PDA

Zobacz pełną wersję : SMO Ajax Shoutbox



juzio
21-01-2006, 13:02
W SMO Ajax Shoutbox do wyboru są 2 kodowania (utf -8 i iso-8852-1) stronę mam w iso-8852-2 dodałem nawet taką opcję do wyboru w settingsach shoutboxa, ale to nie pomogło.
Efekt jest taki, że po wpisaniu polskich literek i tylko przy wybranym kodowaniu utf-8 moduł wyświetla wszystko poprawnie do momentu odświeżenia strony, potem zamienia polskie literki na znaczki. Przy wybranym innym kodowaniu (np dodanym iso-8852-2) odrazu wyświetlane są znaczki.
Moduł wyświetlający dane ma taką część kodu:
function jal_special_chars ($s) {
$s = htmlspecialchars( $s, ENT_COMPAT , shoutbox_encoding );

if ( strtolower ( shoutbox_encoding ) != 'utf-8' )
$s = utf8_decode($s);

return str_replace("---","−-−",$s);
}
która wydaje się być za to odpowiedzialna (shoutbox_encoding to zmienna z configuracji komponentu) , Proszę o pomoc jak to odpowiedni zmodyfikować, żeby przy wybranym innym kodowaniu niż utf-8 nie było problemów ze znaczkami poodświeżeniu strony, Dzięki

stone
21-01-2006, 22:47
Zobacz ty http://www.forum.joomla.pl/forum/showthread.php?t=355
Zwiastun o czmys wspomina ale na razie nie rozwinął tematu

juzio
22-01-2006, 14:05
No właśnie trochę małokonkretna ta odpowiedź, może ktos to doprecyzować, ewentualnie podać jakieś inne rozwiązanie

hazael
06-05-2006, 01:37
To dziwne, bo wykonałem wsyzstko zgodnie z instrukcją podaną na stronie
http://www.forum.joomla.pl/forum/showthread.php?t=355

i po tej czynnosci wywala bład

ppx
23-07-2008, 22:13
Nie chce zakładać nowego tematu i piszę tutaj.

Mam problem z kodowaniem UTF wszystko wyświetla się jak powinno do póki nie odświeżę strony. Zmieniłem w plikach http://www.forum.joomla.pl/forum/showthread.php?t=355 Ale ciągle jest to samo. Czy tam na pewno ma być tekścik?


//disconnecting from mysql like usual
mysql_close($conn);
}
function utf82iso88591($tekscik) {
$tekscik = str_replace("\xC4\x85", '& #261;', $tekscik);
$tekscik = str_replace("\xC4\x84", 'Ą', $tekscik);
$tekscik = str_replace("\xC4\x87", 'ć', $tekscik);
$tekscik = str_replace("\xC4\x86", 'Ć', $tekscik);
$tekscik = str_replace("\xC4\x99", 'ę', $tekscik);
$tekscik = str_replace("\xC4\x98", 'Ę', $tekscik);
$tekscik = str_replace("\xC5\x82", 'ł', $tekscik);
$tekscik = str_replace("\xC5\x81", 'Ł', $tekscik);
$tekscik = str_replace("\xC5\x84", 'ń', $tekscik);
$tekscik = str_replace("\xC5\x83", 'Ń', $tekscik);
$tekscik = str_replace("\xC3\xB3", 'ó', $tekscik);
$tekscik = str_replace("\xC3\x93", 'Ó', $tekscik);
$tekscik = str_replace("\xC5\x9B", 'ś', $tekscik);
$tekscik = str_replace("\xC5\x9A", 'Ś', $tekscik);
$tekscik = str_replace("\xC5\xBC", 'ż', $tekscik);
$tekscik = str_replace("\xC5\xBB", 'Ż', $tekscik);
$tekscik = str_replace("\xC5\xBA", 'ź', $tekscik);
$tekscik = str_replace("\xC5\xB9", 'Ź', $tekscik);
return $tekscik;
}
// utf82iso88591
// Why doesn't htmlentities() figure this one out? who knows
function jal_special_chars ($s) {
$s = htmlspecialchars( $s, ENT_COMPAT , shoutbox_encoding );

if ( strtolower ( shoutbox_encoding ) != 'utf-8' )
$s = utf8_decode ( $s );

return str_replace("---","−-−",$s);
}

inkos
24-07-2008, 13:18
Przeczytaj jeszcze raz posta ktorego zlinkowales - tam masz wszystko kawa na ławę. Zastosuj sie do poleceń ktore sa tam zawarte a nie powinienes miec problemow.

ppx
24-07-2008, 15:33
Z tego co tam przeczytałem i później na http://pl.php.net/manual/pl/function.utf8-decode.php wygląda na to że pod UTF8 powinno chodzić bez problemu ale u mnie problemy jednak są...

Mam kodowanie UTF8 wszędzie szablon, joomla, komponenty ale tutaj coś jest nie tak ustawiłem wszędzie UTF a problem dalej występuje po wysłaniu wiadomości do SB są polskie znaki a po odświeżeniu strony już ich nie ma.