PDA

Zobacz pełną wersję : template tutorial



qrdziel
21-09-2021, 18:02
Czy jest już gdzieś w sieci tutorial jak stworzyć własną templatkę od podstaw.

siristru
22-09-2021, 12:48
Jest mnóstwo do wersji 3. I można ich wciąż używać z uwzględnieniem specyfiki dla J!4. Weź sobie Kasjopeję i z niej utwórz własny szablon na jego podstawie.

terra
29-09-2021, 21:33
Jak sądzę pytanie wzięło się z tego, że adaptacja Cassiopei nie jest tak oczywista. Na ten moment nie ma żadnej dokumentacji na temat tworzenia własnego szablonu dla Joomla 4. Jedyna metoda to analizować Cassiopeę, ale niestety każdy plik, który się tam znajduje,

marian_mk
16-11-2021, 15:53
No własnie adaptacja Cassiopei nie jest oczywista, aby zmienić jakiekolwiek ostylowanie potrazebuje aby pobierany był plik template.css a nie template.min.css - jak to zrobic . Zmiana w pliku joomla.asset.json "uri": "template.min.css" na "uri": "template.css" nie powoduje zmian, dalej jest pobierany template.min.css

siristru
16-11-2021, 17:01
No ale przecież jak sobie zrobisz kopię Cassiopei to możesz sobie dodać jakikolwiek plik, chociażby swój template.css modyfikując linkowanie stylu w nagłówku pliku.
Nie bardzo rozumiem w czym jest problem.

marian_mk
16-11-2021, 17:20
Problem w tym , że zrobiłem kopie szablonu , którą nazwałem "wzorzec" i po zmianie w pliku joomla.asset.json w tym nowym szablonie o nazwie wzorzec "uri": "template.min.css" na "uri": "template.css" nie powoduje zmian, dalej jest pobierany template.min.css.
Natomiast po zmianie nazwy pliku css np. na style.css i wpisie w pliku jomla.asset.json "uri": "template.min.css" na "uri": "style.css" dopiero pobiera pożadany plik

siristru
16-11-2021, 18:24
Dobra, w nowej Joomli pojawia się nowy rodzaj znacznika <jdoc:include type="styles" />. Jest on odpowiedzialny za wyświetlanie zdeklarowanych plików css. Najwyraźniej zdeklarowanych w pliku json.
Najwyraźniej plik musi nazywać się inaczej niż standardowy. U siebie próbowałem z my-template.css i tez działało.

terra
16-11-2021, 19:13
Kluczowy jest plik json, który odpowiada za konfigurację. Definiuje się w nim ścieżki, nazwy oraz typy plików, a także zależności między plikami i ich sposób ładowania w nagłówku. To jest zdecydowanie nowość jak na wbudowane szablony Joomla.

marian_mk
17-11-2021, 14:02
Czy ktoś znalazł w sieci darmowy szablon dla Joomla 4 bez frameworka coś w rodzaju szablonu cassiopeia (przerobioną kopie cassiopeia) , który mógłby stanowić bazę do nauki tworzenia szablonów dla Joomla 4.
Ja znalazłem darmowe szablony na https://warptheme.com/ ale są one na framework Helix Ultimate Framework: 2.0.5

terra
17-11-2021, 14:12
Podstawą do zbudowania szablonu jest ten samouczek https://docs.joomla.org/Creating_a_basic_Joomla!_template, to wystarczy, jeśli ktoś zrobi szablon wg tej instrukcji, to zrozumie o co w tym chodzi. Dalej pozostaje rozszerzanie tego szablonu w oparciu o HTML,CSS,JS itd..Wkrótce pojawi się pewnie też aktualizacja do joomla 4, więc należy zaglądać tutaj https://docs.joomla.org/JDOC:Joomla_4_Tutorials_Project.

qrdziel
30-12-2021, 00:16
A jak zrobić kopię templatki cassiopea aby występowała pod nowa_nazwa
gdzie trzeba zmienić nazwę oprócz nazwy folderu? jeszcze w pliku XML <name> ? gdzieś jeszcze?

siristru
30-12-2021, 02:02
Katalog oraz w pliku xml powinno zadziałać. Sprawdź. A potem wykrywanie w Joomli.

terra
31-12-2021, 14:37
to zadziała tylko częściowo, ponieważ zmienisz nazwę, natomiast szablon i tak bedzie się odwoływał do zawartości Cassiopea, trzeba jeszcze zmieniać pliki żródłowe, mod_menu, json, js ...

siristru
31-12-2021, 16:18
natomiast szablon i tak bedzie się odwoływał do zawartości Cassiopea, trzeba jeszcze zmieniać pliki żródłowe, mod_menu, json, js ...

Ale jak? Jeśli skopiuje ze zmienioną nazwą katalog z szablonem np. my-cassiopea i zmieni nazwę szablonu w pliku xml a następni go wykryje i zainstaluje... a ostatecznie wskaże go jak domyślny w konfiguracji Joomli to jak "bedzie się odwoływał do zawartości Cassiopea" czyli oryginalnego szablonu?

qrdziel
31-12-2021, 22:58
no właśnie lipa - sypie się.
Może ktoś zna jakiś dokładny opis co gdzie zmienić?

siristru
01-01-2022, 02:11
W wolnej chwili zobaczę jak to jest w Joomla 4.

terra
01-01-2022, 13:28
to jak "bedzie się odwoływał do zawartości Cassiopea" czyli oryginalnego szablonu?
przede wszystkim trzeba zmienić parametry pliku json, ale np. plik dropdown-metismenu.php, ma zaszytą na sztywno ścieżkę do cassiopei, a pliki css używają klas, które mają nazwę cassiopea i odwołują się do składowych szablonu oryginalnego.
Zwróćcie uwagę że cassiopeia to nie tylko katalog joomla/templates/cassiopeia , ale także joomla/media/templates/site/cassiopeia. Ten szablon jest dosyć mocno związany z Joomla, więc trzeba tak naprawdę wyedytować wszystkie pliki szablonu i odszukać odwołań cassiopea.
Można to zrobić, bo tak utworzyłem swój szablon, ale nie pamietam wszystkich plików i miejsc, ponieważ robiłem to automatyczną podmianą łańcuchów tekstowych, sry

siristru
01-01-2022, 14:49
Aaaaa, czyli ten konkretny tak mocno powiązali... faktycznie.
Czyli ogólna zasada kopiowania szablonu wciąż może działać ale nie koniecznie dla "systemowego" szablonu.
Kiedy bawiłem się w aktualizację do J! 4 mój stary szablon działał, wymagał jedynie drobnych zmian w kodzie.

Jeżeli jest tak jak pisze terra, to faktycznie nie ma sensu robić kopii Cassiopei.

terra
01-01-2022, 15:35
Kopia Cassiopei ma sens tylko jeśli założysz, że oprzesz się na rozwiązaniach zawartych w tym szablonie. Sądzę że autorzy założyli override jako podstawową metodę tworzenia szablonu na bazie cassiopei, a nie kopię.

Frodoo
26-01-2022, 02:19
Ostatnio robiłem szablon za pomocą programu Nicepage dla J4. Jest płatny to fakt, ale zleceniodawca zapłacił za niego i mam program jak i kasę ze zlecenia. Są jeszcze błędy w tym programie, ale CSSem własnym można to uzupełnić. Jeśli chcesz to mogę Ci podpowiedzieć jak wystartować z tym programem jak i mogę Ci za drobną opłatą wykonać szablon dla J4.