PDA

Zobacz pełną wersję : Menu uzytkownika - zaproponuj newsa



jahu
05-02-2006, 01:41
Nie przerabialem tego menu - i jak wciskam pojawia sie edytor - wszystko ladnie skladnie - tyle ze mozna wybrac wylacznie kategorie z jednej sekcji - czy da sie wybor powieszyc takze o inne sekcje?

magic
05-02-2006, 03:09
Tak
1. Uprawnieni użytkownicy (należący do wyższej grupy niż Registered) na stronach innego typu niż blogi (inne niż frontPage i Blog) - czyli tabele artykułów z sekcji / kategorii - po zalogowaniu widzą przycisk [NOWY], który pozwala dodać artykuł do danej kategorii w wybranej sekcji. To najprostszy i dość skuteczny sposób na umożliwienie dopisywania artykułów na stronę dla stałych współpracowników - widzą gdzie dopisują nowy.
Jeśli na stronie pokazujesz artykuły w postaci blog, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby w usermenu zamieścić linki do tych samych sekcji/kategorii w postaci tabelarycznej - z prawem dostępu dla grupy Special. To redaktorom ułatwi zamieszczanie nowych artykułów.
2. Możesz też użyć dodatkowych komponentów jak np. CZsubmit i podobne ...
Zobacz na naszej stronie (http://www.joomla.pl/index.php/component/option,com_czsubmit/Itemid,45/) jak to działa. Znajdziesz takie bez problemu u nas (http://www.joomla.pl/index.php/component/option,com_remository/Itemid,15/func,select/id,2/), jak i np. na Joomla!Developer (http://forge.joomla.org/sf/sfmain/do/home) i w innych miejscach (http://www.joomla.pl/index.php/content/view/10/22/).
3. Możesz też w usermenu zamieścić kilka linków do poszczególnych sekcji (zwykle na stronie jest niedużo sekcji).

jahu
05-02-2006, 12:23
W menu uzytkownika mam tylko pozycje "zaproponuj newsa" - jest to odsylacz url z tego co widze do konkretnej sekcji

Jak dodac tak elemnt ktory bedze pozwalal na stworzenie nowego arta w sekcji w ktorej w danej chwili sie przebywa? (Bo tego "zaproponuj newsa" probowalem w roznych miejscach uruchamiac i za kazdym razem wybierac moglem kategorie jednej i tej samej sekcji)

magic
05-02-2006, 15:56
Patrz pk.1 - to najprostsze bo działa samo i nic nie musisz dodawać w menu.

Ale jeśli chcesz mieć w menu, to w Administracji Menu->usermenu ... dodajesz Nowy, wybierasz "Wyślij artykuł", w konfiguracji ustawiasz sekcję artykułów i poziom uprawnienia i masz nową pozycję w menu. Robisz to dla każdej sekcji, do której redaktorzy mają mieć dostęp od frontu.
Niestety to nie działa tak, żeby link prowadził do tworzenia nowego arta w sekcji, w której własnie się przebywa - będziesz miał po prostu kilka pozycji w menu do różnych sekcji.

Możesz też potestować komponenty wymienione w pkt 2. - może któryś ma taką opcję.

jahu
17-02-2006, 11:52
Hmm a ciezkie by bylo zrobic w joomli cos takiego:
Stworzenie takiego elementu "Wyślij artykuł Full Power" ;-) tzn chodzi o to ze pojawialoby sie normalne okno edytora za pomoca ktorego wprowadzamy artykul a gdzies obok bylyby by pola wyboru sekcji i kategorii?

zwiastun
17-02-2006, 12:49
Ekrany pomocy: Menu użytkownika (http://www.pomoc.joomla.pl/pomoc/index.php/content/view/194/26/)
Reszta jak napisał magic