PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z dodawaniem danych



Mati_17
11-02-2006, 17:02
Witam?
Jestem użytkownikiem Joomla od niedawna i bardzo podoba mi sie ten system CMS, instalacja przebiegła pomyślnie jednak pojawił sie problem z dodawaniem użytkowników oraz klientów banerów.
Podczas dodawania klienta dosteję komunikat typu:
http://republika.pl/mati8867/okno.jpg
a podczas dodawania użytkownika okno typu:
http://republika.pl/mati8867/okno_2.jpg
Prawdopodobnie jest to problem z wstawianiem danych do bazy MySQL i wszystko co trzeba wstawic do tej bazy wywali mi jakiś błąd, jednak ja sie na tym nie znam, mam serwer postawiony lokalnie na swoim kompie.
Apache/2.0.55 (Win32)
PHP/5.1.2
MySQL 5.0.18-nt via TCP/IP
System Windows XP PRO SP2
Na wszystkim mam uprawnienia Administratora.
Bardzo prosze o szczegółowa pomoc co i jak przestawic skonfigurować.

zwiastun
11-02-2006, 17:15
A czy z łaskawości swojej mógłbyś podać jedną z bardziej istotnych informacji - co to za wersja Joomla?

Mati_17
11-02-2006, 17:21
Sorki zapomniałem o najważniejszym

Joomla! 1.0.7 Stable [ Sunberst > Polish version > JoomlaSite.net ] 15-Sty-2006 20:00 UTC

zwiastun
11-02-2006, 17:39
To skieruj swoje zapytanie na joomlasite.net. Autor polonizacji zapewne potrafi odpowiedzieć na pytanie, dlaczego wyskakuje ten błąd

Mati_17
11-02-2006, 19:29
Postawiłem ten sam problem na forum joomlasite.net ale jakoś nikt nic konkretnego nie wymyślił.
Jeżeli myslicie że to wina sploszczenia to prosze o linka do innej wersji joomli 1.0.7 w pełni spolszczonej lub jakiejś nowszej wersji (mój angielski jest na ocenę dop.:D)
A jezeli to jakiś problem ustawień to proszę w miare możliwości o przeanalizowanie mojego problemu i pomoc lub linki do stron, osób które mogły by mi pomóc.
Kożystałem z Mambo (jakaś najnowsza wersja) ale już na samym początku gryzł się z PHP5 do którego się przyzwyczaiłem, może Joomla tez wykazuje takie skłonności??

Mati_17
11-02-2006, 21:21
Pobrałem polską wersję Joomli z waszego serwisu jednak dzieje sie to samo co na poprzedniej wersji i jeszcze na samym poczatku strony i panelu administracyjnego pojawia mi sie wpis:

Notice: Constant _E_CAPTION already defined in C:\serwer\strony\www\joomla\language\polish.php on line 623

Jestem załamany bardzo mi się podoba praca i łatwość obsługi Joomli i chciałbym nadal uczyć się pracy na tym systemie dlatego prosze o pomoc.

zwiastun
11-02-2006, 21:56
_E_CAPTION
to sprawdź, możliwe, że definicja jest powtórzona w pliku języka /languages/polish.php
Wynika z tego, że błąd nie ma źródła w spolszczeniu. Po Twoim poście sprawdzałem działanie komponentu i na php5 i na php 4.3 - działa bez zarzutu (na joomla 1.07 z joompa.pl oczywiście)

Mati_17
11-02-2006, 22:11
Otworzyłem ten plik:

//content.html.php
DEFINE('_E_NO_IMAGE','Bez obrazu');
DEFINE('_E_EDIT_ITEM','Edytuj artykuł');
DEFINE('_E_CAPTION','Podpis');
DEFINE('_E_CAPTION_POS','Położenie podpisu');
DEFINE('_E_CAPTION_ALIGN','Wyrównanie');
DEFINE('_E_CAPTION_WIDTH','Szerokość'); i najblizsze linijki wyglądaja w ten sposób, ja sie na tym nie znam więc sam nic nie zdziałam a co do dodawania uzytkowników i klientów banerów dostaje te same komunikaty.
Cały serwer stawiałem sam, może to ja w konfiguracji cos popaprałem ale Joomla przeszła test przedinstalacyjny bez problemu, phpMyAdmin tez działa poprawnie wszystko ze soba współpracuje tak jak nalezy (tak myslę), więc nie wiem????

zwiastun
11-02-2006, 22:30
Tak w ogóle to dzięki za spostrzeżenie, bo mój system nie zgłosił tego powtorzenia.
Ale poza tym, to napisałem Ci:

to sprawdź, możliwe, że definicja jest powtórzona w pliku języka /languages/polish.php

możliwe że POWTORZONA tzn. że możliwe że jest DWA RAZY. Wybacz, ale ręce opadają.
Usuń ją z linii 623 albo oznacz na początku dwoma kreseczkami // bo jest już w linii 231.

W sprawie działania komponentu Banery - powtarzam, działa poprawnie. Komunikat wskazuje, że podana wartość cid jest spoza dopuszczalnego zakresu. Zakres jest liczbą długą, zmiennoprzecinkową (INT) z 11 pozycjami.

poprawione:
Sprawdziłem dodatkowo, w bazie CID jest autoincrement, czyli każde następne powiększane o krok zwykle 1, może masz określone jakoś inaczej

Mati_17
11-02-2006, 22:43
OK. Git pozbyłem sie tej linii 623 a razem z nią tego komunikatu.
A co do tych komunikatów odnośnie wstawiania danych to prosze o wersję serwera MySQL którą Ty używasz może moja wersja jest zjechana.
Ale spróbuję jeszcze sie pobawić może coś wymyslę.

zwiastun
11-02-2006, 22:47
Nie bądx taki hop hop, a na którym serwerku mam Ci powiedzieć jakiego mam MySQL-a
bo nie sądzisz chyba, ze sprawdzam działanie komponentu albo joomli na jednym serwerze?

Mati_17
11-02-2006, 22:58
Sorki nie wziąłem tego pod uwagę że masz wiecej serwerów.:)

Sprawdziłem dodatkowo, w bazie CID jest autoincrement, czyli każde następne powiększane o krok zwykle 1, może masz określone jakoś inaczej
A mozesz mi wyjaśnić tak jak z tymi liniami o co chodzi z ta bazą CID, co to jest autoincrement i jak to sprawdzić (prosze o łopatologiczny wykład) bo ja naprawde jestem mało obczajony w sprawie.:)

zwiastun
11-02-2006, 23:03
Nie gniewaj się, ale ja nie jestem kurs MySQLa, ani PHP, ani czegoś tam jeszcze. To nie to miejsce, nawet jesli masz 15 czy 17 lat. Szukajka gogle wszystko Ci powie

Mati_17
11-02-2006, 23:07
Ok. Spox rozumiem i więcej Cię nie męczę i tak bardzo mi pomogłeś.
Poszukam, a jak uda mi sie rozwiązać problem to dam znać.
Dzięki