PDA

Zobacz pełną wersję : Pre-Update Check for Joomla 4.3.3



damianprz
17-08-2023, 08:22
Przygotowuję się do migracji na Joomla 4
Pre-Update Check for Joomla 4.3.3 wyrzuca następujące komunikaty:

10137
ok

10138
ten problem rozwiązany przez zmianę w panelu admina na Cyber Folks

10136
Tutaj kolor czerwony czyli to najlepiej i usunąć i instalować już po migracji? (dodatek pod Google Analytics)
Na resztę brak informacji tzn że istnieje zagrożenie że migracja może się wykrzaczyć?

10135
Na pomarańczowo... czy są to elementy, które mogą położyć migrację?

10134
Aktualizacje nie wymagane, ale dlaczego jedna z opcji jest na czerwono?

terra
17-08-2023, 11:20
te na czerwono oznaczają, że brak informacji o aktualizacji tego rozwiązania dla wersji J4, więc potencjalny problem. takie rozszerzenia najlepiej wyłączyć (niekoniecznie odinstalować)

damianprz
17-08-2023, 11:30
No właśnie nie wiem czy wyłączenie cokolwiek pomoże, bo skoro jest coś zainstalowane to migracja będzie chciała to przenieść do nowej wersji.

JA Extensions Manager [Komponent] - nie pamiętam w jakim celu to było instalowane i czy jest potrzebne
Akeeba Backup package [Pakiet] - mając kopię Akeeby na dysku komputera plus kopie zapasowe Cyber Folks, które od ręki można przywrócić to można odstalować Akeebę żeby być bardziej pewnym poprawnej migracji?

terra
17-08-2023, 11:41
w poprzednim wątku masz listę http://forum.joomla.pl/showthread.php?88281-Problem-z-Migracj%C4%85-i-pytanie&p=390171#post390171 czynności
Akeeba nie musi być odinstalowana , JA extensions Manager pewnie tak.

damianprz
17-08-2023, 13:47
10139

Czy moduły własne (proste linki z obrazkiem) zmigrują czy będzie trzeba budować je od nowa wcześniej notując sobie ich zawartość?

terra
17-08-2023, 14:20
zmigrują

damianprz
17-08-2023, 15:20
file_fef
file_fof40

co to za pozycje?

10140

terra
17-08-2023, 16:04
to są biblioteki akeeba. Zaktualizuj akeeba do możliwej wersji i to wszystko.

damianprz
18-08-2023, 09:21
1. Przed migracją sprawdź, czy spełniasz wymagania techniczne https://downloads.joomla.org/technical-requirements
2. Przed migracją dobrze jak przełączysz się na domyślny szablon protostar, szablon zaplecza też przełącz na domyślny Isis.
3. Jeśli masz 3.10.x to zalecałbym najpierw aktualizację do najnowszej 3.10, a potem migrację poprzez 4.0 NIE 4.3.3 https://downloads.joomla.org/pl/cms/joomla4/4-0-0 , czyli najpierw do 4.0, a potem do 4.3 . W wielu przypadkach migracja z 3.10.x do 4.3 kończy się z problemami .
4. Migracja, w praktyce oznacza nowy szablon .
5. Wszystkie rozszerzenia, które nie mają wersji dla J4 muszą zostać, przynajmniej wyłaczone lub odinstalowane.
6. Szablon cassiopeia, ma inne pozycje w szablonie dla menu, więc jeśli nic nie widzisz to najpierw zweryfikuj, do jakiej pozycji przypisany jest moduł menu
7. Wszystkie artykuły, menu itd.. zmigrują bez problemu, wraz z właściwymi ID (id jest zawsze obecne, a jedynie SEF je ukrywa)

3. Nie udało się zainstalować 4.0.0 poprzez ręczne wskazanie ściągniętej paczki aktualizacyjnej
Ale uruchomiłem migrację do 4.3.3 i wszystko poszło dobrze

6. Teraz w zasadzie wystarczy wskazać nowe pozycje modułów (pod Cassiopeię) i mniej więcej można stronę przywrócić do starego wyglądu
Ale myślałem, że będzie łatwiejsza edycja szablonu, większy wybór gotowych zestawów kolorystyki albo przynajmniej wybieranie tych głównych kolorów z poziomu zaplecza, a z tego co widzę to tutaj pozostaje tylko zabawa z CSS

terra
18-08-2023, 13:50
4. Migracja, w praktyce oznacza nowy szablon .
Tak jak napisałem :)

damianprz
18-08-2023, 14:17
Generalnie to Cassipeia wydaje się dziwna i jakaś duża.
Poniżej screen ze starej stronki - tak to wyglądało jeszcze wczoraj
Strona prosta, a wszystko jest jakieś takie zgrabne i ma ręce i nogi
10141

1) Tutaj chcąc umieści przełącznik języków w górnej części strony (granatowe tło) mamy flagę polską (domyślnie włączoną) na szarym tle gdzie poprzednio były flagi na zielony tle i nie było potrzeby zaznaczać, który język jest akurat włączony
2) Top menu wygląda kiepsko, zwykłe napisy podkreślane po najechaniu
3) Belki boczne są sporo większe (zwiększyły się obrazki w tych belkach, Rodo/Vulcan...) Podobnie treść środkowa (artykuły) też sporo większa czyli cała strona jest sporo szersza. Na pierwszy rzut oka wygląda to gorzej ale pewnie te sekcje są większe żeby zwiększyć ich możliwości i jak rozumiem można to wszystko sobie dostosować ręcznie w kodzie
4) mogliby zrobić prostą edycję kolorów - tytuł menu, tekst pozycji menu, górne tło itp.
5) artykuł na stronie głównej ma [zdjęcie/tytuł/treść/guzik czytaj więcej] i próbuję to zmienić na wersję poprzednią czyli najpierw tytuł a później zdjęcie, ale jakoś nie bardzo można to zrobić
10142

terra
19-08-2023, 14:10
Czy twoja poprzednia strona była na standardowym szablonie ? Pewnie nie, więc tutaj masz odpowiedź. Kasjopeja to szablon, który służy do prezentacji Joomla po instalacji (ma jeszcze drugą wersję kolorystyczną) oraz prezentacji zasad budowy szablonu w wersji 4.

damianprz
19-08-2023, 14:19
Z tego co pamiętam to była na joomlowskim beez3 trochę podrasowanym kolorami w css
Jakichś większych zmian tam nie robiłem bo nie mam takiej wiedzy
Wydaje mi się po prostu że Cassipeia wygląda dużo skromniej niż beez3 i myślałem że będą większe możliwości edycji szablonu z poziomu zaplecza.