PDA

Zobacz pełną wersję : AkoComment nie wyświetla "napisz komentarz"



Clubjack
12-02-2006, 15:32
Witam

Problem tak jak w temacie, a mianowicie komponent akoComment nie wyświetla przy artykule linku do Napisz komentarz. Cała instalacja przebiegła pomyślnie, również z zainstalowanym mambotsem. W konfiguracji zaznaczyłem wybrane sekcje, które chciałem aby były wyświetlane komentarze.

Posiadam Joomla 1.0.7 PL (wersja PL spolszczona tylko strona gł.)


adres: http://www.scootermania.ys.pl/new/
komponent pobrałem z joomla.pl

Prosze o pomoc.

Pozdrawiam.

livio
12-02-2006, 17:49
Mambo 1.0.7? Daj spokój takie starocie? :D
Jak z Mambo to 4.5.3[h], a Joomla! 1.0.7! :) Rozbawiłeś mnie...
Spróbuj odinstalować tę wersję AkoComment i zainstalować angielską wersję [od autora], bo być może komponent został przetłumaczony "aż za bardzo" :).

Clubjack
12-02-2006, 17:58
Mambo 1.0.7? Daj spokój takie starocie? :D
Jak z Mambo to 4.5.3[h], a Joomla! 1.0.7! :) Rozbawiłeś mnie...
Spróbuj odinstalować tę wersję AkoComment i zainstalować angielską wersję [od autora], bo być może komponent został przetłumaczony "aż za bardzo" :).
Ah.. ale wpadka.. To wszystko przez to że prawie przez rok korzystałem z Mambo, a teraz przyszła zmiana na Joomla :)
Zaraz zobaczymy jaki efekt, dzięki!

zwiastun
12-02-2006, 17:59
Nie bój nic, komponent aż za bardzo nie został przetłumaczony, natomiast warto pamiętac że powstał hoho i trochę temu

Clubjack
12-02-2006, 18:01
Nie bój nic, komponent aż za bardzo nie został przetłumaczony, natomiast warto pamiętac że powstał hoho i trochę temu
Więc co może być powodem?
Źle współpracuje z Joomla 1.0.7 ?

livio
12-02-2006, 18:15
Wpadka wielka nie była - każdy może się w sumie pomylić.
" Źle współpracuje z Joomla 1.0.7 ?" Tego powiedzieć nie mogę... bo nigdy nie zdążył u mnie zadziałać komponent, bo zaraz przeprowadzka na lepszy serwer...

zwiastun
12-02-2006, 23:42
Nie wiem, co może być powodem. Z joomla 1.07 wspóldziała jak z poprzednimi jomlami

Clubjack
13-02-2006, 07:57
Nic mi to nie mówi i nie rozwiązuje mojego problemu... Mógłby ktoś zerknąć w kod i zobaczyć co jest nie tak?

zwiastun
13-02-2006, 09:39
A w jaki kod? Jak sprawdzić, że coś nie działa, skoro działa?

Clubjack
13-02-2006, 19:42
A w jaki kod? Jak sprawdzić, że coś nie działa, skoro działa?
Naprawde nie ułatwiacie mi zadania...
W jaki sposób działa, skoro nie wyświetla pod artykułem linka do Napisz komentarz?
Możesz mi konkretnie powiedzieć co musze zmienić, bądź co musze zrobić a nie bawić się ze mną...:confused:

zwiastun
13-02-2006, 22:34
Człowieku, czy naprawde nie rozumiesz, że TWOJE informacje, a nie nasze, niczego nie dają!
Komponent działa wszystkim, tylko nie Tobie. Sugerujesz nam oglądanie jakiegoś kodu - czego: Jomli?, AkoComment?, bota? A nawet jeśli powiesz już którego, to czego my tam mamy szukać. Wiatru w polu?
Masz trzy rzeczy pewne:
akoComment współdziała z joomlą 1.07
bot współziała z Joomlą 1.07
i komponent i bot są używane od ponad roku w ostatniej polonizowanej wersji i nikt nie zgłaszał błędów

smarter
14-02-2006, 02:10
Komponent działa wszystkim, tylko nie Tobie.

U mnie też nie działa więc nie tylko jemu. Mam dokładnie taki sam problem z komentarzami na J1.07

zwiastun
14-02-2006, 04:59
A czy wyświetla, jeśli wpiszecie znacznik do konkretnych artów?

addarek
14-02-2006, 13:07
Żeby wyświetlało się zmieniłem chmody na 777 w Joomli i wgrałem ponownie.
Niestety jest pojawił się nowy problem - komentarzy nie można zapisać,
nie działa przycisk -Wyślij- chyba jakiś błąd w kodzie: bo gdy umieścimy
kursor myszy tam gdzie jest wpisany tytuł i wciśniemy enter wszystko się zapisuje OK.
Dziwna metoda ale wtedy wszystko działa.
To samo było przy wcześniejszej wersjii 1.03
Czy jest inny zastępujący AkoComment komponent ?

smarter
14-02-2006, 13:08
A czy wyświetla, jeśli wpiszecie znacznik do konkretnych artów?

Niestety nie. Próbowałem i nic z tego.

smarter
15-02-2006, 02:08
Już wiem w czym problem. Należalo zainstalować również dodatek AkoCommentBot. Bez tego komentarze nie chciały w ogóle się wyświetlać nawet przy wyłączonym cenzorze.

Ale to nic. Znikł jeden problem - pojawiły się kolejne.

1. Komentarza nie można dodać. Przycisk "wyślij" najzwyczajniej nie działa.

2. Pod Internet Explorerem formularz komentarza kompletnie rozsypuje układ strony (standardowy). Pod Firefoxem jest OK a pod IE masakra.

smarter
15-02-2006, 03:40
Już sobie poradziłem i wszystko działa :-) Tym, którzy mają podobny problem wyjaśniam....

