PDA

Zobacz pełną wersję : slider tylko na stronie głównej



uzytkownik-forum
13-01-2013, 02:18
Co trzeba zmienić w kodzie index.php, żeby wyświetlał slider ze zdjęciami TYLKO na stronie głównej?

Kod:


<?php
/**
* @subpackage Meembo Blue v1.4 HM04J
* @copyright Copyright (C) 2010-2012 Hurricane Media - All rights reserved.
* @license GNU General Public License version 2 or later; see LICENSE.txt
*/

defined( '_JEXEC' ) or die( 'Restricted access' );

$LeftMenuOn = ($this->countModules('position-4') or $this->countModules('position-5') or $this->countModules('position-7'));
$RightMenuOn = ($this->countModules('position-6') or $this->countModules('position-8'));

$app = JFactory::getApplication();
$sitename = $app->getCfg('sitename');

$logopath = $this->baseurl . '/templates/' . $this->template . '/images/logo.gif';
$logo = $this->params->get('logo', $logopath);
$logoimage = $this->params->get('logoimage');

$sitetitle = $this->params->get('sitetitle');
$sitedescription = $this->params->get('sitedescription');

$slides = $this->params->get('slides');
$slideseffect = $this->params->get('slideseffect');
$slidesimage1 = $this->params->get('slidesimage1');
$slidesimage2 = $this->params->get('slidesimage2');
$slidesimage3 = $this->params->get('slidesimage3');
$slidesimage4 = $this->params->get('slidesimage4');
$slidesimage5 = $this->params->get('slidesimage5');
$slidesimage6 = $this->params->get('slidesimage6');

if ($slidesimage1 || $slidesimage2 || $slidesimage3 || $slidesimage4 || $slidesimage5 || $slidesimage6) {
// use images from template manager
} else {
// use default images
$slidesimage1 = $this->baseurl . '/templates/' . $this->template . '/images/slide1.jpg';
$slidesimage2 = $this->baseurl . '/templates/' . $this->template . '/images/slide2.jpg';
}

$slideslink1 = $this->params->get('slideslink1');
$slideslink2 = $this->params->get('slideslink2');
$slideslink3 = $this->params->get('slideslink3');
$slideslink4 = $this->params->get('slideslink4');
$slideslink5 = $this->params->get('slideslink5');
$slideslink6 = $this->params->get('slideslink6');
?>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="<?php echo $this->language; ?>" lang="<?php echo $this->language; ?>" >
<head>
<jdoc:include type="head" />
<link rel="stylesheet" href="<?php echo $this->baseurl ?>/templates/system/css/system.css" type="text/css" />
<link rel="stylesheet" href="<?php echo $this->baseurl ?>/templates/system/css/general.css" type="text/css" />
<link rel="stylesheet" href="<?php echo $this->baseurl ?>/templates/<?php echo $this->template; ?>/css/template.css" type="text/css" />
<script type="text/javascript" src="<?php echo $this->baseurl ?>/templates/<?php echo $this->template; ?>/js/sfhover.js"></script>
<?php if (($this->countModules('position-15') && $slides == 2) || ($slides == 1)): ?>
<!-- Slides Scripts -->
<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.5.1/jquery.min.js"></script>
<script type="text/javascript" src="<?php echo $this->baseurl ?>/templates/<?php echo $this->template; ?>/js/slides.min.jquery.js"></script>
<script type="text/javascript">
$(function(){
$('#slides').slides({
preload: true,
preloadImage: '<?php echo $this->baseurl ?>/templates/<?php echo $this->template; ?>/images/slides_loading.gif',
play: 5000,
pause: 2500,
hoverPause: true<?php if ($slideseffect == 1): ?>,
effect: 'fade',
crossfade: true,
fadeSpeed: 500<?php endif; ?>
});
});

$(document).ready(function() {
$("#slides").hover(function() {
$(".slides_nav").css("display", "block");
},
function() {
$(".slides_nav").css("display", "none");
});

});

</script>
<?php endif; ?>
</head>
<body>

<div id="wrapper">


<div id="header">


<!-- Logo -->
<div id="logo">

<?php if ($logo && $logoimage == 1): ?>
<a href="<?php echo $this->baseurl ?>"><img src="<?php echo htmlspecialchars($logo); ?>" alt="<?php echo $sitename; ?>" /></a>
<?php endif; ?>
<?php if (!$logo || $logoimage == 0): ?>

<?php if ($sitetitle): ?>
<a href="<?php echo $this->baseurl ?>"><?php echo htmlspecialchars($sitetitle); ?></a><br/>
<?php endif; ?>

