PDA

Zobacz pełną wersję : Home.pl - nowe środowisko a joomla! 1.0.12 stable



madmips
07-02-2007, 23:12
Witam,

home wprowadza zmiany środowiskowe na swoich serwerach,
dali możliwość testowania:

http://domena.pl:81/ (http://domena.pl:81/)
https://domena.pl:444/ (https://domena.pl:444/) - do połączeń wykorzystujących SSL



z ciekawością sprawdziłem i okazało się, że... nie działa :((((

wyskakuje komunikat:

Malformed header from CGI script: PHP crashed (pid 27859, uid 11652, signal 11) at main() in mediotech.pl/partner/includes/domit/xml_domit_lite_include.php line 14

pod joomla! 1.0.10 działa, ale zrobiłem już kilka stronek i nie chciałbym kombinować ze zmianą na niższe wersje - do tej pory śmigało dobrze.

Straszne jest to, że 15 lutego przełączą na nowe środowisko i strony się posypią :((

czy ma ktoś na to radę??

Rybik
08-02-2007, 11:44
tak, napisac do nich co nie dziala (przeslac komunikat bledu) sami napsuli, niech sami naprawiaja ;)
jak dostana komunikat bledu to sobie zajrza w kod i beda wiedziec

madmips
08-02-2007, 19:39
tak zrobiłem w pierwszej kolejności, odpowiedź: "To nie jest wina serwerów home, proszę się skontaktować z producentem joomli" - i co ja teraz mam k.. zrobić, czy oni mają pojęcie co tam robią? Może to jakoś prawnie załatwić?

Rybik
08-02-2007, 22:07
warto by bylo:
- sprawdzic to na kilku innych serwerach, moze to "nasza" (o ile to "nasza", nie podales wersji) dwunastka ma zdupcony parser XML (kiedys byly z nim problemy)
- sprawdzic (zapytac) na czym polegaja zmiany, moze to wina php 5, ktore da sie zwykle przelaczyc lokalnie dla danego konta
- poprosic ich o zasugerowanie poprawek w skrypcie (kilka hostingow oferuje takie male uslugi jak cos u nich nie dziala)

Do sprawdzenia uzyc kont testowych i dokladnej kopii serwisu, wiem ze to trwa ale jakies argumenty trzeba miec. Jednak zanim zaczniesz sie unosic ;) sprawdz dokladnie (i napisz nam) jakiej wersji uzywasz i kiedy pojawia sie ten blad. Moze nie taki diabel straszny.

adamo
08-02-2007, 22:39
Mam podobny problem. Postawiłem i rozwijam kilka stronek na home.pl (Joomla 1.0.11). Niby Joomla jest user friendly, ale jak trzeba zagmerać w tabelach, to wymiękam.
Z tego, co się dowiedziałem wywalanie się Joomla spowodowane jest różnicami pomiędzy wersjami PHP. To samo dzieje się z PHPBB by Przemo. Poniżej wymieniam specyfikację, jaka obowiązywać będzie na serwerach home.pl od połowy lutego (chyba).

- PHP 4.4.2 do wersji 4.4.4 dla skryptów z rozszerzeniami .php, .php4,
.phtml,
- PHP 5.1.2 do wersji 5.2.0 dla skryptów z rozszerzeniem .php5,
- Perl do wersji 5.8.8 dla skryptów z rozszerzeniem .pl,
- Python 2.2.3 do wersji 2.5 dla skryptów z rozszerzeniem .py,
- silnik bazy MySQL 4.1.18 do wersji 5.0.33,
- silnik bazy PostgreSQL 7.4.12 do wersji 8.2.1,
- biblioteki PEAR z wersji 1.3.6 do wersji 1.5.0.

Oprócz aktualizacji powyższego w nowej wersji oprogramowania oferujemy:
- nowy system buforowania skryptów ideacache dla PHP4 i PHP5,
- obsługę skryptów zakodowanych ionCube i ZendGuard dla PHP5,
- obsługę skryptów zakodowanych mmcache i eAccelerator dla PHP4.



I tak sobie myślę, czy zaryzykują utratę klientów, czy napiszą jakiś skrypt, którym da się do poprawić. A poprawić można - to wiem :)

Rybik
08-02-2007, 22:52
sprawdz ustawienia php dla serwerow home.pl - opis nazjdziesz na www.pomoc.joomla.pl (http://www.pomoc.joomla.pl)
moze automatycznie wrzuca Ci php5 ?

z MySql 5 bedziesz mial klopot

adamo
08-02-2007, 23:49
Czy Joomla 1.5 również obarczona jest tym problemem?


A oto odpowiedź home.pl w związku z przejściem na nową wersję PHP:

***
W chwili obecnej, ze wzgledu na przeprowadzane testy, sa uruchomione dwa srodowiska baz danych MySQL i nie sa one w zaden sposob powiazane, stad utworzenie nowej bazy w starym srodowisku nie spowoduje utworzenia bazy w srodowisku testowym bez uprzedniego poinformowania nas o takim
fakcie.
Po wdrozeniu nowego silnika bazy danych MySQL, cala aktualna zawartosc baz danych zostanie przeniesiona do nowego srodowiska, ktore calkowicie zastapi starsza wersje MySQL.
***

Kys
10-02-2007, 15:27
Środowisko testowe działa w oparciu o dwie rożne bazy SQL. Oznacza to, że operacje prowadzone na bazie danych MySQL 4 po 30 stycznia (czyli aktualnie) NIE będą widoczne w wersji MySQL 5 tej samej bazy i test się wykrzaczy. Należy poprosić administratorów (admin@home.pl) o utworzenie bazy danych w srodowisku testowym i wtedy sprawdzić działanie. Jeśli jednak baza została założona wcześniej problem nie powinien występować, sprawdzałem wersję 1.0.11pl i jest OK

madmips
18-02-2007, 13:32
1.0.11pl działała od razu, po krótkiej dyskusji z administratorem z home.pl - doszliśmy do porozumienia i teraz wszystko pomyka jak trzeba :)