PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z Migracją i pytanie



marking
16-08-2023, 09:34
Witam
Niestety mam duży problem z migracją z Joomla 3 do 4.
Dużo modułów nie pasuje, chciałem je nawet wszystkie odinstalować i po prostu wtedy zmigrować, ale i tak się krzaczy wszytko.
Stworzyłem więc nową stronę od razu na Joomla 4.
Tylko teraz muszę przeko9piować wszystkie artykuły około 1700 sztuk (tak da się to zrobić w kilka dni zapewne na zasadzie kopiuj wklej), tyle ze otrzymują one już inne adresy skrócone, w joomli 3 było np. 1720-nazwa-nazwa, a tutaj mam po prostu nazwa-nazwa. Nie da się też żeby kazdy art miał też to samo ID w 4 co miał w 3 zrobić.
Przechodzę więc do pytania:
Jak na to zareaguje google? bo przykładowo w zindeksowanych na google stronach mam wlasnie nie wiem link 1720-nazwa artykułu, więc wiadomo ze jak użytkownik w to zindeksowane obecnie kliknie to nie zadziała link, bo go nie będzie.....
Jakiś pomysł jak to zrobić?

Bazyl
16-08-2023, 09:47
Siemasz,


usuń z kopii strony wszystko poza artykułami i kategoriami.
Migracja pójdzie na 100%, a Ty zaoszczędzisz sporo czasu...

Adresy z ID możesz mieć w J4:

Artykuły / Opcje / Integracja / Routing / Usuń identyfikatory (ID) z URL

marking
16-08-2023, 09:50
Tak tzn to ze mogę mieć to wiem, tylko wiesz one nie będą takie same, poniewaz gdzies jakis art był wczesniej usuniety, jakiś moduł inaczej zainstalowany i te ID miedzy wersjami by sie rozniło, a co za tym idzie w google tez odnosniki obecne by nie pasowały.
Zrobiłem wlasnie przez installatrona kopię i próbuję wszystko usunąć tak jak napisałeś, bo jakby stworzyc wyglad to tez pracochłonne na nowo, ale ogarnę to w 2 dni, bo teraz instalując joomle 4 tez 2 dni to robiłem, bo myslalem ze bede kopiował.

damianprz
16-08-2023, 10:23
Siemasz,


usuń z kopii strony wszystko poza artykułami i kategoriami.
Migracja pójdzie na 100%, a Ty zaoszczędzisz sporo czasu...

Adresy z ID możesz mieć w J4:

Artykuły / Opcje / Integracja / Routing / Usuń identyfikatory (ID) z URL

Czyli taka migracja z 3.10 na 4 to w zasadzie budowa strony od nowa tylko z zachowaniem artykułów?

Bazyl
16-08-2023, 10:28
to w zasadzie budowa strony od nowa

Absolutnie nie!!!
Kompatybilne moduły / dodatki się normalnie przenoszą.
Masz narzędzie do sprawdzenia poprawności migracji.

Kolega @marking chce przenosić artykuły ręcznie, dlatego napisałem j.w.



one nie będą takie same, poniewaz gdzies jakis art był wczesniej usuniety

Nigdy wcześniej ID artykułów się nie zmieniało przy migracji, więc pewnie i teraz się nie zmieni (ale nie sprawdzałem, więc głowy nie dam, a J4 czasem zaskakuje...)

damianprz
16-08-2023, 10:36
Absolutnie nie!!!
Kompatybilne moduły / dodatki się normalnie przenoszą.
Masz narzędzie do sprawdzenia poprawności migracji.


