PDA

Zobacz pełną wersję : Edycja template



kostek.net
09-07-2023, 16:40
Witam, mam problem z edycją template Cassiopeia po przeinstalowaniu strony do Joomla 4.

1. Wszystko robię lokalnie w najnowszym XAMPP (php 8).
2. Strona w Joomla 3.
3. Sprawdzona baza danych i najnowsza aktualizacja Joomla 3 - żadnych problemów.
4. Odinstalowane wszelkie dodatki, które powodowały problemy z aktualizacją do Joomla 4.
5. Po aktualizacji sprawdzona baza - przez panel administratora Joomla - żadnych problemów.
6. Dla pewności przeinstalowanie plików źródłowych - przez panel administratora Joomla.
7. Aktualna wersja Joomla 4.3.2, bez problemów z dodatkami czy bazą.
8. W zasadzie czysta Joomla 4 - nie ma zainstalowanych dodatków.
9. Kopiuję szablon Cassiopeia przez Create Child Template.
10. Po wejściu w jakikolwiek plik do edycji, jest błąd "Wystąpił błąd. 3 arguments are required, 2 given" - jak w załączniku.
11. Mogę stworzyć nowy plik np. user.css w folderze css - ale dalej nie mogę wyświetlić go do edycji.
12. Artykuły mogę dodawać/edytować.
13. Próbowałem też podmianę plików z czystej instalacji - bez zmian.

Oczywiście mogę edytować pliki ręcznie, ale może być potrzeba żeby zrobić to przez panel administratora (jakaś szybka zmiana).
Z czym może być związany taki problem?

10121

terra
09-07-2023, 18:44
a wchodziłeś do swojego nowego szablonu, żeby ustawić parametry, które są wymagane przez xml ?

kostek.net
10-07-2023, 13:10
Ale to jest oryginalny szablon Joomla 4, czyli Cassiopeia.
Chodzi o to, że obojętnie jaki szablon biorę do edycji - oryginalny Cassiopeia, czy Child - to jest błąd.

terra
10-07-2023, 14:56
Czy to jest php 8.0 czy 8.1...
Czy xampp jet na WIN? którym ?
Czy zainstalowałeś XAMPP'a w ProgramFiles(86x) ?
I jakiego używasz edytora w Joomla ?

to by się przydało na przyszłość.

Prawdopodobnie używasz Codemirror, mimo migracji, nie zaktualizowałeś plików językowych Joomla, stąd może być ten błąd, a dodatkowo przejdź do
Konserwacja->Bazy danych->Aktualizuj strukturę / wybierz CMS Joomla

kostek.net
11-07-2023, 22:04
PHP 8.2
XAMP 3.3.0 zainstalowany na Windows 10 (64-bitowy) ale poza domyślną lokalizacją.
Edytor w Joomla standardowy - wszystkie dodatki poza standardową Joomla, przed samą aktualizacją odinstalowałem (plus to co pokazał system a mogło stworzyć problem).
Konserwacja bazy danych i przeinstalowanie plików źródłowych nie pomogło.

No ale jeszcze raz zainstalowałem czystą Joomla 4 - w tym samym środowisku - czyli ten sam XAMPP i Windows.
Tam normalnie można było edytować pliki template przez panel Joomla, więc zrobiłem tak:
1. Nadpisałem z oryginalnej Joomla 4 do moich plików tylko folder Administrator.
2. Ponieważ pokazały się jeszcze błędy w widoku panelu administratora, to zrobiłem aktualizację i wtedy pokazało się przeinstalowanie plików źródłowych. Po tym mogę normalnie edytować pliki template przez panel administratora. Czyli ten błąd naprawiony.

Teraz sprawdzam czy gdzieś jeszcze nie pokazuje jakiś błędów w panelu administracyjnym.
Na razie zainstalowałem Akeeba Backup i działa.
Poobserwuję jak się będzie zachowywał panel, jak będę instalował kolejne dodatki np. edytor JCE i przerabiał template (na child).

terra
11-07-2023, 22:27
Po migracji z J3 najprawdopodobniej był problem z plikami językowymi, które należy przeinstalować, natomiast korzystanie z PHP 8.2 nie jest złe, ale https://downloads.joomla.org/technical-requirements rekomendowanie jet PHP 8.0

kostek.net
12-07-2023, 19:14
Potwierdzam problem połączony z plikami języka.
Jeszcze raz obleciałem aktualizację z J3 do J4, z odinstalowaniem wszystkich dodatków, które powodowały problemy.
Dodatkowo odinstalowałem język.
Po tym puściłem w J4 przeinstalowanie plików źródłowych.

I po tym działa edycja template, czyli jak pisałeś, to ma wpływ.
Dzięki za informacje.

Co do PHP 8.2, to tylko w XAMPP tak jest ustawione, bo na serwerach to 8.0 ustawiam.
Nie wiem czy jest sens robić downgrade PHP w XAMPP do 8.0, bo to wiąże się ze zmianą plików źródłowych. Chyba że jest inny sposób?

terra
12-07-2023, 19:30
Identyczne środowiska to podstawa, inaczej możesz "nadziać" się na problemy. To co przetestujesz na XAMPPie może potem nie działać na produkcji