PDA

Zobacz pełną wersję : Szablon cassiopeia



Jasiek2100
24-04-2023, 00:19
Witam, proszę o podanie mi linku skąd mogę ściągnąć bezpłatnie szablon cassiopeia.

siristru
24-04-2023, 00:33
Tutaj: https://downloads.joomla.org/

Pobierz paczkę z Joomla 4.
Rozpakuj ja na dysku komputera.
Przejdź do katalogu templates.
Skopiuj katalog cassiopeia do katalogu templates na serwerze ze stroną.
W Joomli użyj funkcji Wykrywania https://docs.joomla.org/Help310:Extensions_Extension_Manager_Discover#How_ to_Access (to doku dla Joomla 3, ale lokacja i działanie jest podobne jak w 4)

Jasiek2100
24-04-2023, 10:38
Dzięki wielkie. Wysłałem templatkę do Joomla 3 ale system nie wykrył. Pytałem ponieważ chciałbym zrobić migrację do Joomla 4.x.
W który katalog wgrać pliki Joolmla 4,20 ? Czy dotychczasowego www z Joomla 3, czy utworzyć nowy?
Kolejne pytanie: Mam na serwerze php 7.4. Próbowałem zaktualizować do 8.2 i niestety strona nie wyświetlała się.


Tutaj: https://downloads.joomla.org/

Pobierz paczkę z Joomla 4.
Rozpakuj ja na dysku komputera.
Przejdź do katalogu templates.
Skopiuj katalog cassiopeia do katalogu templates na serwerze ze stroną.
W Joomli użyj funkcji Wykrywania https://docs.joomla.org/Help310:Extensions_Extension_Manager_Discover#How_ to_Access (to doku dla Joomla 3, ale lokacja i działanie jest podobne jak w 4)

siristru
24-04-2023, 23:44
Wysłałem templatkę do Joomla 3 ale system nie wykrył.

No jak nie wykrył to i nie wykryje... trzeba by ten szablon rozrobić.


W który katalog wgrać pliki Joolmla 4

Jeśli do wykrywania to szablony do ROOT/templates a moduły do ROOT/modules.


Kolejne pytanie: Mam na serwerze php 7.4. Próbowałem zaktualizować do 8.2 i niestety strona nie wyświetlała się.

Spróbuj najpierw z 8.0 Jeśli padnie to znaczy, ze szablon albo któreś z rozszerzeń powoduje błąd krytyczny. Włącz raportowanie błędów w globalnej konfiguracji na maksimum oraz analizę systemu.
Wklej treść błędu tutaj.

terra
25-04-2023, 14:45
Joomla3 nie wykryje szablonu dla Joomla4, ponieważ nagłówek pliku xml nie jest zgodny z tą wersją. Zainstalowanie Cassiopeia w J3 mija się z celem, to niepotrzebna akcja.
Nawet jeśli ten szablon zostałby wykryty na J3 to nie zadziała, ponieważ odwołuje się do rozwiązań i struktury katalogów, których w J3 nie ma (API, Przestrzenie nazw PHP, Bootstrap5)!!!.
Po migracji do J4, bedziesz ten szablon miał w Joomla.
Jeśli dobrze zgaduję i chcesz zaadaptować swoją stronę do Cassiopeia przed migracją, to musisz wykonać trochę inne rozumowanie.

ROZWIĄZANIE #1
1. Uruchom czystą wersję Joomla4
2. Stwórz szablon potomny Cassiopeia, a w nim definicje pozycji szablonu, który aktualnie używasz.
3. Przygotuj sobie style tych pozycji, zweryfikuj rozkład itp.
4. przygotuj paczkę instalacyjną dla tego szablonu
5. Zmigruj swoją starą stronę z J3 do J4.
6. zainstaluj szablon potomny.
nic więcej nie musisz robić, bo moduły ustawią się zgodnie z wcześniejszymi definicjami pozycji

ROZWIĄZANIE #2
1. Uruchom czystą wersję Joomla4
2. Stwórz własny szablon lub wykorzystaj jakiś istniejący szablon dla J4.
3. zainstaluj szablon na J4 i sprawdź rozkład nowych pozycji
4. w starym J3, przypisz moduły do pozycji z szablonu dla J4
5. wykonaj migrację z J3 do J4
nic więcej nie musisz robić, bo moduły ustawią się zgodnie z definicjami pozycji

