PDA

Zobacz pełną wersję : Xampp and mysql



vienio52
24-11-2023, 13:24
Cześć,
próbuję pracować lokalnie w środowisku Xampp z Win11. Bardzo często wysypuje się mysql. Połączenie z bazą jest zestawiane, aby przy następnej próbie było nieudane. Teraz mam takie komunikaty:


wj@DELLG3 d:\xampp
# mysqld --console --skip-grant-tables --skip-external-locking
2023-11-24 12:07:00 0 [Note] Using unique option prefix 'key_buffer' is error-prone and can break in the future. Please use the full name 'key_buffer_size' instead.
2023-11-24 12:07:00 0 [Note] Starting MariaDB 10.4.28-MariaDB source revision c8f2e9a5c0ac5905f28b050b7df5a9ffd914b7e7 as process 13684
Cannot find checkpoint record at LSN (1,0x5556)
2023-11-24 12:07:00 0 [ERROR] mysqld: Aria recovery failed. Please run aria_chk -r on all Aria tables and delete all aria_log.######## files
2023-11-24 12:07:00 0 [ERROR] Plugin 'Aria' init function returned error.
2023-11-24 12:07:00 0 [ERROR] Plugin 'Aria' registration as a STORAGE ENGINE failed.
2023-11-24 12:07:00 0 [ERROR] InnoDB: The innodb_system data file 'ibdata1' must be writable
2023-11-24 12:07:00 0 [ERROR] InnoDB: The innodb_system data file 'ibdata1' must be writable
2023-11-24 12:07:00 0 [ERROR] Plugin 'InnoDB' init function returned error.
2023-11-24 12:07:00 0 [ERROR] Plugin 'InnoDB' registration as a STORAGE ENGINE failed.
2023-11-24 12:07:00 0 [Note] Plugin 'FEEDBACK' is disabled.
2023-11-24 12:07:00 0 [ERROR] Failed to initialize plugins.
2023-11-24 12:07:00 0 [ERROR] Aborting

10180
Kopiuję folder poinstalacyjny i Xampp a właściwie baza danych uruchamia się. Dodaję swoje tabele, podmieniam plik ibdata1 i na ogół raz udaje mi się uruchomić środowisko. Sprawdzenie wówczas bazy danych nie wykazuje żadnych błędów w tabelach. Jednak przy następnym włączeniu znów błąd - baza nie uruchamia się. Zaznaczam, że uruchamiam środowisko jako administrator.
Czy w my.ini standardowe wartości deklarowanej pamięci mam zmienić, zwiększyć?
Możecie pomóc?
Kłaniam się
wieslaw

pablop76
24-11-2023, 15:18
Walczyłem z tym jakiś czas i się poddałem. Zmieniłem środowisko na Laragon (https://laragon.org/index.html) i nie trace więcej nerwów i czasu.

vienio52
25-11-2023, 06:44
Dziękuję za podpowiedź. Popróbuję, bo nie daje się pracować z Xampp.
Pozdrawiam

terra
25-11-2023, 09:59
Przyczyna jest banalna, przede wszystkim nie można zostawiać xampp'a do włączenia wygaszacza ekranu, bo taki jest właśnie efekt i druga kwestia nie należy istalować xampp'a jak zwykłą aplikację w katalogu ProgramFiles.

pablop76
25-11-2023, 14:29
Z tego co pamiętam xampp instaluje się bezpośrednio na C:\ a jeżeli chodzi o wygaszacz to poważny błąd. Ja jeszcze miałem wrażenie, że jak popełniłem błąd w scss i kompilacja była niepoprawna również wywalało bazę.
Dlatego wolę Larago, który daje duzo wiecej niż xampp.
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02dLgncUsJBZfeAReQqr 3CzxST5uaiCcFTFggV51dN2guzriMu7HQ3pw7R17LKCukVl&id=108869091863179 (https://www.facebook.com/groups/391386554290151/permalink/5520662171362538/)

terra
25-11-2023, 14:57
o lokalizacji Xampp'a decydujesz w trakcie instalacji, generalnie XAMPP nie jest dedykowany WIN, do tego jest WAMP, a wybór pomiędzy AMPem i Laragonem to raczej kwestia potrzeb, ponieważ Laragon jest prostszy, ale nie ma tego wszystkiego co X/W AMP

vienio52
27-11-2023, 13:23
Wygaszacz mam wyłączony, tryb zasilania taki, że nie wyłączam ekranu, ani nie usypiam systemu. Instaluję na partycji D:\Xampp. Po prostu dziwi mnie to, że losowo mysql uruchamia się, częściej nie.

terra
27-11-2023, 14:52
czy zainstalowałeś xampp'a jako windows service , jeśli tak to błąd ?

vienio52
27-11-2023, 16:27
no nie, sygnalizują to na czerwono przekreślone checkboxy
10181

terra
27-11-2023, 19:57
wpisz w WIN do wyszukiwania UAC , wybierz ''Zmień ustawienia funkcji Kontola konta użytkownika ", ustaw na "Nie powiadamiaj nigdy", zrestartuj i wtedy sprawdź, czy MySQL będzie się wyspywać.

vienio52
27-11-2023, 21:17
tak mam ustawione. Niestety dalej kicha...

terra
27-11-2023, 21:34
Otwórz my.conf z xampp/mysql/bin/my.conf i odszukaj te linie.



innodb_buffer_pool_size=10M
zmień na 30M lub 50MB.



innodb_data_file_path=ibdata1:20M:autoextend
tę linię zmień na



innodb_data_file_path=ibdata1:60M:autoextend