PDA

Zobacz pełną wersję : Joomla - strona startowa



5hinka
10-10-2005, 17:32
Mam pytanko: Chcialbym aby na podstawowej stronie (stronie startowej) serwisu pojawial sie tekst z rysunkiem. Nie chce aby to byly domyslne wiadomosci tylko modul w formie tekstu.
Jak cos takiego zrealizowac??
W content/frontpage manager mam do wyboru tylko aktualne News. A ja chcialbym aby to byl staly tekst - reklamujacy firme. Czy mozna jakos zmienic frontpage ??
Mam nadzieje ze w miare jasno wytlumaczylem.
Pozdrawiam

stone
10-10-2005, 17:52
Witam:)

Można tak: utworzyc panelu admina opdowiedni moduł, nastepnie w skórce przed mainbody dodać mosLoadModules ( 'user9' ); i wtym user9 opublikowac swoj modul

5hinka
10-10-2005, 23:20
hmmmm
nie mozna tego uzyskac bez recznej modyfikacji skorki??

Chcialem utworzyc nowy modul. User9 nie zajmuje calej szerokosci strony.
A tylko lewa strone. Chcialbym aby ten modul byl glownym modulem na pierwszej stronie. Po lewej menu i logowanie, po prawej jakies wiadomosci.
Da sie to zrobic z panelu??
pozdrawiam

stone
10-10-2005, 23:39
Hmm, zalezy co chcialbys w tym module umiescic.

Moze to Ci sie przyda. Jako strona głowna/startowa ładuje się ta strona, która jest ustawiona jako pierwsza w main menu. Być wystarczy Cu zrobic jakaś stronę staryczna i podlinkowac ja z pierwszego miejsca w tym menu

canonier
28-10-2005, 09:45
Zawsze na forach "lubiłem" odpowiedzi w postaci: "utworzyc panelu admina opdowiedni moduł"

Nie jestem pewien czy o to chodzi, ale można zrobić to prosto w ten sposób.

Jeśli chodzi o pomysł z artykulem statycznym jest fajny, ale niestety w statycznych nie ma możliwości zaznaczenia aby ukazał się na stronie startowej :-(
Ja zrobiłem sobie sekcje pt. Pierwsza strona
Kategorie w tej sekcji pt. Pierwsza
I tam umieszczam artykuliki jakie chce zamieszczać na pierwszych stronach,
mam już przyszłościowe łącznie z świątecznymi.
W artykule jaki chcesz mieć na pierwszej stronie aktualnie zaznaczam "Publikuj" i "Show on Frontpage" i jest.

Pozostaje jeszcze sprawa poprawnego skonfigurowania komponentu pierwszej strony. A dostać się do tego można tak
Menu / mainmeu / Start
i tu w parametrach jest wiele opcji jak ma być wyświetlana, ile artykułów, sortowanie itp.
Osobiście w tym przypadku polecam większość ukryć, i metodą prob zmieniać parametry i obserwować jak zmienia się strona startowa.

Canonier

zwiastun
28-10-2005, 14:50
Rzecz w tym, czy odpowiedzi typu: załóż moduł w panelu admina są poprawne. A w tym przypadku odpowiedź stone taką jest, sugestie canoniera do problemu Shinki mają się, niestety, nijak.

Jeśli potrzebny jest w szablonie obszar na moduł szerokości równej obszarowi głównej zawartości (mainbody), a nie ma takiego w szablonie, trzeba go, niestety dorobić. Rzecz nie jet trudna. Najogólniej wystarczy przed linią powodującą załadowanie mainbody dodać linię ładującą moduł o ustalonej przez siebie nazwie (wystarczy skopiwać np. linię łądująca moduł do obszaru left i zmienić nazwę obszaru). Jeśli obszar mainbody ładowany jest do komórki w wierszu tabeli - można dodać wiersz z komórką powyżej i tam załadować moduł.
Jeśli - to do Shinki - myślisz o stronie firmowej, to bez odpowiedniej przeróbki pliku szablonu się, niestety nie obędzie, skoro wybrałeś szablon bez miejsca przeznaczonego na reklamę, rozwiniętego na całą szerokość środkowej kolumny.

magic
29-10-2005, 02:38
Jeśli chodzi o pomysł z artykulem statycznym jest fajny, ale niestety w statycznych nie ma możliwości zaznaczenia aby ukazał się na stronie startowej :-(
Canonier

Canonier nie ma racji - możesz z powodzeniem napisać sobie artykuł statyczny, następnie utworzyć link w Głównym Menu do tego artykułu i przestawić ten link jako pierwszy na liście (np. pod nazwą Start): ten statyczny dokument będzie domyślnym dla całej witryny. Mniejsza o to, czy to w ogóle ma sens takie "o Firmie" jako domyślny dokument ...

Ponieważ praktycznie każdy docelowy element Joomla! wskazany jako pierwszy link w głównym menu stanowi domyślny dokument - istnieje wiele sposobów, żeby zamieścić jakąś statyczną treść dla domyślnego dokumentu.
Przykładowo możesz wstawić tam link do Blog (wybranej - np. Wiadomości) Sekcji Artykułów i zaznaczyć w opcjach że ma być pokazywany opis. Wtedy w opisie sekcji piszesz swoje "O Firmie" i w efekcie masz na stronie domyślnej najpierw tekst "O Firmie", poniżej blog najnowszych wiadomości, a jak jeszcze zaznaczysz, że ma być wyświetlany Tytuł i napiszesz tam np. "Witaj na naszej stronie", to już będzie pełnie szczęścia ...
Oczywiście przykład wyżej to tylko przykład. Pokombinuj sam, pewnie znajdziesz najlepsze dla siebie rozwiązanie - bez modyfikacji templatki. Natomiast jeśli efekt będzie dalej niezadowalający - to tak jak napisał Zwiastun: deklarujesz w pliku index.php templatki obszar, wstawiasz w ten obszar nowy lub istniejący moduł o wybranej zawartości ...

Joshua
21-11-2005, 23:28
Może to zły pomysł, ale dlaczego nie wykorzystać banerów? Treści mało, ale ciągłe zmiany zapewnione przy przechodzeniu po podstronach.

Sterydziomal
21-11-2005, 23:34
a propo tego stałego tekstu to może wystarczy ci go wstawić do pliku index.php i powinno być, jak tak mam i tekst jest estetyczny, z możliwością 'czytaj więcej' z obrazkiem w tle