<?php if ($sitedescription): ?>
<div class="sitedescription"><?php echo htmlspecialchars($sitedescription); ?></div>
<?php endif; ?>

<?php endif; ?>

</div>

<!-- TopNav -->
<?php if($this->countModules('position-13')): ?>
<div id="topnav">
<jdoc:include type="modules" name="position-13" style="xhtml" />
</div>
<?php endif; ?>

<!-- Search -->
<div id="search">
<jdoc:include type="modules" name="position-0" />
</div>

</div>

<!-- Topmenu -->
<div id="topmenu">
<jdoc:include type="modules" name="position-1" />
</div>


<!-- Slides -->
<?php if (($this->countModules('position-15') && $slides == 2) || ($slides == 1)): ?>
<div id="slideshow">
<div id="slides"><div class="slides_container"><?php if ($slidesimage1): ?><?php if ($slideslink1): ?><a href="<?php echo $slideslink1; ?>"><?php endif;?><imgsrc="<?php echo $slidesimage1; ?>" alt="" /><?php if ($slideslink1): ?></a><?php endif;?><?php endif;?><?php if ($slidesimage2): ?><?php if ($slideslink2): ?><ahref="<?php echo $slideslink2; ?>"><?php endif;?><img src="<?php echo $slidesimage2; ?>" alt="" /><?php if ($slideslink2): ?></a><?php endif;?><?php endif;?><?phpif ($slidesimage3): ?><?php if ($slideslink3): ?><a href="<?php echo $slideslink3; ?>"><?php endif;?><img src="<?php echo $slidesimage3; ?>" alt="" /><?php if($slideslink3): ?></a><?php endif;?><?php endif;?><?php if ($slidesimage4): ?><?php if ($slideslink4): ?><a href="<?php echo $slideslink4; ?>"><?php endif;?><imgsrc="<?php echo $slidesimage4; ?>" alt="" /><?php if ($slideslink4): ?></a><?php endif;?><?php endif;?><?php if ($slidesimage5): ?><?php if ($slideslink5): ?><ahref="<?php echo $slideslink5; ?>"><?php endif;?><img src="<?php echo $slidesimage5; ?>" alt="" /><?php if ($slideslink5): ?></a><?php endif;?><?php endif;?><?phpif ($slidesimage6): ?><?php if ($slideslink6): ?><a href="<?php echo $slideslink6; ?>"><?php endif;?><img src="<?php echo $slidesimage6; ?>" alt="" /><?php if($slideslink6): ?></a><?php endif;?><?php endif;?></div>
<div class="slides_nav">
<a href="#" class="prev"></a>
<a href="#" class="next"></a>
</div>
</div>
</div>
<?php endif; ?>



<!-- No Slides -->
<?php if ($this->countModules('position-15') && $slides == 0): ?>
<div id="slideshow">
<div id="slides">
<jdoc:include type="modules" name="position-15" />
</div>
</div>
<?php endif; ?>



<!-- Content/Menu Wrap -->
<div id="content-menu_wrap">


<?php if($LeftMenuOn == True AND $RightMenuOn == False): ?>
<!-- 2 Columns (Left Menu) ########################### -->

<div id="container-leftmenu-content">
<div id="container-leftmenu-left">

<!-- Left Menu -->
<div id="leftmenu">
<jdoc:include type="modules" name="position-7" style="xhtml" />
<jdoc:include type="modules" name="position-4" style="xhtml" />
<jdoc:include type="modules" name="position-5" style="xhtml" />
</div>

<!-- Contents -->
<div id="content-leftmenu">
<?php if ($this->countModules('position-12')): ?>
<div id="content-top">
<jdoc:include type="modules" name="position-12" />
</div>
<?php endif; ?>
<!-- Breadcrumbs -->
<?php if ($this->countModules('position-2')): ?>
<div id="breadcrumbs">
<jdoc:include type="modules" name="position-2" />
</div>
<?php endif; ?>
<jdoc:include type="message" />
<jdoc:include type="component" />
</div>

</div>
</div>


<?php elseif($LeftMenuOn == False AND $RightMenuOn == True): ?>
<!-- 2 Columns (Right Menu) ########################### -->

<div id="container-rightmenu-right">
<div id="container-rightmenu-content">

<!-- Contents -->
<div id="content-rightmenu">
<?php if ($this->countModules('position-12')): ?>
<div id="content-top">
<jdoc:include type="modules" name="position-12" />
</div>
<?php endif; ?>
<!-- Breadcrumbs -->
<?php if ($this->countModules('position-2')): ?>
<div id="breadcrumbs">
<jdoc:include type="modules" name="position-2" />
</div>
<?php endif; ?>
<jdoc:include type="message" />
<jdoc:include type="component" />
</div>

