PDA

Zobacz pełną wersję : Zaplecze joomla na innej subdomenie



hodowlakoni
15-02-2013, 16:50
Witam
Mam pytanie jak zrobić przeniesienie zaplecza na inną subdomeną tzn.

orginalnie wygląda to tak.

"mojadomena.pl/administrator"

a ja chciałbym zrobić w taki sposub ze np zaplecze administratora będzie wygloądało tak.

"zaplecze.mojadomena.pl"

z góry dziękuję za pomoc

starko
15-02-2013, 17:02
Zrób przekierowanie w ustawieniach domeny:)

hodowlakoni
15-02-2013, 17:13
Obawiam się ze samo przekierowanie to za mało.
wiem ze muszę wyprowadzić równierz nowe ścierzki w htacces ale nie mam pojącia jak to zrobić

starko
15-02-2013, 19:43
Nie no u mnie śmiga. Właśnie sprawdziłem

pyziak
15-02-2013, 22:16
Przepraszam że się wtrącam, ale jaka jest idea takich działań ?

ugly kid joe
15-02-2013, 22:20
jest bardziej jessy i pro :hmm:

starko
15-02-2013, 23:16
pyziak - ktoś chce takie ułatwienie to po prostu pyta. Gdzie ma to robić jak nie na forum?:)

hodowlakoni
15-02-2013, 23:24
niestety samo przekierowanie nic nie dało bo co z tego ze przekieruję domenę na inną jak na niej jest brak katalogu administrator.
a jeśli chodzi o kwestię po co
to odpisuję ze względów bezpieczeństwa

pyziak
15-02-2013, 23:27
Pytałem autora wątku, ale to nie ktoś chce, tylko dlaczego ktoś tak chce i jak wspomniałem wcześniej bardzo mnie to interesuje, bo może się okazać że chciałby ukryć ( zmienić na niestandardowy) adres do zaplecza, co w przypadku twojej odpowiedz jak wiesz nie zadziała, albo chce być bardziej jessy i pro ( jak napisał @ugly kid joe) i wtedy ma to uzasadnienie.

-edit--

to odpisuję ze względów bezpieczeństwa możesz rozwinąć ten skrót myślowy ?

hodowlakoni
15-02-2013, 23:34
zawyczaj starzy joomlowicze znają system dostępu do panelu root w joomla budowie.
Ja chcąc ukryć foldery administrator na innej subdomenie mam zamiar troszkę zmylić hakerów i utrudnić im działania niepożądane.

zwiastun
15-02-2013, 23:38
Całkiem niedawno odpowiadający Ci w tym wątku razem z kolegą prezentowali na joomla.pl programy wspomagające zabezpieczenie witryny. Radzę tam po prostu zajrzeć. I skorzystać.

hodowlakoni
16-02-2013, 00:07
tak rozumiem ale chodziło mi także o względy estetyczne, ale większość mi nie odpowiedziała jak przekonfigurować .htacess bo to właśnie on odpowiada za przekierowania katalogów joomla, pozycje RewriteRules....

zwiastun
16-02-2013, 00:10
tak rozumiem ale chodziło mi także o względy estetyczne
Jakie względy estetyczne?
Wiesz, że dzwonią, nie wiesz, w którym kościele, to się dowiedz, a nie brnij w pseudorozwiązania.

hodowlakoni
16-02-2013, 00:47
to też chcę uzyskać odpowiedzi jak przenieść zaplecze joomla do subdomeny
a kto pyta nie błądzi a co do joomla.pl to są stare i nieaktualne componenty .
posiadam j 2.5.9

zwiastun
16-02-2013, 00:59
Kolego. Chyba nie zrozumiałeś, o czym napisałem.
Niewiedza to nie problem, dopóki nie chce się zrozumieć, że się czegoś nie wie i należałoby się dowiedzieć. Kto pyta nie błądzi, ale kto nie słucha, co mu radzą, to zawraca głowę.
Sugerowałem, żebyś na joomla.pl obejrzał sobie materiał poświęcony bezpieczeństwu witryny, a nie żebyś szukał plików do zabezpieczania.

http://joomla.pl/powiadomienia/679-joomla-day-bezpieczenstwo-joomla.html

Przenoszenie administratora do subdomeny to durnota, jeśli nie zrozumiałeś tej samej informacji wypowiedzianej już wcześniej delikatnie przez 3 osoby.

Jeśli masz zamiar coś wytykać, to
a) naucz się najpierw pisać po polsku
b) dowiedz się, dlaczego jest tak, jak jest

hodowlakoni
16-02-2013, 01:54
:wstyd:
już skumałem
za oporność sory ale tak bywa 30 godzina przed monitorem i człek nie wie już jak zyje :)
jeszcze raz przepraszam za oportunizm

pyziak
16-02-2013, 01:57
jeszcze raz przepraszam za oportunizm i to się chwali ;)

hodowlakoni
16-02-2013, 02:35
oki ja spływam nyny a Ci co na forum jeszcze siedzą życze miłej zabawy.
31 godzina przed monitorem nie rekord ale mam dość i jeszcze raz dzięki ze mnie "uświadomiliście" hi hi:D.
A zarazem miłej nocy, i przepraszam jeszcze raz za oportunizm w temacie