PDA

Zobacz pełną wersję : Bootstrap TemplateToaster problemu z przeglądem artykułów.



majan
01-04-2022, 18:17
Siemka,
do stworzenia templatki mojego szblonu używam Template Toaster, ale cały kontent i tak potem robię ręcznie w Joomli.. czyli menu artykuły itd... nie zasysam kontentu z toola. Dla testu zrobiłem sobie templateke gdzie na głównej stronie mają wyświetlać się aktualności w 3 kolumnach... opcja w menu przegląd artykułów z danej kategorii. W zakładce przegląd artykułów ustawiam pozycji głównych 0 i pozycji pozostałych 6 w 3 kolumnach i tutaj jest problem... otóż zmienia się układ ale układ jest 4 kolumn mimo, że wskazałem 3 kolumny w ustawieniach menu. Problem jak mniema dotyczy bootstrapa który jest zaciągniety wraz z templatką ale za ... nie mam pojecia jak wymusi poprawny ukłąd boostrapa dla tego menu. Czy jest w stanie ktoś pomóc?

https://test3.reksio.net

/majan

siristru
01-04-2022, 18:58
No nie dobrze to wygląda. W kodzie jest jeden row który ma 6 kolumn, każda po 3 jednostki. https://prnt.sc/FSkNQd_27TrL
A po pierwsze, kolumna powinna mieć 4 jednostki a po każdych trzech kolumnach powinien być zamykany row.

Prawdopodobnie widok artykułów w kategorii typu blog jest nadpisany i posiada jakieś dziwne kalkulacje... albo widok ten pochodzi z Toastera i został źle ustawiony podczas jego generowania.

majan
02-04-2022, 14:33
Problem polega na tym, że nigdzie nie widze w TT aby móc ustawić sposób w jaki mają sie ustawiać wiersze...

- - - Updated - - -

Udało mi się po części rozwiązać problem używając moduły TF Articles... ale mam inny problem, chce aby każdy z tych bloków był jakby osobną kafelką i nie bardzo wiem jak mogę ustawić globalnie dla wszystkich kafelek np. obramowanie. Gdy patrzę w kod i kopiuje selektor to mam rezultat jak poniżej, czyli nie wygląda to dobrze i dodatkowo dla każdego musze ustawić to indywidualnie.
body > div:nth-child(9) > div.ttr_banner_header_inner_below_widget_container > div > div.cell1.col-xl-12.col-lg-12.col-md-6.col-sm-12.col-xs-12.col-12 > div > div > div > div.ttr_block_news > div.ttr_block_content > div:nth-child(1) > div:nth-child(1)

Czy jest szansa aby ten zapis jakoś srkócic? np do div.ttr_block_news > div.ttr_block_content > div.col-lg tak aby zadziałało odrazu dla wszystkich 6 kafelek?

Dzięki za pomoc

majan
06-04-2022, 21:35
Udało mi się już doprowadzić stronę do stanu, który bym oczekiwał ale jednak mam problem z ilością kolumn przy rozdzielczości mniejszej niż 992px, zamiast jednej kolumny chciałbym aby były 2 kolumny, a przy mniejszej niż 767px 1.
Jakieś sugestie co by poprawić? Nadmienię, że widok kafelek jest generowany przed dodatkowy moduł TF Article, nie jest to standardowy moduł do wyświetlania artykułów by Joomla.

/majan

Bazyl
07-04-2022, 08:25
Cześć,

widok modułu można dowolnie nadpisać.
Można też zmienić / nadpisać css-y, które moduł generuje

majan
07-04-2022, 09:01
Problem, polega na tym, że próbowałem już na wiele sposobów ten widok poprawić i nadpisać aby przy mniejszej rozdzielczości pokazywał 2 kolumny ale póki co bez sukcesu..

Bazyl
07-04-2022, 09:22
Osobiście nie używam bootstrapa nigdzie.
Dzięki temu nie mam treści opakowanej w masę niepotrzebnych div-ów (tu chyba 5 do każdego kafla).

Temat jest do ogarnięcia, ale mam alergię na bootstrapa...

Jeżeli moduł Ci pasuje:
- nadpisz widok
- ostyluj bez bootsrapa

Bedziesz miał elegancko ;-)

siristru
07-04-2022, 18:34
No i możemy rozpocząć dyskusję o używanie Bootstrapa :) Jak go używać umiejętnie to wystarczy zupełnie bazowa struktura wynikająca z dokumentacji.
O wiele większym rakiem jest SP Page Builder. Ten generuje tyle kontenerów, że aż boli.

Bazyl
07-04-2022, 18:43
SP Page Builder. Ten generuje tyle kontenerów, że aż boli


Kiedyś widziałem w stopce strony link do autora strony, który był opakowany masą div-ów właśnie, bo strona wyklikana...
Tak się podpisał "najlepszy dżumlista w Polsce". Tak się przedstawiał mojemu klientowi ;-))))