PDA

Zobacz pełną wersję : JAK PRZYPISAĆ STRONĘ Z PRODUKTEM DO INNEGO SZBLONU JOOMLA



DOMKAR
12-02-2023, 16:19
Witam. Posiadam dwa szablony na sklepie ale mam problem z przypisaniem drugiego szablonu nie domyślnego do strony z produktem.
Szablon 1 obsługuje wszystkie funkcje wraz z przekierowaniami do kategorii>produktów gdzie alias domyślny to home.
Szablon 2 obsługuje tylko przekierowania do kategorii stworzonych i przypisanych do innego aliasu jednak po wymuszeniu przekierowania na stronę produktu ładuje się tylko biała strona z zawartością jak by było wyłączone przypisanie jakiegokolwiek szablonu. Jedynie po wpisaniu-zmianie w adresie strony aliasu na domyślny home strona ładuje się normalnie ale nie z nakładką szablonu nr 2.
Jak więc rozwiązać ten problem?

siristru
13-02-2023, 12:52
Szablony można przypisać do określonego menu item ID... czyli pozycji menu.
Jeśli strony z produktami będą miały ten sam, określony Itemid to można do niego przypisać szablon.
Nawet jeśli ukryjemy pozycję z tym Itemid w menu.
Przy czym produkty będą miały takie Itemid jak kategoria... czyli zmiana szablonu nastąpi już na stronie kategorii.

Można to rozwiązać programistycznie tj. w pliku szablonu ustalić dwie struktury oraz ładowanie odrębnych plików CSS dla warunku strona produktowa vs. pozostałe strony.

DOMKAR
13-02-2023, 13:01
przykład na stronie www.domkar-tech.pl

- - - Updated - - -

Chodzi o dział motoryzacji.

siristru
13-02-2023, 13:34
Inaczej: chcesz by dla całej strony był szablon 1 ale gdy wejdzie się w produkt by ładował się szablon 2. Czy tak?

DOMKAR
13-02-2023, 13:48
Chcę aby strona główna i sektor odzieżowy był na jednym szablonie , a cały dział motoryzacji pod drugim szablonem

terra
13-02-2023, 13:58
wszystkie elementy menu motoryzacja, należy przypisać do tego szablonu

DOMKAR
13-02-2023, 14:01
Tak jak to ma miejsce kiedy wchodzi się w motoryzacja>bhp>itd... ale wybór odpowiedniej treści dla produktów i potem kolejno do pojedynczego produktu przeskakuje na inny szablon. Myślałam że utworzenie nowego aliasu menu tak jak to ma miejsce z aliasem home pomoże temu zaradzić ale błędnie myślałam. Dla jasności: korzystam z szablonów Lt_saloncar , oraz Lt_shop

- - - Updated - - -

Tak też zostało wykonane

terra
13-02-2023, 14:02
pojedynczy produkt może być powiązany z szablonem sklepu, więc jeśli w szablonie strony nie ma stylizacji dla produktu, to domyslnie pobierana jest stylizacja ze sklepu.

DOMKAR
13-02-2023, 14:19
Wszystko by było dobrze gdyby można sklonować ustawienia domyślne dla obu szablonów

- - - Updated - - -

Cały proces odwiedzin w dziale motoryzacji wraz z dokonywaniem zakupów i zamówień z płatnościami przypisany do tego szablonu , natomiast cały proces kupna z zamówieniami i opłatami w dziale odzieżowym i pozostałym na innym szablonie.

- - - Updated - - -

Przypuszczam że jest to banalnie proste , ale ja poradzić sobie nie mogę.

terra
13-02-2023, 14:28
Jak rozumiem masz dwa szablony dla strony (strony jako całości), więc tak to trzeba zrobić
1.szablon przypisany jako domyślny do wszystkiego
2.drugi szablon (albo kopia tego samego) masz przypisany do sekcji motoryzacja

stosujesz sklep hikashop, więc hikaszop ma widok, który nazywa się product;

3. w jednym z tych szablonów, skorzystaj z możliwości własnej stylizacji widoku product i w ten sposób osiągniesz oczekiwany efekt.

wszystkie klasy zaczynające się od tego


.hikashop_product_



, należałoby wystylizować

DOMKAR
13-02-2023, 14:39
PRZYKŁAD: https://domkar-tech.pl/pl/home/motoryzacja/kategoria/chemia.html działa na jednym szablonie ale tylko z dodatkiem "home". Bez tego dodatku ładuje się strona ale tylko biała karta z zawartością. Miałam na myśli rozgraniczenie tych dwóch aliasów

- - - Updated - - -

rozumiem że te zmiany dotyczą plików szablonu...

- - - Updated - - -

Nadmienię że jestem tylko posiadaczką strony i administratorem a serwer i inne znajdują się u usługodawcy. Jeśli to nie stanowi problemu to ok.

- - - Updated - - -

Wieczorem wrócę do tematu.

terra
13-02-2023, 14:46
Wsystkie opisane operacje dotyczą Joomla!, a także dostępu do plików Joomla! na serwerze poprzez FTP.

Z tego co opisujesz, dochodzi poprawne wywoływanie ukrytego menu dla sklepu.
Na zapleczu wybierz pozycję Menu->wszystkie pozycje menu, a następnie po lewej stronie kliknij MENU to da ci obraz jakie masz elementy, do ktorych powinien zostać przypisany szablon.

PS. poza tematem, zastanów się czy ten szablon jest naprawdę właściwy, poza Twoim wyobrażeniem o sklepie są też wytyczne, które mówią jak powinna wyglądać strona, aby była przyjazna dla użytkownika.
Ciemne tło i przezroczystość dla przeglądu produktów, to nie najlepsze rozwiązanie.