PDA

Zobacz pełną wersję : Formatowanie prawej kolumny



Frodoo
18-11-2022, 09:04
Znajomość css nie wystarczyła aby naprawić to dla czego dzisiaj piszę ten post. Mianowicie jest sobie stronka https://poznajlublin.pl, która ma lewą i prawą kolumnę. Tyle tylko, że ta prawa wskakuje pod lewą na dół. Nie możemy tego ustawienia zmienić nawet zmniejszając wymiary. Odkryłem że prawa kolumna nie jest zawarta w znaczniku main o klasie sp-component. Znacznik ten nie jest wokół prawej kolumny. Szukałem tego w plikach szablonu ale znalazłem tylko taki kod php

<main id="sp-component" class="<?php echo $data->settings->className; ?>">
<div class="sp-column <?php echo $data->settings->custom_class; ?>">
<jdoc:include type="message" />


<?php if ($doc->countModules('content-top')): ?>
<div class="sp-module-content-top clearfix">
<jdoc:include type="modules" name="content-top" style="sp_xhtml" />
</div>
<?php endif ?>


<jdoc:include type="component" />


<?php if ($doc->countModules('content-bottom')): ?>
<div class="sp-module-content-bottom clearfix">
<jdoc:include type="modules" name="content-bottom" style="sp_xhtml" />
</div>
<?php endif ?>
</div>
</main>

siristru
20-11-2022, 03:21
A ja widzę na stronce, ze są w kodzie obok siebie: https://prnt.sc/GFIznw089szf
Więc może tak właśnie jest w szablonie...
Kontener row ma flexa więc można wykorzystać ordering by zmienić kolejność kontenerów potomnych:

https://css-tricks.com/almanac/properties/o/order/

Frodoo
20-11-2022, 03:25
Tak bo teraz to zmieniliśmy żeby były dwie kolumny po lewo. Gdy pisałem tego posta 2 dni temu to jeszcze było nie zmienione. Właściciel stronki zadecydował żeby to tak ustawić bo nikt nie wie jak to zmienić.

Bazyl
20-11-2022, 11:48
Otwórz sobie stronę na telefonie: żeby dojść do głównej treści musisz przewijać kolumny, czyli źle...


nikt nie wie jak to zmienić

Zapewne jest błąd w plikach szablonu - trzeba to po prostu zobaczyć i zmienić

siristru
20-11-2022, 13:03
A możesz mi przesłać pliki szanlonu na PW? Wtedy zobaczę jak to jest w kodzie.

Ale spróbuj z orderingiem w flex. To może też rozwiązać problem z wyświetlaniem w mobilkach.

siristru
20-11-2022, 22:04
Szablon oparty jest na Helixie, więc jego układ jest dynamiczny. Zainstalowany wprost z paczki daje prawidłowe wyświetlanie:

https://prnt.sc/rwmLcgRxdDnk

W designerze jest ustawiony po lewej i po prawej. Jeśli przy takim układzie wskakuje POD kolumnę główną (component) to najpewniej gdzieś w kolumnie głównej znajduje się niedomknięty tag <div>... najpewniej w treści, która wyświetlana jest w tej kolumnie.