PDA

Zobacz pełną wersję : polska czcionka



Lemik
13-02-2006, 22:37
Mam taki problem, otórz powgrywałem sporo templatek na swój serwis by móc je przejżeć i wybrać najlepszą.
No i tu pojawia się problem. W niektórych templatkach polska czcionka wyświetla sie w tzw. "krzakach". Jak i gdzie ustawić by szablon wykazywał jednak polskie czcionki? Gdzie zmienić kodowanie?


Pilne, jeśli mogę prosić o szybką odpowiedzieć :) Dziękuję

zwiastun
13-02-2006, 22:43
Jeśli pilne, to powinieneś na odpowiedź poczekać z tydzień! Bo inne problemy są równie pilne albo pilniejsze, a Kazia, który za chwilę napisze, super pilny.

Tego typu dopiski należą do najmniej przyzwoitych w postach.

Zanim Ci ktoś podpowie, poczytaj sobie forum, zasad korzystania, zasad pisania postów, o korzystaniu z szukajki. Możesz też oddać się lekturze na temat szablonów, zawartości pliku szablonu. Pod menu POMOC znajdziesz co najmniej z 15 rzeczy, które warto przeczytać.

Lemik
13-02-2006, 22:59
za styl zdania dodatkowego sorki, nie byłem nigdy dobrym stylistą w wypowiedziach :) A poza tym grzecznościowo powiedziałem Dziękuję, co znaczy że nie miałem złych zamiarów i nie powiedziałem "szybko dawać" czy podobnie, więc nie ma co się tak gorączkować :) koniec OFFTOPa

znalazłem to coś w pliku index.php od skórki
"encoding=\"iso-8859-1" zmieniłem na "encoding=\"iso-8859-2" i jest git.

Dzięki @zwiastun że rozwijasz tak dobrze Joomla w Polsce. Gratki za cały wkład :)

zwiastun
14-02-2006, 04:48
Oki, ale to nie powinno być ustawione tak sztywno, lecz przy pomocy stałej językowej:


$iso = split( '=', _ISO );
// xml prolog
echo '<?xml version="1.0" encoding="'. $iso[1] .'"?' .'>';
.....
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; <?php echo _ISO; ?>" />

feniks
29-04-2007, 13:33
no chyba tak

grz33s
10-11-2007, 21:57
mam dwa serwisy, nazwijmy je a i b na serwerze ovh.org, serwis a to joomla 1.0.12 stable (wersja polska z angielskim acp) zainstalowana automatycznie za posrednictwem ovh.org, serwis b to joomla 1.0.13 stable w pelni spolonizowana, ktora sam zainstalowalem, oba serwisy maja te same templates, w ktorych wprowadzilem zmiany podane przez zwiastun'a (THX), obie strony maja system kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8) isystem porównań dla połączenia MySQL: utf8_unicode_ci i tu jest problem, bo w serwisie a jezyk polski dziala bez zarzutu, a w serwisie b nie ma polskich znakow tylko "?", tu pojawia sie tez moje pytanie, co zrobic, zeby dzialalo? :)
z gory dzieki za pomoc

kobylinski
10-11-2007, 22:28
Templatki nie mają nic do tego, problem jest w transporcie bazadanych->strona. Jeżeli w phpmyadminie widzisz polskie znaki to spróbuj pokombinować porównaniami w połączeniu (SET NAMES).

grz33s
11-11-2007, 18:37
w phpmyadminie wszystko wygalda dobrze, prosilbym jednak zeby powidziec mi co i jak troche "jasniej" :)
"spróbuj pokombinować porównaniami w połączeniu (SET NAMES)" nie wiele mi powiedzialo

kobylinski
11-11-2007, 19:03
W pliku includes/database.php jest domyślnie zaremowana linijka. Jak mnie się pojawiają znaki zapytania w świeżej instalacji to zaczynam od tego. Komenda ta zmienia stronę kodową tekstów przesyłanych z bazy danych.



// kodowanie iso-8859-2
mysql_query("SET NAMES 'latin2'", $this->_resource);
// kodowanie utf-8
mysql_query("SET NAMES 'utf8'", $this->_resource);

grz33s
11-11-2007, 20:35
niestety nie pomoglo, co ciekawego zauwazylem to to ze np. link "czytaj całóść" wyswietlany jest dobrze, a w napisanym artykule "ść" wyswietlane jest juz jako "??" (ó wyswietlane jest poprawnie)

kobylinski
11-11-2007, 20:39
Zaraz... link czytaj całość to komunikat ekranowy zdefiniowany w pliku tłumaczenia! Tutaj nie powinno być problemu. Jeżeli masz takie anomalie to problem jest zupełnie gdzie indziej (kodowanie strony, nagłówki http itd.). Na razie rozmawialiśmy jedynie o treściach dynamicznych (przechowywanych w bazie danych).

grz33s
12-11-2007, 16:00
blad byl jednak spowodowany jedynie moja niewiedza, system porownan dla polaczenia mysql trzeba ustawic na utf_unicode_ci nie tylko na pierwszej stronie phpmyadmin'a, ale rowniez w menu 'operacje' nowo stworzonej bazy zmienic system porownan napisow na utf_unicode_ci (u mnie domyslny to byl latin1_swedish_ci)
w kazdym razie dzieki za czas poswiecony mojemu problemowi