PDA

Zobacz pełną wersję : Upgrade 1.0.7EN do 1.0.7PL



ekspert
08-02-2006, 21:47
Witam, mam takie pytanie, bo ściągłem i zainstalowałem joomla 1.0.7 ale z joomla.pl i ona jest po angielsku, a zauważyłem że na joomlasite.pl jest po polsku, jak moge zmienić moją joomle na wersje polską, wystarczy nadpisać jakieś pliki.

magic
09-02-2006, 00:11
Generalnie to możesz (po pobraniu Joomla! 1.0.7 z www.joomlasite.net (http://www.joomlasite.net) i rozpakowaniu na lokalnym):
1. Spakować pliki polish.php , polish.ignore.php oraz polish.xml z folderu .../language/ zipem do osobnej paczki i zainstalować jak każdy język w Administratorze
2. Przesłać pliki j.w. via FTP do folderu .../language/ na serwerze
3. Nadpisać wszystkie pliki na serwerze (całość plików / folderów Joomla!) - tymi z paczki z joomlasite.net

Ten ostatni sposób jest o tyle warty zachodu, że niektóre inne pliki Joomla! (głównie w części administracyjnej) mogą (mogłyby) również zawierać polskie teksty.

ekspert
09-02-2006, 16:26
A jeżeli zrobie ten ostatni sposób, czyli nadpisze wszystkie pliki, to moje dotychczasowe artykuły, komponenty i wszystko co zrobiłem zostanie nienaruszone?

magic
09-02-2006, 22:43
Nie wszystko.
Jeśli ręcznie i świadomie zmodyfikowałeś jeden czy kilka plików źródłowych oprogramowania Twojej strony ( pliki *.php Joomla! na serwerze) - to takie zmiany zostaną nadpisane - wprowadzone przez ciebie modyfikacje ulegną likwidacji.

Natomiast wszelkie treści (np. artykuły, ustawienia, itp.) pozostaną nienaruszone - bowiem są one zapisane w bazie danych, a nie w plikach *.php .

Tak czy inaczej - przed każdą taką czynnością jak przedmiotowa - zawsze warto wcześniej zrobić backup (zarówno plików strony jak i bazy), a zmodyfikowane przez siebie pliki - trzymać w bezpiecznym miejscu (np. żeby je wrzucić spowrotem na serwer, albo, żeby zmodyfikowany fragment kodu wstawić w plik w jego nowej wersji).

ekspert
10-02-2006, 16:04
dobra, już pięknie śmiga po polsku, zmieniłem wszystkie pliki oprucz configuration.php i wszystko pięknie działa, tylko mam jeszcze takie pytanie, jak zmienić język wirtue mart na polski.

magic
10-02-2006, 23:49
Przetłumaczyć .../administrator/components/com_virtuemart/languages/english.php na polish.php ;)

ekspert
11-02-2006, 12:10
dobra już mam, dzięki za wszystko, teraz już mam w całości polską joomlę.

livio
11-02-2006, 13:54
Jak to zwiastun mawia "Korzystaj i ciesz się!" :).

cyklon
31-03-2006, 23:22
Pomocy!!!

Nie wiem jak zmienić język na polski. W Language Manager [ Site ] mam English i Polish, ale nie wiem jak przejść na polski. Zaznaczam polski i co dalej trzeba nacisnąć????

Z góry dzięki za pomoc.

zwiastun
31-03-2006, 23:46
W langague manager to sobie masz ... do edycji
Podstawowy podręcznik użytkownika jest na demo.joomla.pl
Omówienie konfiguracji jest na pomoc.joomla.pl

cyklon
31-03-2006, 23:58
Ale chodzi o to, że nic nie mogę tam zmienić. Nawet adresu pomocy.
Dostaję taki komunikat.

An Error Has Occurred! Unable to open config file to write!

zwiastun
01-04-2006, 03:50
No to dalej - pomoc tego typu jest na pomoc.joomla.pl
Jak się chcesz bawić w te klocki, to przynajmniej powinieneś sobie umieć wytłumaczyć tego typu komunikat, który Ci mówi, że nie możesz otworzyć pliku do zapisu

cyklon
01-04-2006, 06:51
Już mam język zaznaczony polski, ale nadal wszystko mam english.
Jeżeli możesz mi pomóc to bardzo proszę, ale jeżeli chcesz mnie odesłać znowu do pomocy to daruj sobie.
Pozdrawiam.

zwiastun
01-04-2006, 08:19
Post pozostanie bez odpowiedzi. Nie dość że nie podałeś żadnych informacji poza tym, że nie masz w adminie języka polskiego, nie dość
że ewidentnie wykazujesz brak PODSTAWOWEJ wiedzy o tym czego używasz, to jeszcze pozwalasz sobie na niestosowne uwagi. Mimo że dwukrotnie dostałeś odpowiednie wskazówki, nie tylko odesłanie do pomocy. Tym razem odesłanie do pomocy dla użytkowników forum - jak pisac posty.