Trochę zaspałem z tematem migracji, a mam 2 strony z szablonem Beez3 do zmigrowania. Nie są to moje strony i pewnie dlatego tak to odkładałem.
Czy w związku z tym że jutro kończy się wsparcie należy się mocno z tym spieszyć czy można na spokojnie ogarnąć temat do końca sierpnia?
Narzędzie do sprawdzenia poprawności migracji sprawdza warunki przed migracją czy wyniki już po migracji?

marking
16-08-2023, 11:27
@Bazyl tak przy migracji zapewne się nie zmienią, chodziło mi o to ze gdybym przenosił ręcznie to miałbym inne :)
Zmigrowałem tak jak napisałeś, teraz tylko na nowo szablon, ale mam mały problem z zapleczem i nie wiem dlaczego
ogólnie jak przechodzę na opcje artykuły itd to zaplecze wyswietla mi się poprawnie, ale gdy kliknę PULPIT, zaplecze wygląda tak po migracji> jakis pomysł? (W tytule strony pokazuje Błąd: 0)
10128

- - - Updated - - -

Zrobiłem jeszcze inaczej nie wiem czy ok
Na tą joomle którą zainstalwoałem wcześniej mimo ze tam już wszystko było..... czyli
po tej aktualizacji z błędami na panelu zaplecza, zrobiłem kopię bazy danych i wgrałem ją na tą joomle, gdzie błędów nie ma, teraz testuję

Bazyl
16-08-2023, 12:53
przed migracją czy wyniki już po migracji

Przed.
Oczywiście najpierw robisz pełną kopię i na kopii migrujesz ;-)

damianprz
16-08-2023, 13:54
Przygotowuje się do migracji i w Pre-Update mam następujące informacje:

10130
tutaj chyba OK

10129
ten problem rozwiązany przez zmianę w panelu admina na Cyber Folks

10131
Tutaj kolor czerwony czyli to najlepiej i usunąć i instalować już po migracji? (dodatek pod Google Analytics)

10132
Na pomarańczowo... czy są to elementy, które mogą położyć migrację?

10133
Dlaczego jedna z opcji jest na czerwono?

marking
16-08-2023, 15:34
Damian przeproszę Cię, ale gdybyś założył własny temat byłoby nam wszystkim prościej. Tak ja nie otrzymuję odpowiedzi na moje pytania, a Ty odpowiadasz totalnie nie w moim temacie.

damianprz
16-08-2023, 15:59
OK masz rację
nie chciałem mnożyć tematów a w rezultacie zrobił się bałagan

terra
17-08-2023, 11:33
1. Przed migracją sprawdź, czy spełniasz wymagania techniczne https://downloads.joomla.org/technical-requirements
2. Przed migracją dobrze jak przełączysz się na domyślny szablon protostar, szablon zaplecza też przełącz na domyślny Isis.
3. Jeśli masz 3.10.x to zalecałbym najpierw aktualizację do najnowszej 3.10, a potem migrację poprzez 4.0 NIE 4.3.3 https://downloads.joomla.org/pl/cms/joomla4/4-0-0 , czyli najpierw do 4.0, a potem do 4.3 . W wielu przypadkach migracja z 3.10.x do 4.3 kończy się z problemami .
4. Migracja, w praktyce oznacza nowy szablon .
5. Wszystkie rozszerzenia, które nie mają wersji dla J4 muszą zostać, przynajmniej wyłaczone lub odinstalowane.
6. Szablon cassiopeia, ma inne pozycje w szablonie dla menu, więc jeśli nic nie widzisz to najpierw zweryfikuj, do jakiej pozycji przypisany jest moduł menu
7. Wszystkie artykuły, menu itd.. zmigrują bez problemu, wraz z właściwymi ID (id jest zawsze obecne, a jedynie SEF je ukrywa)

wezykowski
18-08-2023, 09:46
Tylko teraz muszę przeko9piować wszystkie artykuły około 1700 sztuk (tak da się to zrobić w kilka dni zapewne na zasadzie kopiuj wklej), tyle ze otrzymują one już inne adresy skrócone, w joomli 3 było np. 1720-nazwa-nazwa, a tutaj mam po prostu nazwa-nazwa. Nie da się też żeby kazdy art miał też to samo ID w 4 co miał w 3 zrobić.
Da się przenieść same artykuły z kategoriami do J4. Zobacz http://forum.joomla.pl/showthread.php?88221-Brak-artyku%C5%82%C3%B3w-na-zapleczu

terra
18-08-2023, 13:54
Tak jak napisałem w cytowanym wątku, to niecelowe i nieefektywne działanie, lepiej jest przenieść całą stronę np. na instalację pośrednią, zmigrować , usunąć to co jest niepotrzebne, a potem przenieść na miejsce docelowe.