ROZWIĄZANIE #3
1. wykonaj migrację z J3 do J4
2. na nowo rozmieść istniejące moduły, zależnie od wykorzystywanego szablonu

PRZYKŁAD: to jest moja strona https://www.joomlaterra.pl/ , w której wykorzystywałem sporą liczbę modułów, na pozycjach, których nie ma w Cassiopeia. Na bazie szablonu Cassiopea, storzyłem nowy, z adaptacją starych pozycji modułów. Dopiero po przygotowaniu szablonu wykonałem migrację, a następnie wgrałem nowy szablon. W ten sposób, nie musiałem na nowo ustawiać modułów, w strukturze strony.
W Cassiopeia jest 16 pozycji, ja używam 34.

Jasiek2100
26-04-2023, 16:53
Dziękuję bardzo za szczegółową instrukcję. Przyznam, że mam obawy, czy dam radę zrobić migrację do J4. Zastanawiam się, czy nie skorzystać komercyjnie z usługi kolegów z forum. Moja strona to
www.moneymarket.pl





Joomla3 nie wykryje szablonu dla Joomla4, ponieważ nagłówek pliku xml nie jest zgodny z tą wersją. Zainstalowanie Cassiopeia w J3 mija się z celem, to niepotrzebna akcja.
Nawet jeśli ten szablon zostałby wykryty na J3 to nie zadziała, ponieważ odwołuje się do rozwiązań i struktury katalogów, których w J3 nie ma (API, Przestrzenie nazw PHP, Bootstrap5)!!!.
Po migracji do J4, bedziesz ten szablon miał w Joomla.
Jeśli dobrze zgaduję i chcesz zaadaptować swoją stronę do Cassiopeia przed migracją, to musisz wykonać trochę inne rozumowanie.

ROZWIĄZANIE #1
1. Uruchom czystą wersję Joomla4
2. Stwórz szablon potomny Cassiopeia, a w nim definicje pozycji szablonu, który aktualnie używasz.
3. Przygotuj sobie style tych pozycji, zweryfikuj rozkład itp.
4. przygotuj paczkę instalacyjną dla tego szablonu
5. Zmigruj swoją starą stronę z J3 do J4.
6. zainstaluj szablon potomny.
nic więcej nie musisz robić, bo moduły ustawią się zgodnie z wcześniejszymi definicjami pozycji

ROZWIĄZANIE #2
1. Uruchom czystą wersję Joomla4
2. Stwórz własny szablon lub wykorzystaj jakiś istniejący szablon dla J4.
3. zainstaluj szablon na J4 i sprawdź rozkład nowych pozycji
4. w starym J3, przypisz moduły do pozycji z szablonu dla J4
5. wykonaj migrację z J3 do J4
nic więcej nie musisz robić, bo moduły ustawią się zgodnie z definicjami pozycji

ROZWIĄZANIE #3
1. wykonaj migrację z J3 do J4
2. na nowo rozmieść istniejące moduły, zależnie od wykorzystywanego szablonu

PRZYKŁAD: to jest moja strona https://www.joomlaterra.pl/ , w której wykorzystywałem sporą liczbę modułów, na pozycjach, których nie ma w Cassiopeia. Na bazie szablonu Cassiopea, storzyłem nowy, z adaptacją starych pozycji modułów. Dopiero po przygotowaniu szablonu wykonałem migrację, a następnie wgrałem nowy szablon. W ten sposób, nie musiałem na nowo ustawiać modułów, w strukturze strony.
W Cassiopeia jest 16 pozycji, ja używam 34.

terra
26-04-2023, 19:43
Z tego co widzę, to musisz najpierw opanować błędy w obecnej wersji. Nie instaluj lub nie używaj modułów. które nie spełniają parametrów technicznych serwera. Osobiście odradzałbym stosowanie buildera do strony, bo będą z tym problemy, przy których ograniczony zostaniesz wyłącznie, do pomocy autorów buildera.

Jasiek2100
13-05-2023, 11:46
Teraz to mam już totalną kaszanę. Chętnie zleciłbym migrację. Ktoś, coś?

terra
13-05-2023, 13:12
Żaden problem, w stopce masz link.