PDA

Zobacz pełną wersję : Yootheme - blokujące renderowanie kod JavaScript i CSS - pytania.



dawidryba11
13-08-2015, 01:58
Witam serdecznie, czy "bawicie" się w usuwanie kodu blokującego renderowanie?
Testowałem moją witrynę w narzędziach google "PageSpeed Insights" i niestety najważniejszy błąd to "Blokujące renderowanie kod....". Zastanawiam się czy go usunąć i jak to zrobić. Poniżej wstawiam screena jak wygląda badanie :)
8387

Wiecie może gdzie znajdę plik, który odpowiada za renderowanie tych js i css na górze strony? Mógłbym je pousuwać i poumieszczać w innych miejscach (tam gdzie muszą być wywołane). Macie z tym jakieś doświadczenia? Jak się za to zabrać i czy w ogóle warto?

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za chęć pomocy!

----
Dawid Rybacki

mjmartino
18-08-2015, 16:02
Użyj jch_optimize jest tam opcja raz do łączenia js i css dwa do przesuwania js na koniec strony.
To tak w skrócie.

dawidryba11
18-08-2015, 17:45
Wiem o tym, używam tego rozszerzenia, jednak tak i tak google burzy się o kod blokujący render. :)
Bardziej chodziło mi o ręczne działania. :) Czy bawicie się w asynchroniczne wczytywanie danych plików.

mjmartino
18-08-2015, 21:27
Wiecie może gdzie znajdę plik, który odpowiada za renderowanie tych js i css na górze strony? Mógłbym je pousuwać i poumieszczać w innych miejscach (tam gdzie muszą być wywołane). Macie z tym jakieś doświadczenia? Jak się za to zabrać i czy w ogóle warto?

JS/CSS są dołączane dynamicznie przez pluginy / komponenty które masz zainstalowane. Więc to w nich musiał byś szukać.
Manualne dodanie trzeba by wywoływać w head.php w strukturze katalogów samej templatki

Co do asynchronous js tam gdzie się da trzeba korzystać ;)
Możesz spróbować wykorzystać https://www.daycounts.com/shop/plugins/javascript-async-defer.htm
Ale to wszystko masz przecież w jch_optimize tylko w wersji PRO Nie da się jedynie wybranych skryptów zrobić defer (jak mnie pamieć nie myli musiał bym zerknąć.)

stanczuk
28-10-2015, 23:01
Wszystkie css i js ładowane przez pluginy możesz wrzucić w jeden plik, w kodzie pluginu usunąć linię która dołącza je do head

Warto również jak wspomniałeś js ładować asynchronicznie.

Wytyczne google traktuj z przymróżeniem oka,