PDA

Zobacz pełną wersję : Strona nie przeszła walidacji w3c



grzesiek_w
30-09-2022, 00:15
Kończę jakiś projekt i już informatyk klienta miał przerzucać stronę na serwer docelowy
ale postanowił sprawdzić ją validator.w3.org - co jeszcze mi się chyba przez dwadzieścia lat nie zdarzyło
wyskoczyło sporo błędów - koło 30

Patrze co się dzieje
Błędy w szablonie, w ulkit, w gantry, w modułach
nawet w bootstrap

Postanowiłem sprawdzić szablon na stronie producenta - to samo - nie przeszedł testu w3c
no to potem szablon innej firmy - to samo

sprawdziłem kilka dużych polskich portali - żadna nie przeszła testu w3c
duże sklepy internetowe - to samo

stara strona klienta także

strony agencji tworzących strony www także

nie znalazłem żadnej strony która by ten test przeszła łącznie z w3.org i getbootstrap.com

rkonik
30-09-2022, 13:46
Powodzenia w szukaniu.

A tak poważnie co to za błędy? Może to tylko ostrzeżenie a nie błąd a to poważna różnica.

siristru
02-10-2022, 21:35
Zarz zaraz, o jakich "błędach" mówimy? Walidator pokazuje "Errors" i "Warnings". To dwie zupełnie inne kategorie. Poza tym oczywiście, że jest możliwe by zrobić stronę bez obu tych zgłoszeń.

rkonik
03-10-2022, 12:36
@siristru Autor nie napisał o co dokładnie chodzi. Natomiast ja spotkałem się z umowami na wykonanie strony w której była zawarta informacja o walidacji. Niektóre umowy sam odrzuciłem bo nie było wyraźnie napisane że chodzi wyłącznie o "Errors". Tłumaczenie i rozmowy z zleceniodawcą czasem nie dawały jakiejś pozytywnej zmiany w umowie. Efektem było to że ostrzeżenie do takiego fragmentu kodu:

<script type="text/javascript">
Uznawane było przez zleceniodawcę jako błąd! Nie będę takiego podejścia komentował ale rozumiem obawy autora pytania. Sprawdzanie poprzez W3C jest pomocnym narzędziem jednak należy korzystać z niego ze zrozumieniem.

Owszem da się zrobić stronę bez błędów i ostrzeżeń ale w 99% raczej nie będziesz korzystał z frameworków.

siristru
03-10-2022, 12:54
Takie oznaczenie skryptu jest niepoprawne w standardzie HTML5... jest to błąd ale nie powodujący jakiegokolwiek defektu.
Zresztą wystarczy w szablonie, dodać:


$docHTML = JFactory::getDocument();
$docHTML->setHtml5(true);

By ten problem rozwiązać.

Ale zgadzam się z Tobą. W3C to tylko narzędzie mające pomóc w podniesieniu jako sci strony a wyniki powinny być interpretowane przez człowieka.
Dotyczy to każdego innego walidatora jak np. WAVE dla WCAG.