<!-- Right Menu -->
<div id="rightmenu">
<jdoc:include type="modules" name="position-6" style="xhtml" />
<jdoc:include type="modules" name="position-8" style="xhtml" />
<jdoc:include type="modules" name="position-3" style="xhtml" />
</div>

</div>
</div>


<?php elseif($LeftMenuOn AND $RightMenuOn): ?>
<!-- 3 Columns ########################### -->

<div id="container-3columns-right">
<div id="container-3columns-content">
<div id="container-3columns-left">

<!-- Left Menu -->
<div id="leftmenu-3columns">
<jdoc:include type="modules" name="position-7" style="xhtml" />
<jdoc:include type="modules" name="position-4" style="xhtml" />
<jdoc:include type="modules" name="position-5" style="xhtml" />
</div>

<!-- Contents -->
<div id="content-3columns">
<?php if ($this->countModules('position-12')): ?>
<div id="content-top">
<jdoc:include type="modules" name="position-12" />
</div>
<?php endif; ?>
<!-- Breadcrumbs -->
<?php if ($this->countModules('position-2')): ?>
<div id="breadcrumbs">
<jdoc:include type="modules" name="position-2" />
</div>
<?php endif; ?>
<jdoc:include type="message" />
<jdoc:include type="component" />
</div>

<!-- Right Menu -->
<div id="rightmenu-3columns">
<jdoc:include type="modules" name="position-6" style="xhtml" />
<jdoc:include type="modules" name="position-8" style="xhtml" />
<jdoc:include type="modules" name="position-3" style="xhtml" />
</div>

</div>
</div>
</div>


<?php else: ?>
<!-- 1 Column (No Menus) ########################### -->

<div id="container-1columns1">

<!-- Contents -->
<div id="content-1column">
<?php if ($this->countModules('position-12')): ?>
<div id="content-top">
<jdoc:include type="modules" name="position-12" />
</div>
<?php endif; ?>
<jdoc:include type="message" />
<jdoc:include type="component" />
</div>
</div>


<?php endif; ?>


</div>


<!-- Footer -->
<?php if ($this->countModules('position-14')): ?>
<div id="footer">
<jdoc:include type="modules" name="position-14" />
</div>
<?php endif; ?>


<!-- Banner/Links -->
<?php if ($this->countModules('position-9') or $this->countModules('position-10') or $this->countModules('position-11')): ?>
<div id="box_placeholder">
<div id="box1"><jdoc:include type="modules" name="position-9" style="xhtml" /></div>
<div id="box2"><jdoc:include type="modules" name="position-10" style="xhtml" /></div>
<div id="box3"><jdoc:include type="modules" name="position-11" style="xhtml" /></div>
</div>
<?php endif; ?>






<div id="copyright">
&copy;<?php echo date('Y'); ?> <?php echo $sitename; ?> | <a href="http://www.hurricanemedia.net">Designed by Hurricane Med</a><ahref="http://www.adlin.dk">ia</a><br/>
</div>

</div>



<!-- Page End -->


<div class="copy2"></div>
</body>
</html>

souacz
13-01-2013, 03:12
Jeśli dobrze pamiętam to w szablonach Hurricane Media jest opcja wyświetlania slidera w ustawieniach templatki. Trzeba zaznaczyć "only in position...", zapisać i utworzyć pusty moduł (własny html) w pozycji z ustawień. A następnie opublikować go tylko na froncie. Więc nic nie musisz zmieniać w pliku php. Kliknij na "help" przy ustawieniach slidera.

uzytkownik-forum
13-01-2013, 11:39
Weszłam od razu na utworzenie nowego modułu, własny html i pozycję slider, ustawiłam tylko na stronie głównej. Dalej nie działa.
Nigdzie nie widzę "only in position"...

Gall Anonim
13-01-2013, 11:50
A może widzisz: Publikuj tylko na zaznaczonych ???

uzytkownik-forum
13-01-2013, 11:59
Tak, zaznaczyłam "Zasada przypisania - tylko na zaznaczonych stronach" i oznaczyłam tylko Stronę główną. Dalej mam slider na wszystkich stronach

souacz
13-01-2013, 16:38
W ustawieniach szablonu, tam, gdzie dodajesz zdjęcia. Moduł możesz nazwać jak chcesz, nie ma to znaczenia, opublikowany musi być w pozycji position-15

spójrz (ustawienia szablonu):

http://graphdesign.eu/pliki/slider.png

http://demo.hurricanemedia.net/joomla11/index.php/features