PDA

Zobacz pełną wersję : tłumaczenie z bazy danych



piotreczek100
21-03-2015, 12:50
Witam serdecznie.
Tworzę wielojęzyczny portal ogłoszeniowy. W celu ułatwienia sobie pracy z tłumaczeniami kategorii, pół dodatkowych, menu itp zastosowałem komponent fakang. Jednak czas ładowania strony po włączeniu pluginu System - FaLang Database Driver strona tzn jej ładowanie się zwolniło ze średnio 1 sek do 7-9 sek.
W związku z tym postanowiłem, że zrezygnuję z tego "cudownego" dodatku. Wpadłem na pomysł, by tłumaczenia zrobić w pliku tekstowym na zasadzie <?php echo JText::_('kategoria') ?>
Nie wiem czy to dobry pomysł więc proszę o podpowiedź.
Poza tym jeśli uważacie, że da się to zrobić, to prosiłbym o podpowiedź jak taki kod zamieścić w tabeli bazy, żeby zamiast tytułu np kategorii było właśnie takie zapytanie wywołujące tłumaczenie z pliku tekstowego.
Pozdrawiam serdecznie
Piotrek
Ps. Życzę udanej soboty ;)

Gall Anonim
21-03-2015, 14:03
Używam FaLang na wielu, wielojęzycznych witrynach i w życiu nie miałem takiej sytuacji - więc raczej problem jest w czymś co wchodzi w kolizję z FaLang lub błędnym xml'u dla komponentu którego używasz. Co twojego pomysłu jakoś nie potrafię go zrozumieć - o ile kojarzę można to ogarnąć traktując dane słowo jako stałą językową i wpisać odpowiednie wartości dla poszczególnych języków ale pytanie - gdzie chcesz wpisywać stałe w tej formie którą pokazałeś? Jako nazwy kategorii w polach kategorii? - nie przejdzie.

piotreczek100
21-03-2015, 14:51
Dziękuję Ci bardzo Gall Anonim za zainteresowanie moim problemem. Korzystam z falanga do komponentu dj Classifield i przyznaję, że mam duużo kategorii (prawie 3tys) a jestem pewny że problem robi się przez falang ponieważ jak wyłączam plugin to stronka ładuje się duuużo szybciej :) (1-2sek) natomiast z włączonym dodatkiem potrafi nawet 13 sek :(
Myślałem o tym, żeby w bazie danych jak jest np kategoria Basar zapisana w kolumnie title pod tą nazwą. Myślałem o tym żeby zamiast słowa Basar dać jakiś kod np. <?php echo JText::_('Basar') ?> (to nie działa bo sprawdzałem) :) i np w pliku językowym en-GB.tpl_annonser.ini (szablonu) dać coś takiego -> Basar="Market"

Edytuję ponieważ usunąłem pliki xml od DJ i problem nadal jest ten sam :( nie wiem co może się gryźć. Ale chyba zaczną od nowa robić tzn na czystej joomli i sprawdzę jak tam będzie "chodził" falang :)
Innego rozwiązania póki co nie widzę.

Jeszcze raz dziekuję Ci za zainteresowanie tematem. MIłego weekendu ;)

piotreczek100
22-03-2015, 14:55
Gall'u nie ulega wątpliwości, ze falang strasznie spowalnia stronę! Zrobiłem test. Wgrałem czyściutką, joomlę 3.3.6 (na stronie falang piszą że mogą być problemy na 3.4, poza tym strona o której początkowo pisałem jest właśnie na 3.4) następnie wgrałem komponent Dj classifields, Przekopiowałem bazę z danymi dla ogłoszeń. Następnie zainstalowałem falang i opublikowałem plugin. W tym momencie stronka chodziła ok. Jednak w momencie gdy zacząłem dodawać tłumaczenia ń (dodałem tylko jedno dla menu) stronka zwolniła. Przy wyłączonym pluginie czas ładowania stronki na tools pingdom 1,96 sek natomiast z włączonym pluginem ponad 4sek.

Także chciałbym puścić falanga w zapomnienie tylko nie wiem jak ogarnąć żeby kategorie były w kilku językach. Pomoże ktoś?

Pozdrawiam i życze udanej niedzieli :)

Gall Anonim
22-03-2015, 15:52
To masz cztery wyjścia.
1. Zainstalować Falang 1.4.6 i Joomla w wersji 3.3.6 oraz poczekać z aktualizacją do Joomla 3.4.1 (lub nowszej) do momentu aż wyjdzie FaLang 2.x
2. Naprawić/zlecić naprawę komponentu FaLang - osobiście nie polecam bo i tak 2.x jest w zapowiedziach
3. Zrobić to według swojego drugiego pomysłu kiedy nie "zagrał" FaLang pisząc lub zlecając dopisanie skryptu który pozwoli na używanie tytułów kategorii i wskazanych elementów DJ jako stałych językowych a i wartości można wówczas wpisać w nadpisywanie języków (jak najbardziej wykonalne - znam przynajmniej dwie witryny na Joomla które używają takiego rozwiązania z czego jedna w DJ z wykorzystaniem elementów listy wyboru czego akurat FaLang nie obsługuje).
4. Postawić witrynę na inny, CMS'ie.
Pzdr

piotreczek100
22-03-2015, 17:02
Dziękuję Ci Galu :)
4 odpada bo zbyt dużo komponentów kupiłem pod ten projekt :) i to pod Joomlę własnie :)
3 najbardziej mi się podoba ale nie mam pojęcia w jakich pieniądzach (suma nie waluta;) ) mogłoby się to mieścić :)
2 tak jak słusznie napisałeś - bez sensu takie działania :)
1 czyli stawiasz ze to wina falang 1.4.7 tego nie brałem pod uwagę że to może być wadliwa wersja. Raczej sądziłem że ona po prostu nie współgra z J 3.4 i chociaż testowałem też na 3.3.6 to póxniej pomyślałem że trochę dużo jest kategorii jak dla falanga ;)
Jeszcze raz bardzo bardzo Ci dziękuję za pomoc.
Szkoda że nie da się chociaż piwka przesłać ;)