PDA

Zobacz pełną wersję : Problem ze ścieżką absolutną



kapitan_kloss
16-02-2006, 22:31
Witam. Mam dość poważny problem z naszym serwisem. Wszystko zaczęło się od niedziałającej domeny www.foobar2000.pl (http://www.foobar2000.pl). Mimo iż wszystkie ustawienia (DNS) były prawidłowe, po wpisaniu adresu wyświetlał się komunikat:

Warning: main(/joomla/includes/compat.php50x.php): failed to open
stream: No such file or directory in /joomla/includes/joomla.php on
line 66

Fatal error: main(): Failed opening required '/joomla/includes/
compat.php50x.php' (include_path='.:/:/usr/pear') in /joomla/
includes/joomla.php on line 66

Administrator naszego prowidera doradził, żeby zmienić ścieżkę absolutną w pliku konfiguracyjnym (puste pole zamiast "/joomla"). Rzeczywiście, teraz domena działa, ale nie można wejść do panelu admina, ani też ściągnąć plików. Wyświetla się komunikat:

Warning: main(/components/com_remository/language/english.php): failed to open stream: No such file or directory in /joomla/components/com_remository/com_remository_startdown.php on line 84

Fatal error: main(): Failed opening required '/components/com_remository/language/english.php' (include_path='.:/:/usr/pear') in /joomla/components/com_remository/com_remository_startdown.php on line 84

Jednym słowem bez tej ścieżki nie działają linki bezpośrednie, a ze ścieżką nie działa domena. Jak można rozwiązać ten problem? Bardzo proszę o pomoc.

stone
16-02-2006, 23:24
ściżke absolutną joomli sprawdzis dojac do index.php
echo $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'];

ustalmy tez jedno w jakim katalogu masz joomla i na jaki katalog jest skierowna domena

kapitan_kloss
17-02-2006, 11:23
ściżke absolutną joomli sprawdzis dojac do index.php
echo $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'];

ustalmy tez jedno w jakim katalogu masz joomla i na jaki katalog jest skierowna domena

Joomle mam pod tym adresem (katalog joomla). Domena prowadzi właśnie pod ten adres.
http://www.metrixmetal.com.pl/joomla

stone
18-02-2006, 21:17
Czy prubowałeś sprawdzić przy uzycie tego kodu co podałem jaką ścieżkę Ci wyswietli w tym podkatalogu?

kapitan_kloss
18-02-2006, 23:26
Czy prubowałeś sprawdzić przy uzycie tego kodu co podałem jaką ścieżkę Ci wyswietli w tym podkatalogu?

Wkleiłem echo $_SERVER['DOCUMENT_ROOT']; do pliku index.php
Wyświetlił się na stronie głównej komunikat:

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /index.php:2) in /includes/joomla.php on line 581

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /index.php:2) in /includes/joomla.php on line 950

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /index.php:2) in /index.php on line 222

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /index.php:2) in /index.php on line 223

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /index.php:2) in /index.php on line 224

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /index.php:2) in /index.php on line 225

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /index.php:2) in /index.php on line 226

stone
18-02-2006, 23:37
Nie tak :)

Utwórz pusty pli test.php wpisz do niego

<?php
echo $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'];
?>

i wgraj na serwer poczym wywolaj go z przegladarki

nexus246
19-02-2006, 11:16
home.pl ..... i wszystko jasne
Oczywiście support wpędzał w maliny, ścieżka absolutna była poprawna (/joomla) a strona nagle przestawała działać?

A wszystko to przez keszowanie php. W głównym katalogu wrzuć
plik php.ini i wklej w nim takie cuś:
mmcache.enable = no
mmcache.optimizer = no

Nie wiem czy przypadkiem plików jeszcze nie raz nie będziesz musial wrzucić. W każdym bądź razie problemy się skończą.

kapitan_kloss
19-02-2006, 11:38
Nie tak :)

Utwórz pusty pli test.php wpisz do niego

<?php
echo $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'];
?>

i wgraj na serwer poczym wywolaj go z przegladarki


wyświetliło się coś takiego:
/



home.pl ..... i wszystko jasne
Oczywiście support wpędzał w maliny, ścieżka absolutna była poprawna (/joomla) a strona nagle przestawała działać?

A wszystko to przez keszowanie php. W głównym katalogu wrzuć
plik php.ini i wklej w nim takie cuś:
mmcache.enable = no
mmcache.optimizer = no

Nie wiem czy przypadkiem plików jeszcze nie raz nie będziesz musial wrzucić. W każdym bądź razie problemy się skończą.

