PDA

Zobacz pełną wersję : Huston - mamy problem z joomla - dodawanie uzytkownika



jahu
29-01-2006, 19:20
Witam - mialem wczesniej jsas - testowalem sobie joomla - wszyskto ladnie skladnie i postanowilem zainstalowac to na serwerze z linuchem - wszystko wygloadalo wporzaku: stworzylem baze danych podczas instalacji, bez problemow mozna logowac sie do backendu jako admin - problem z dodaniem nowego uzytkownika - potrafi sie wszystko wylozyc zaczyna mulic serwer - zwesil mi raz kompletnie mysql'a - dopeiro po restarcie jakos to chodzi - nadal nie moge utorzyc uztkownika - pojawia sie np cos takiego:

mosuser::store failed <br />Duplicate entry '0' for key 1 SQL=INSERT INTO jos_users ( `id`,`name`,`username`,`email`,`password`,`usertyp e`,`block`,`sendEmail`,`gid`,`registerDate`,`param s` ) VALUES ( '0','o.Mieczysław','o.Mieczysław','jahu21@poczta .onet.pl','b59c67bf196a4758191e42f76670ceba','Admi nistrator','0','1','24','2006-01-29 17:51:26','editor=tinymce' )

Aha - zinstalowalem Joomla1.0.7Pl Power Edition

stone
31-01-2006, 08:55
jezli instalowas PE w wraz z phpbb, do dla tej integracji nie mozliwe jest dodawanie uzytkownikow z poziomu panelu administatra. Tak niestety jest zrobiona integracja. Wyczysc najpierw to co zostalo dodane do bazy danych z tablei users (znaczy tylko te rekordy ktore zostaly utowrzone po przez panel admina) i dodaj uzytkownika po przez rejestracje na stronie

jahu
31-01-2006, 10:32
jezli instalowas PE w wraz z phpbb, do dla tej integracji nie mozliwe jest dodawanie uzytkownikow z poziomu panelu administatra. Tak niestety jest zrobiona integracja. Wyczysc najpierw to co zostalo dodane do bazy danych z tablei users (znaczy tylko te rekordy ktore zostaly utowrzone po przez panel admina) i dodaj uzytkownika po przez rejestracje na stronie
Hejka - czyli jako tako nic wielkeigo sie nie stalo - tylko mam pytanie - musze grzebac w bazie - a od tego dostaje dreszczy i obaw ze cos spartole - mam phpMyAdmin - czyli wchodze do zarzadzania baza joomla odnajduje tabele users i skasowac rekordy? A nowych userow tworzyc wylacznie korzystajac z panelu logowanie (tam jest ten link "Nie masz konta? Załóż sobie") Nie chce niczego spartolic.Acha ewentualnie nadawanie im uprawnien dziala z poziomu panelu? Pozdrawiam

stone
31-01-2006, 11:21
z tabeli users usuwasz tylko tych uzytkownikow ktorych dodales, jezeli dodawales na czysta instalacje to pomin pierwsze dwa wpisy, czyli annonymus i admin
natomiast co do uprawnien to mozna je nadawac, natomiast zmiana pozostalych ustawien konta (jak zmiana halsa, maila itp powiina odbywac sie z poziomu admina forum

jahu
02-02-2006, 16:58
jezli instalowas PE w wraz z phpbb, do dla tej integracji nie mozliwe jest dodawanie uzytkownikow z poziomu panelu administatra. Tak niestety jest zrobiona integracja. Wyczysc najpierw to co zostalo dodane do bazy danych z tablei users (znaczy tylko te rekordy ktore zostaly utowrzone po przez panel admina) i dodaj uzytkownika po przez rejestracje na stronie
Rejestracje na strone - tzn przez dodanie usera za pomoca formularza w forum czy przy uzycia formularza z joomla (link w menu logowania uzytkownika)?

Usuwanie userow - czyli np phpMyAdmin - wchodze do tabeli jos-users usuwam rekord z nazwa uzytkownika ktorego sie nie udalo porawnie utworzyc

Mam problem z ksiega gosci:
Fatal error: Call to undefined function: mail() in /home/httpd/html/parafia/components/com_akobook/akobook.php on line 248

przypuszczam ze chodzi o to ze funkcja mail nie jest aktywna na serwerze - tylko jak to zmienic? - i czy daloby sie wylaczyc funkcje mailowania w tym przypadku - zeby bledow nie pokazywalo mimo ze funkcja dalej nie aktywna by pozostala

A i zupelnie na marginesie - gdzie zedytowac mozna ten tekst z forum phpBB: "A _little_ text to describe your forum" ?

stone
02-02-2006, 20:43
Staraj sie poruszac jeden temat w temacie bo sie potem robi bałagan:)

Co do rejestracji to odbywa sie ona przez forum, a link do rejestracji jest w module do logowania ktory musisz pobrac z tej strony co komponent

Usuwanie niepoprawych userow phpAdmin

Z kiążka to Ci nie pomogę gdyż nie spotkałem sie z takim zachowaniem:)

A ten tekst to albo w panelu admina, albo w pliku jezykowym, albo bezposrednio w szablonie (juz nie pamietam :))