PDA

Zobacz pełną wersję : nie instaluje komponentów i modułów



aagonia
08-02-2006, 11:27
Witam, mam problem z instalacją komponentów i modułów.
Joomla zainstalowała mi się ładnie na serwerze dmkproject, niestesty jak chcę doinstalowac komponenty to wyskakuje błąd. Na serwerze ustawione jest safemode na ON czy to może robić problemy dla joomli.
dodatkowo mam problem z galerią pony, bo juz mam zainstalowaną, była razem z pakietem joomli, ale jak wgrywam zdjecia, wszystko ładnie, kopiuje nawet z zipów, ale nie robi miniaturek, a na serwerze mam zainstalowaną bibliotekę gd bundled (2.0.28 compatible)

zwiastun
08-02-2006, 15:21
Czy nie byłoby prościej poczytać, jakie znaczenie ma tryb bezpieczny dla instalacji dodatkowych składników i jak to obejść, a nie zajmować nam czas i uwagę pytaniami z serii ABC Joomla? Na górze jest menu, a w nim POMOC.

dkozlows
08-02-2006, 16:36
Czy nie byłoby prościej poczytać, jakie znaczenie ma tryb bezpieczny dla instalacji dodatkowych składników i jak to obejść, a nie zajmować nam czas i uwagę pytaniami z serii ABC Joomla? Na górze jest menu, a w nim POMOC.

Jak masz tak odpowiadać to wogóle nie odpowiadaj, bo nie jest to ani przyjemne ani potrzebne na tym forum.:mad: Z tego co wiem to jest to forum służące także pomocy dla ludzi którzy nie korzystali wcześniej z tego systemu. Jeżeli chcesz już kogoś gdzieś odsyłać to poprostu podaj link i daruj sobie swoje głupie komentarze w stylu "jaki to ja jestem mądry".
Pozdrawiam wszystkich początkujących do których ja także się zaliczam :cool: :)

dkozlows
08-02-2006, 16:40
Witam, mam problem z instalacją komponentów i modułów.
Joomla zainstalowała mi się ładnie na serwerze dmkproject, niestesty jak chcę doinstalowac komponenty to wyskakuje błąd. Na serwerze ustawione jest safemode na ON czy to może robić problemy dla joomli.
dodatkowo mam problem z galerią pony, bo juz mam zainstalowaną, była razem z pakietem joomli, ale jak wgrywam zdjecia, wszystko ładnie, kopiuje nawet z zipów, ale nie robi miniaturek, a na serwerze mam zainstalowaną bibliotekę gd bundled (2.0.28 compatible)

Jeżeli chodzi o Pony to może to być problem z parametrem memory_limit po stronie serwera, spróbuj wczytaj jakiś mały obrazek.

magic
08-02-2006, 17:28
Jak masz tak odpowiadać to wogóle nie odpowiadaj...
Jeżeli chodzi o Pony to może to być ...

No właśnie ...

Jasne, że przyczyną jest Safe Mode ON
Jest to wyjaśnione zarówno w Pomocy (w tym serwisie, jak i np. na www.joomla.org (http://www.joomla.org), jak i w Pomocy dostępnej jednym kliknięciem w Administratorze Joomla!, jak i na innych stronach ...), także wielokrotnie na tym forum i na wielu innych ...
Rozwiązanie jest proste:
1. http://www.google.pl/search?hl=pl&q=rtfm&btnG=Wyszukaj+w+Google&lr=
2. http://www.forum.joomla.pl/forum/showthread.php?t=383
3. http://www.pomoc.joomla.pl/pomoc/index.php/content/view/139/26/
4. http://www.forum.joomla.pl/forum/search.php?searchid=5252

Nie koniecznie w tej kolejności - począwszy od pkt. 3 włącznie ...

zwiastun
08-02-2006, 18:08
Z tego co wiem to jest to forum służące także pomocy dla ludzi którzy nie korzystali wcześniej z tego systemu. Jeżeli chcesz już kogoś gdzieś odsyłać to poprostu podaj link i daruj sobie swoje głupie komentarze w stylu "jaki to ja jestem mądry".
Pozdrawiam wszystkich początkujących do których ja także się zaliczam :cool: :)
Znalazł się obrońca!
To forum jest także dla początkujących. Ale nie dla tupeciarzy, którym się nie chce palcem kiwnąć!
Nie po to strawiłem niezliczone ilości czasu, aby ktokolwiek odpowiadał 50 tysięcy razy na pytania o ABC.
Naucz się również czytać! W odpowiedzi była wyraźna wskazówka: Na górze jest POMOC. Wystarczy kliknąć i poszukać informacji o instalowaniu czegokolwiek!

livio
08-02-2006, 18:08
Nawet polski instalator Joomla! ci powie ze mozesz miec problemy jak masz safe_mode na on.

mrok
09-02-2006, 16:30
Ja w obecności takich autorytetów cichutko tylko dodam , ze mam 3 CMSy postawione na serwerze z Safe Mode ON i php 5.0.4 , czyli zestaw zwany potocznie "makabryczny" i wszystko co zostało zainstalowane w postaci joomlaPE przebiegło bez problemów i tak też działa.
Natomiast instalowane osobno Remository 3.24 (http://www.remository.com/) wymagało recznego tworzenia wpisów w bazie i wrzucania plików przez ftp, efekt - działa bez zarzutu.

