PDA

Zobacz pełną wersję : zmienne w artykule



qrdziel
01-03-2022, 14:38
Jeszcze tego nie rozkminiałem. Mam wiele artykułów w wielu językach na których są ceny, numery telefonu lub adres. Gdy zmienię np nr telefonu - to muszę to brabiać we wszystkich artykułach. Czy jest możliwość utworzenia jednej strony z telefonami, adresami, cenami z której inne strony będą pobierać te dane. Jeśli zmieni mi się cena lub adres - to zmiany te można zobaczyć na innych stronach - coś a'la global variables?

siristru
01-03-2022, 16:17
Hmmm, dużo zależy jak masz umieszczone te ceny i telefon.
Tak na szybko próbowałbym to rozwiązać tworząc moduły dla cen, maila, telefonu i adresu. Każdy moduł w innym języku. Moduł "własny" z treścią, ten podstawowy w Joomli.
Następnie osadziłbym je w artykułach w odpowiednich miejscach.
A potem wystarczyłoby zmieniać wartości w modułach.

Można by tez sprawdzić czy ogarną to dodatkowe pola przy czym należałoby operować "domyślną wartością". Potem osadzać wartości pola w artykule.
Ta domyślana wartość będzie stałą językową.
I pozostanie tylko dodanie tłumaczenia dla stałej dla każdego języka.

Wciąż lepiej niż edytowanie kilkudziesięciu artykułów.

Zawsze też można zmodyfikować widok dla artykułu, połączyć to z dodatkowymi polami i stałymi językowymi... ale to dla PRO.

qrdziel
01-03-2022, 22:44
a może chociaż jak umieścić skrypt php w artykule?
jakiś działający plug in?

siristru
01-03-2022, 23:05
Chyba, ze napiszesz plugin :) B w widoku artykuły cały tekst jest przechowywany przez zmienną. Można by przetwarzać zawartość tej zmiennej by wykrywała jakiś znacznik... tylko po co skoro możesz zrobić jak napisałem. Ten sposób dla PRO :P

qrdziel
02-03-2022, 19:06
zainstalowałem Soucerer plugin i działa - sprawdzałem, ale nie mogę pobrać i wyświetlić Nazwę artykułu.
PrObowałem:

<h1>{source}<?php
echo $title; ?>{/source}</h1>
Ale nic z tego. Jak wyświetlić tytuł artykułu?

siristru
02-03-2022, 20:54
$title skąd tą zmienna i co przechowuje :)
W widoku artykułu to jest raczej $this->item->title

qrdziel
03-03-2022, 11:07
niestety :(

- {source} <?php echo $this->item->title; ?> {/source}

strona nie pokazuje się wogóle

Bazyl
03-03-2022, 11:29
Dodatek Soucerer chyba nie działa w ten sposób.
Możesz wstawić własny kod, ale nie możesz "wyciągać" zawartości i używac informacji z widoków artykułów

siristru
03-03-2022, 11:37
Zawsze też można zmodyfikować widok dla artykułu, połączyć to z dodatkowymi polami i stałymi językowymi... ale to dla PRO.

Nom, dokładnie. To co próbujesz robić to moja powyższa rada... tylko, że robisz to od niewłaściwego końca :)

qrdziel
05-03-2022, 13:23
czyli nie można w templatce ustawić aby zmienne działały globalnie - nawet z poziomu artykułu?

siristru
05-03-2022, 13:28
czyli nie można w templatce ustawić aby zmienne działały globalnie - nawet z poziomu artykułu?

Errr... przepraszam ale nie wiesz o co pytasz :D To nie tak, że sobie coś wpiszesz do kodu (widok albo pliki źródłowe - funkcja, metoda, tablica czy zmienna) to potem sobie możesz to wywołać po stronie wizualnej, "w artykule" jak to napisałeś. To nie magia :D

Jak już chcesz coś wpisywać to raczej modyfikacja widoku i nadpisanie szablonem. Ręce w kod :D