Polski AkoComments niestety zawiera w tej chwili błędy, o których pisaliśmy wyżej. Rozsypuje tabelki pod IE, ma problemy z wysyłaniem itd.

Dlatego należy odistalować polską wersję, w jej miejsce zainstalować oryginalną. Należy również pamiętać o dodatkach: AkoCommentsBot, Badwords2bot i komponencie Badwords2. Dodatki oczywiście po instalacji należy publikować!

Po zainstalowaniu tego wszystkiego do kupy - komentarze działają jak należy :D

addarek
15-02-2006, 12:26
Polska wersja działa jedynie w przypadku, gdy zrobimy wszystko co powyżej
i damy w ustawieniach komentarzy w Panelu Adm. Komentarzy - "otwórz w nowym oknie"
,wtedy -"wyślij" - działa OK , natomiast gdy jest ustawione otwórz "w tym samym oknie" to dalej klops.

krecik
15-02-2006, 16:05
Polska wersja działa jedynie w przypadku, gdy zrobimy wszystko co powyżej
i damy w ustawieniach komentarzy w Panelu Adm. Komentarzy - "otwórz w nowym oknie"
,wtedy -"wyślij" - działa OK , natomiast gdy jest ustawione otwórz "w tym samym oknie" to dalej klops.

Zrobiłem dokładnie to samo co piszesz i nadal mi również nie działa. Nie wyświetla się nic co było by związane z komentarzami :(

aha już działa. Zapomniałem opublikować w mambot :D

livio
15-02-2006, 18:35
"Badwords2bot" - nie spotkałem czegoś takiego...
Aczkolwiek błędy w spolszczonych wersjach dodatków mogą się zdarzyć - nie ma ludzi nieomylnych ;)
Niektórzy twierdzą, że są tacy ludzie, ale nawet najmądrzejszy człowiek na świecie kiedyś się pomyli :D.
Wracając do tłumaczeń: każdy, nawet samemu tłumacząc może zmienić coś, co powinien zostawić w spokoju.
By nie robić błędów, albo robiś ich mniej: dla użytkowników Windowsa polecam "otwarty" program Notepad++, kolorujący składnię.
Jest mały, lekki, łatwy, poręczny i niesamowicie prosty w obsłudze.
Może w pełni zastąpić systemowego Notatnika.
Użytkownicy innych systemów mogą użyć np. NVU [czyt. en-wi-ju], bo jest równie dobry :).

zwiastun
15-02-2006, 18:37
Tak na marginesie i z ciekawości: Oryginalna wersja A. Konze obsługuje Badword2? Nie wiedziałem.
Komponent powstał dla Mambo, dość dawno. Może sprawiać w Joomla kłopoty ze zrozumialych względów. Chyba tylko 'addarek' potestował, posprawdzał i w efekcie wniósł coś konretnego do całej tej dysputy. Dzięki, poprzyglądam się, może znajdę źródło tych kłopotów.

smarter
16-02-2006, 00:29
tylko 'addarek' potestował, posprawdzał i w efekcie wniósł coś konretnego do całej tej dysputy.

Ok. Obiecuję, że więcej nie będę zawracać głowy koledze Zwiastunowi i innym użytkownikom swoimi bezużytecznymi radami :cool:

zwiastun
16-02-2006, 02:36
co się zara obraża? Komponent jest zainstalowany na joomla.pl Dziala? Działa. I nie czyniono niczego ponad to, co należało uczynić. Forum jest po to, by zgłaszać problemy, ale stwierdzenia, że nie działa, mi nie dziala, ja zainstalowalem i nie działa, itp. niczego nie wnoszą.
Mnie też czasami różne rzeczy nie chcą zadziałać, ale zanim zapytam o radę kolegi czy syna, to sprawdzam niekiedy dziesiatki razy, co może być powodem.

addarek
16-02-2006, 14:41
Pod adresem http://www.dpaulus.de/content/view/30/54/
jest ciekawy dodatek antyspamowy przeciwko robotom do AkoComment - z instrukcją instalacji.
Działa OK.

zwiastun
17-02-2006, 03:05
Nie tylko mam ochotę pokontynuowac wątek. Także potrzebę.
Właśnie zinstalowałem wersję akoCommentplus na serwerze, na którym jest PHP5. I oczka mnie nie mylą: na 100% nie działa wysyłanie komentarzy ze strony, jeśli ustawione są kategorie, w których można komentowac arty. Za to działa w oknie wyskakującym, działa, gdy {moscomment} wpisywany jest do arta.
Ale moze to akoComment plus. Jutro sprwdzę jeszcze oryginalne akoComment A. Konze.
Pytanie? Czy w Waszym przypadku zdarzenia miały na systemie z PHP5?

zwiastun
17-02-2006, 03:37
No to już jest jutro. Sprawdziłem.
Zwracam honory, komu trzeba. Powód został zlokalizowany - w bocie niewielki dodatek (już nie pamiętam skąd się wziął) powodował, że nie można było wysłać komentarza ze strony (gdy były zaznaczone kategorie).
Przy okazji drobny retusz spowoduje, że jeżeli Badword nie będzie zainstalowany, nie będzie się pojawiać żądanie zainstalowania.
Poprawiony komponent zostanie opublikowany jutro (rzeczywiście już jutro, nie dziś) włącznie z systemem antyspamowym.

CNK
12-05-2007, 10:58
co mam zrobić, jeśli ściągnąłem paczkę com_akocomment_2.0.1_plus-pl i gdy publikuje akocommentbot mam białą stronę na portalu. Gdy wyłączę go wszystko działa sprawnie.. :(