A piszę to wszystko po to by zwrócić uwagę na fakt, że tak jak pisze w Pomoc należy dokładnie i krok po kroku poznac możliwosci serwera hosta, nie ograniczać się do zadania pytania co zrobić jak nie działa i odpowiedzi bo masz Safe Mode na ON, bo okazuje się , że na końcowy efekt wpływ ma cała cfg serwera a nie jego poszczególne ustawienia.

livio
09-02-2006, 18:23
W większości przypadków tryb bezpieczny jest powodem... ale nie zawsze.

ekspert
09-02-2006, 18:46
no ja mam safe mode ON, i powiedźcie co mi niby nie działa, galeria wyświetla miniatury, wszystko się instaluje, ja nie wiem co to niby za ograniczenie.

livio
09-02-2006, 19:21
Opis safe_mode i przykłady: http://www.webdiary.pl/modules/manualphp/features.safe-mode.
[Link razem z kropką!]

magic
09-02-2006, 22:28
A piszę to wszystko po to by zwrócić uwagę na fakt, że tak jak pisze w Pomoc ...
Celnie i słusznie.
Generalnie rzecz sprowadza się do tego, żeby samemu próbować poradzić sobie ze swoim własnym problemem - ze swoją stroną, oprogramowaniem, na swoim (czy wybranym przez siebie) serwerze www (dostawcy usługi hostingowej), itd ...
Nikt, nawet przy najlepszych chęciach, nie rozwiąże Twoich problemów zamiast Ciebie. To może być tylko wsparcie (albo - aż wsparcie).
A jeśli jeszcze jest dodatkowo coś takiego jak Pomoc (http://www.pomoc.joomla.pl/pomoc/index.php/) - tworzona i publikowana, dostępna bezpłatnie - to tym bardziej warto z niej korzystać, zamiast oczekiwać gotowych rozwiązań i odwalenia za siebie roboty ...
Tym bardziej niestosowne są w tym miejscu grubiańskie uwagi co niektórych - w stosunku do ludzi, którzy poświęcają swój wolny czas i pracę np. na tworzenie tej Pomocy (http://www.pomoc.joomla.pl/pomoc/index.php/). Całe dnie i tygodnie pracy ... Niestosowne są tym bardziej wtedy, gdy człowiek (słusznie zresztą) zwraca uwagę na brak zachowania elementarnych zasad korzystania z form pomocy przewidzianych na tym forum.

Co do meritum (Safe Mode ON):
Jasne, że z takim ustawieniem można żyć i pracować z Joomla!
Wymaga to nieco więcej zachodu (np. przy dokładaniu dodatków do podstawowego oprogramowania), ale jest możliwe. W tym celu jest też świadczona Pomoc (http://www.pomoc.joomla.pl/pomoc/index.php/), a w tym np. http://www.pomoc.joomla.pl/pomoc/index.php/content/view/411/26/ (przykładowo zupełnie ...).
Pozdrawiam serdecznie

dkozlows
10-02-2006, 11:58
Znalazł się obrońca!
To forum jest także dla początkujących. Ale nie dla tupeciarzy, którym się nie chce palcem kiwnąć!
Nie po to strawiłem niezliczone ilości czasu, aby ktokolwiek odpowiadał 50 tysięcy razy na pytania o ABC.
Naucz się również czytać! W odpowiedzi była wyraźna wskazówka: Na górze jest POMOC. Wystarczy kliknąć i poszukać informacji o instalowaniu czegokolwiek!

Widzisz to jest tak, ja sam żadko pisze na forum, bo wole poszukać a większość odpowiedzi rzeczywiście można znaleść na forach. Ale uważam że nie powinno się odrazu takiego człowieka atakować wypisując ile to czasu nie strawiłem na przeczytanie jednego takiego postu, lepiej ominąć taki wpis i jeżeli szkoda Ci czasu to nie odpowiadać na niego. Jesteś Adminem tego forum więc podejrzewam że masz bardzo dużą wiedzę na temat tego systemu, ale twoim obowiązkiem jako admina jest też dbanie o to żeby ludzie nie bali się zadawać żadnych pytań, może warto założyć wątek tylko i wyłącznie dla zupełnie zielonych. Wydaje mi się że na forum powinna panować w miarę miła atmosfera i nie powinno się nikogo wyzywać od tupeciarzy czy też ludzi nie umiejących czytać, szczególnie jeżeli nie znasz tej osoby osobiście, ale to już kwestia kulkury osobistej...

Mimo wszystko Pozdrawiam

stone
10-02-2006, 12:08
Jak posiedzisz trochę na forum to się przyzwyczaisz do Zwiastuna :D, a najwspanialszą jego cechą jest że poutyskuje, poutyskuje ale Ci pomoże:), a wiedzę na prawde ma ogromną.

livio
10-02-2006, 12:42
"a wiedzę na prawde ma ogromną."
Ileż to rzeczy tłumaczył sam, albo z zespołem...
Sama minibiografia z Joomla!.PL jest nieco zadziwiająca...
Czasem każdy może się zdenerwować, szczególnie gdy ktoś zapomina o takim dobrodziejstwie internetu jak "Google" i chociażby szukacje na forach i w serwisach o Joomli!, a zadaje pytania, na które odpowiedź bardzo łatwo znaleźć.

vj_
10-02-2006, 20:28
no ja mam safe mode ON, i powiedźcie co mi niby nie działa, galeria wyświetla miniatury, wszystko się instaluje, ja nie wiem co to niby za ograniczenie.

Jak Ci tak bardzo na tym zalezy, to poczytaj to sobie. (http://wrzosy.nsb.pl/%7Emarcin/php/features.safe-mode.html)