows.online.pl sa klawy iso do zainstalowania) i tak to wczytasz, to raczej bedziesz mial wszedzie krzaczki. Sprawdz sobie zatem wszystkie parametry.

kubaszek
24-02-2006, 14:53
Moje próby z instalacją J. 1.0.7 na WinXP (WAMP5, PHP Ver. 5.1.1, MySQL 5.0.16-nt):

Po domyślnej instalacji WAMP5 próby instalacji joomla dawały znaki "?" zamiast poslskich liter.
Problemem była configuracja bazy danych - u mnie w

c:\Windows\mywamp.ini

Dopiero gdy wpisałem w sekcji

[wampmysqld]

character-set-client-handshake=FALSE

default-character-set=latin2
default-collation=latin2_general_ci
character-set-server=latin2
collation-server=latin2_general_ci

instalacja się powiodła i dane w tabelach nie były uszkodzone.