PDA

Zobacz pełną wersję : Rejestr zmian



olekstar
22-10-2005, 18:40
Czy istnieje jakiś komponent i współpracujący z nim mambot ( joombot :-) który jest w stanie wyświetlić w odpowiednim miejscu na stronie rejestr zmian?
Chodzi mi o to aby wyświetlał kiedy i kto modyfikował jakiś artykuł ( wraz z tytułem tego artykułu ).
Pozdrawiam
olekstar

-------------------------------------------------------------------------
http://stargraph.znin.com.pl

zwiastun
22-10-2005, 19:47
Nie istnieje, może będzie, przeczytaj:http://www.joomla.pl/index.php/content/view/22/2/

olekstar
22-10-2005, 20:52
Skąd można pobrać elementy projektu o których powiadomił mnie Zwiastun?

Kotrola wersji zawartości - solidny produkt dla prowadzących specjalistyczne systemy zarządzania treścią wymagające specjalnych procedur publikacji jak np. aprobowanie publikacji przez przełożonych, śledzenie zmian wprowadzanych w dokumentach i inne - spełniające wymagania prawne lub organizacyjne jak np. Biuletyn Informacji Publicznej w Polsce.

Zeb
25-05-2006, 11:29
Nno właśnie - gorący dla mnie temat.
Stawiam BIPa i rejest zmian jest niezbędny.

Szukałem i nigdzie takiego modułu nie znalazłem :(

A widziałem już działające BIPy na Joomli - z rejestrem zmian.

Pod wcześniej wymienionym adresem można przeczytać:

"W 2005 roku, mieliśmy przyjemność nadzorować...projekt: Kotrola wersji zawartości - solidny produkt dla prowadzących specjalistyczne systemy zarządzania treścią wymagające specjalnych procedur publikacji jak np. aprobowanie publikacji przez przełożonych, śledzenie zmian wprowadzanych w dokumentach i inne - spełniające wymagania prawne lub organizacyjne jak np. Biuletyn Informacji Publicznej w Polsce"

Mieli przyjemność i to wszystko?
A co z projektem? Już minęło chyba 9 miesięcy (?) - powinno się coś urodzić!

sirwiz
26-05-2006, 00:24
Ja robiąc BIP na joomli natknąłem się na 3 problemy

1/ rejestr zmian

2/ dokładne statystyki odsłon poszczegółnych stron

3/ ilość odsłon danego artykułu (informacja umieszczona w artykule)

I teraz do czego doszedłem:

1/ Trzeba zainstalowąć JoomlaReport (niestety nie ma polskiej wersji, ale pracuje nad tym), potrzeba tez bota JamboWorks (wymagany przez Joomla Report)

Problem: JoomlaReport może być udostępniony tylko zarejestrowanym użytkownikom i to ze statusem admina

Rozwiązanie: chirurgiczne usuniecie 5 linijek kodu ;)

$acl->_mos_add_acl( 'com_jamboreport', 'run', 'users', 'super administrator' );
$acl->_mos_add_acl( 'com_jamboreport', 'run', 'users', 'administrator' );
$acl->_mos_add_acl( 'com_jamboreport', 'run', 'users', 'manager' );
$acl->_mos_add_acl( 'com_jamboreport', 'run', 'users', '' );

i $this->setAccessControl( 'com_jamboreport', 'run' );

Wycinałem to "na oślep" bo nie chciało mi się analizować kodu, ale w moim przypadku to działa i każdy ma dostęp do tego komponentu poprzez link z menu

Komponent ten zawiera wiele ważnych dla BIP-a rzeczy, czyli:

- ststystyki artykułów wg ilości odsłon

- REJESTR ZMIAN :D

Wystarczy troche pokombinowąć w samym kodzie komponentu i można weekstraktować statystyki i rejestr zmian jako niezalezne linki + sortowanie malejące oczywiście dla wygody. Co do samego rejestru zmian wyświetla on date i godzine i ownera artykułu, co dla małych urzedów gdzie występuje 1 redaktor jest wystarczające i oczywiście nie ma opcji "co zostało zmienione", ale ustwa tego nie wymaga, naszczeście. Niestety niektóre urzędy tego wymagają, ale wtedy robie statyczny artykuł i każe wpisywać manualnie Autora zmiany, date i godzine oraz krótki opis zmiany i tyle jak sie ładnie pokombinuje z opcjami do tego artukułu to ładnie wychodzi.

