PDA

Zobacz pełną wersję : Helium problem po migracji



hizel
19-10-2023, 23:58
Po migracji do wersji 4 zainstalowałem styl Helium bo stary styl nie był obsługiwany. Migracje zrobiłem w katalogu testowym i wszystko działało, dostosowałem Helium do swoich potrzeb i po tym podmieniłem katalogi, oryginalny ze starą stroną na testowy. Niby wszystko działa, strona jest ale jak chcę edytować styl Helium z adresu http://mojastrona.pl pojawia mi się komunikat: "Wystąpił błąd. 404 Theme g5_helium not found". Mogę edytować styl Helium z adresu http://nazwa_serwera/katalog_strony/. Nie wiem czy to jasno wytłumaczyłem i nie wiem czy to wina zamiany katalogów. Może ktoś wie w czym problem?

pablop76
20-10-2023, 09:41
A czy zaktualizowałeś również Gantry? A jeżeli na testowym działa to przenieś cały backup.

hizel
20-10-2023, 11:13
Gantry i Helium instalowałem w ostatniej dostępnej wersji już po migracji do Joomla 4

pablop76
20-10-2023, 12:55
Piszesz, że na kopii działa. Zrób backup za pomocą https://www.akeeba.com/ i przenieś stronę na docelowy serwer.

hizel
20-10-2023, 13:33
Nie rozumiemy się. Strona jest na serwerze w katalogu powiedzmy "STRONA_X". Jak wchodzę do panelu administratora normalnie przez domenę http://mojastrona.pl/administrator to nie mogę edytować stylu Helium pojawia się komunikat z 1 postu. Jak wchodzę do panelu administracyjnego przez adres serwera http://nazwa_serwera/STRONA_X/ (http://nazwa_serwera/katalog_strony/)administrator to wszystko działa dobrze mogę edytować styl Helium.
Strona była wcześniej w wersji JOOMLA3. Zrobiłem backup za pomocą https://www.akeeba.com/ i uruchomiłem ją w innym katalogu serwera żeby bezpiecznie zrobić migrację. Migracja teoretycznie się udała ale musiałem zainstalować nowy styl bo stary nie był przystosowany do JOOMLA4. Wybrałem Helium ale całe dostosowanie stylu robiłem przez adres http://nazwa_serwera/STRONA_X/ (http://nazwa_serwera/katalog_strony/)administrator. Kiedy stwierdziłem ze strona jest już akceptowalna uruchomiłem wcześniej używaną domenę http://mojastrona.pl. Strona działa poprawnie problem tylko że styl mogę edytować tylko pod adresem tymczasowym http://nazwa_serwera/STRONA_X/ (http://nazwa_serwera/katalog_strony/)administrator, nie działa edycja pod adresem http://mojastrona.pl/administrator.

terra
20-10-2023, 14:00
Jeśli podmieniałeś katalogi ręcznie to jest powód dla którego masz problem. Gdzieś "na sztywno" zapisana jest ścieżka. SSpróbuj przeinstalować Gantry na nowym serwerze.

hizel
20-10-2023, 14:36
Przeinstalowałem Gantry - bez zmian.

wezykowski
20-10-2023, 14:49
A w configuration.php są poprawne wpisy adresów i ścieżek?

pablop76
20-10-2023, 15:31
"Jak wchodzę do panelu administracyjnego przez adres serwera http://nazwa_serwera/STRONA_X/ (http://nazwa_serwera/katalog_strony/)administrator to wszystko działa dobrze mogę edytować styl Helium."

Tak czy nie? Działa strona, czy nie działa? Rozumiem, że http://mojastrona.pl (http://mojastrona.pl/)/administrator. nie działa poprawnie. Więc usunięcie strony z głównej domeny i zastąpienie/instalacja z kopii w folderze STRONA_X (http://nazwa_serwera/katalog_strony/) powinno działać.

hizel
20-10-2023, 18:12
"Jak wchodzę do panelu administracyjnego przez adres serwera http://nazwa_serwera/STRONA_X/ (http://nazwa_serwera/katalog_strony/)administrator to wszystko działa dobrze mogę edytować styl Helium."

Tak czy nie? Działa strona, czy nie działa? Rozumiem, że http://mojastrona.pl (http://mojastrona.pl/)/administrator. nie działa poprawnie. Więc usunięcie strony z głównej domeny i zastąpienie/instalacja z kopii w folderze STRONA_X (http://nazwa_serwera/katalog_strony/) powinno działać.


Strona działa dobrze, problem jest tylko na zapleczu i tylko ze stylem Helium.

terra
20-10-2023, 18:29
to łatwiej szukać :), ale z pewnością dotyczy to ścieżek.
Od wersji 4.x zmieniono położenie plików szablonu, więc masz 2 miejsca /templates/nazwa_szablonu i /media/templates/administrator/nazwa_szablonu

hizel
20-10-2023, 18:55
/templates/nazwa_szablonu to się zgadza, ale takiej ścieżki nie mam /media/templates/administrator/nazwa_szablon. W katalogu media nie ma templates.

terra
20-10-2023, 20:28
to dlatego, że nieprawidłowo przygotowałeś szablon, powiniene tam mieć przynajmniej szablon /media/templates/administrator/atum

Jeszcze jedno w J4 styl to nie to samo co szablon, więc sprawdź na zapleczu panel/system/szablony zaplecza

ps. zastanów się, czy w J4 rzeczywiście potrzebujesz gantry

hizel
20-10-2023, 21:32
to dlatego, że nieprawidłowo przygotowałeś szablon, powiniene tam mieć przynajmniej szablon /media/templates/administrator/atum

Jeszcze jedno w J4 styl to nie to samo co szablon, więc sprawdź na zapleczu panel/system/szablony zaplecza

ps. zastanów się, czy w J4 rzeczywiście potrzebujesz gantry

Sorry coś źle popatrzyłem /media/templates/administrator/atum jest atum ale tylko atum

Nie wiem czy potrzebuje gantry, szablon wydawał mi się dość przyjazny a teraz znaleźć coś za free nie jest łatwo. Zainstalowałem najpierw zainstalowałem Helix Ultimate, ale coś sobie z nim nie dawałem rady.

pablop76
21-10-2023, 13:07
Gantry to nie szablon, tylko rama/szkielet pod szablony. Daj linka do strony i dane logowania lub udostępnij kopie to zobaczymy co tam jest tak naprawdę.

terra
21-10-2023, 13:27
Wraz z Joomla masz szablon, który możesz zmienić, wystarczy, że skorzystasz z funkcji tworzenia szablonu potomnego i na nim możesz ekperymentować.