Statystyki oczywiście biore z JoomlaReport, w każdym przypadku, jak wykombinuje jakieś stałe modyfikacje do tego komponentu udostępnie go.

Jedyne czego do tej pory nie moge rozgryść to ilość odsłon podstron jako informacja wyświetlana przy każdej podstronie (zakręciłem troche ale mam nadzieje, że wiecie o co chodzi), w opcjach istnieje opcja pokaż ilość odsłon, ale jakos to mi nie działa, jak cos wykombinuje, albo cos poprostu chrzanie i to jest możliwe bez problemu to prosze o info!!!

redraco
28-06-2006, 12:49
Witam

Skąd można ściągnąć ten component tzn. JoomlaReport bo jakoś nie mogę go znaleźć przez google :confused:

sirwiz
28-06-2006, 12:56
http://www.jamboworks.com/

gerowski
23-08-2006, 01:38
Ciezko bylo znalezc ale sie udalo. W pierwszej chwili nawet google nie pomoglo !!! Pozdrowionka dla Sirwz i wszystkich JoomlaBip'owcow.

JamboReport Component 1.0.0 RC1 13 Mar 2006
http://www.joomlafrance.org/telecharger/startdown/JamboReport_com.html

JamboWorks Libraries 1.0.0 13 Mar 2006
http://www.joomlafrance.org/telecharger/startdown/JamboWorks_Libraries.html

JamboReport 1.0 User & Developer Manual 13 Mar 2006
http://doc.joomlafrance.org/joomla/doc/JamboReport_Manual.pdf

javelin
08-11-2006, 13:12
Dziękuję wszystkim za wskazanie drogi :D pogrzebałem pogrzebałem i działa jednak mam problem na samej górze rejestru wrzuca mi niewiadomo skąd dwa znaki:


?>

Przeszukałem już wszystko i zgłupiałem, cz ktoś wie gdzie to mogę usunąć??

zwiastun
08-11-2006, 13:23
A czy miałeś gdzieś wcześniej takie cósik
Jaką masz wersję Joomla? W jednej z wcześniejszych pozostał w pliku domit_lite_parser.php (chyba tak sie to nazywało) powtórzony na końcu pliku ten znaczinik. Masz podobną sytuację.
Możliwe, że znacznik został w którymś z innych plików. Szukaj go na końcu plików. Ma byc raz, jest dwa razy!

javelin
08-11-2006, 13:26
Czy było wcześniej nie wiem, bo przejąłem obecnie stronę po kimś i na jej podstawie robię BIPa.

Wersja joomli 1.0.10

M@ti
10-11-2006, 14:38
Czy istnieje w Joomli skonfigurowanie tak użytkowników gdzie jest pewna grupa autorów piszących artykuły i każdy z tych autorów ma dostęp do tylko swoich artykułów i przypisanie poszczególnym autorom redaktora co by zatwierdzał taki artukuł i po zatwierdzeniu dopiero artukuł był by widoczny (publikowany) na stronie?

Bo w BIP-e chyba taka funkcjonalność tez jest potrzebna?
Jestem początkujący w świecie CMS-ów i szukam takiej funkcjonalności.
Czy da się coś takiego stworzyć na Joomli a jak tak to jak ? :)

zwiastun
11-11-2006, 09:29
Dla Javelina
To na 99,9% błąd z pliku
/includes/domit/xml_domit_lite_parser.php
Wyedytuj, na końcu masz powtórzony znacznik. Usuń jeden.
A jutro przysiądź i zamień joomla 1.0.10 na 1.0.11 - w któej usunięto sporo dziur. Dla BIPu to szczególnie ważne.

javelin
12-11-2006, 15:52
Dla Javelina
To na 99,9% błąd z pliku
/includes/domit/xml_domit_lite_parser.php
Wyedytuj, na końcu masz powtórzony znacznik. Usuń jeden.


zgadza się, poprawiłem, pięknie dziękuję.


A jutro przysiądź i zamień joomla 1.0.10 na 1.0.11 - w któej usunięto sporo dziur. Dla BIPu to szczególnie ważne.

zamienie zamienię, jak tylko wstanie znowu serwer który się wysypał po dołożeniu napędu dvd :/

PeFik
19-02-2007, 16:09
Witam,
pod poniższym linkiem znajduje sie spolszczona wersja komponentu

http://aharower.webd.pl/JamboReport_PL.zip

Uwaga! Hosting będzie dostępny jeszcze max 12-48 godzin.

Wystarczy zainstalowac oba spakowane pliki - jeden jako rozszerzenie , drugi jako komponent i dodac komponent do menu.
Pliki są tak zmodyfikowane ze raport pokazuje sie wszystkim - taka uproszczona wersja. Za jakis czas zrobię lepszą..niestety wsparcie ze strony producenta padło ???

Ogólnie zaleca się niepublikowanie :
Eksport tabel do formatu CSV
-> jesli chcesz to wyłączyć to w pliku jamboreport.xml
skasuj :
<filename>reports/export_csv/index.html</filename>
<filename>reports/export_csv/list.html</filename>
<filename>reports/export_csv/metadata.xml</filename>
<filename>reports/export_csv/report.php</filename>

ryba
26-02-2007, 15:31
Witam,

Ja rowniez zastanawiam sie nad wykorzystaniem Joomli do zarzadzania BIP'em. Brakuje w niej wlasnie narzedzi do zarzadzania rejestrem zmian i statystykami odwiedzin. Jednak jest chyba jakies swiatelko w tunelu, poniewaz natrafilem na stronke http://www.bip.us.trzebnica.pl/, na ktorej funkcjunuja takie narzedzia. Jest tam komponent mystats obslugujacy statystyki i komponent rejestru zmian. Ciekawi mnie kto jest ich autorem. Moze Admin tej stronki uchylilby rabka tajemnicy.

Pozdrawiam
Ryba

sylwekb
20-07-2007, 15:44
Czy jest gdzieś dostępna polska wersja językowa Joomlareport? Niestety przez Google nie znalazłem.

zwiastun
20-07-2007, 16:39
A nie prościej sprawdzić w największych polskich plikowniach? Jest ich aże dwie albo może trzy?

sylwekb
26-07-2007, 17:50
Faktycznie znalazłem http://www.joomlapl.com/component/option,com_remository/Itemid,0/func,fileinfo/id,186/
Szkoda że ten serwis jest słabo indeksowany w Google w porównaniu z www.joomla.pl (http://www.joomla.pl)

sylwekb
27-07-2007, 16:11
Zainstalowałem poprawnie ale mam w Jamboreport Aktualizacji treści np format daty i czasu choć nie wszędzie 0000-00-00 00:00:00 jak można to zmienić? Poza tym jak się klika w konkretny artykuł to dostaje się bez logowania do panelu administracyjnego, to jest więc bardzo poważny problem z zabezpieczeniem skryptu. Dość dużą niedogodnością jest także pamiętanie tylko ostatniej aktualizacji, a nie wszystkich jakie były w danym artykule. Czy ktoś rozwiązał już powyższe problemy czy wątpliwości?

alegorn
02-08-2007, 13:06
ja rozwiazalem sprawe, o czym juz tez pisalem wczesniej - troche inaczej.

przyklad mojego rozwiazania w temacie rejestru zmian.:

art.: http://pietrowicewielkie.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=76&Itemid=26
na dole jest link do rejestru zmian, lub bezposrednio:
http://pietrowicewielkie.pl/index.php?option=com_zmiany&id=76&Itemid=97


wymagalo: drobnej modyfikacji 4 plikow, 1 tabeli, i dopisania komponentu który listuje zmiany.


byc moze, jak dopracuje - opublikuje to tutaj, ale mam powazne watpliwosci - gdyz wymaga to pewnej ingerencji w rdzeń joomli - nie wielkiej, ale zawsze..

Al