W pliku konfiguracyjnym zmieniłem ponownie ścieżkę absolutną na /joomla

$mosConfig_absolute_path = '/joomla';

Wrzuciłem plik php.ini w tymi wpisami które podałeś. Skutek jest taki, że działa adres http://www.metrixmetal.com.pl/joomla/ ale nie działa domena http://foobar2000.pl

Wyświetla się taki sam komunikat o błędzie jak kiedyś :(

nexus246
19-02-2006, 12:49
Przepraszam, nie doczytałem o domenie, jasne że będzie puste absolute_path.

kapitan_kloss
19-02-2006, 13:21
Przepraszam, nie doczytałem o domenie, jasne że będzie puste absolute_path.

Ustawiłem znów puste absolute_path, domena działa, ale linki do plików ciągle nie :( pliku php.ini nie kasowałem

nexus246
19-02-2006, 14:31
A dlaczego po kliku w pobierz zmienia się domena na metrixmetal.com.pl?

kapitan_kloss
19-02-2006, 18:08
A dlaczego po kliku w pobierz zmienia się domena na metrixmetal.com.pl?

Providerem jest Home.pl, a strona znajduje się na koncie metrixmetal.com.pl w folderze joomla/

Bezpośredni adres strony głównej to http://www.metrixmetal.com.pl/joomla/index.php ale on też nie działa, podobnie jak linki do plików, oraz
http://www.metrixmetal.com.pl/joomla/administrator/

stone
20-02-2006, 08:45
hmm, dziwne to, ale powiedz czy nie wystarczy Ci działajacy serwis jedynie pod domeną?

kapitan_kloss
20-02-2006, 11:43
hmm, dziwne to, ale powiedz czy nie wystarczy Ci działajacy serwis jedynie pod domeną?

Napisałem już w pierwszych postach, że nie działają linki do plików i nie można pobrać czegokolwiek z działu download. Nie można też wejść do panelu admina. Działa tylko strona główna i podstrony dostępne z menu.

stone
20-02-2006, 12:24
Najmocniej przepraszam, nie doczytalem.

Zrób tak ustaw w configuration.php
live site jako foobar2000.pl
absolut path tak abys miał sciezkę z 'joomla' na koncu

w pliku htaccess.txt zmien

# RewriteBase /YourJoomlaDirectory

na

RewriteBase /joomla

Daj znac czy pomogło

kapitan_kloss
20-02-2006, 13:23
Najmocniej przepraszam, nie doczytalem.

Zrób tak ustaw w configuration.php
live site jako foobar2000.pl



$mosConfig_live_site = 'http://foobar2000.pl';



absolut path tak abys miał sciezkę z 'joomla' na koncu


$mosConfig_absolute_path = '/joomla';



w pliku htaccess.txt zmien

# RewriteBase /YourJoomlaDirectory

na

RewriteBase /joomla


# RewriteBase /joomla



Daj znac czy pomogło

Wtedy nie działa domena :/

Warning: main(/joomla/includes/compat.php50x.php): failed to open stream: No such file or directory in /includes/joomla.php on line 66

Fatal error: main(): Failed opening required '/joomla/includes/compat.php50x.php' (include_path='.:/:/usr/pear') in /includes/joomla.php on line 66


A po ponownym skasowaniu ścieżki absolutnej (pozostałe modyfikacje zostawiłem), gdy już domena działa i próbuję ściągnąć cokolwiek,
otrzymuję już inny komunikat:

nie znaleziono pliku

Dział plików - strona główna

stone
20-02-2006, 13:26
Ale musisz usunąć # z przed RewriteBase /joomla

kapitan_kloss
20-02-2006, 20:22
Ale musisz usunąć # z przed RewriteBase /joomla

Nie pomogło, wciąż jest komunikat o błędzie (również przy ścieżce absolutnej /joomla)

stone
20-02-2006, 23:45
Kurcze powinno pomóc, na razie wyczerpały mi się pomysły, ale jeszcze poszukam i jutro dam znac

rti1
23-02-2006, 15:45
Borykałem się z uruchomienem serwisu kilka dni właśnie na serwerach home.pl
W końcu zadzwoniłem do nich i opisałem problem, nie minęło 2 godzinki i stronka działa. Administrator do mnie zadwonił i powiedział że problem powodował katalog "tmp" który jak wiadomo jest potrzebny do instalacji.
Tak więc po instalacji należy poprzez ftp usunąć ten katalog, następnie odświerzyć sesję i utworzyć go na nowo nadając mu chmod 755.

Pozdrawiam.

albert-oz
29-09-2006, 12:16
Witam również mam stronę zainstalowaną na home.pl.
Strona działa, ale zawsze około doby. Rano jak na nią wchodzę to wywala komunikat:
Warning: main(/includes/compat.php50x.php): failed to open stream: No such file or directory in /includes/joomla.php on line 60

Fatal error: main(): Failed opening required '/includes/compat.php50x.php' (include_path='.:/:/usr/pear') in /includes/joomla.php on line 60

Pomaga na to nadpisanie pliku joomla.php w folderze includes ale tylko do dnia następnego.


home.pl ..... i wszystko jasne
Oczywiście support wpędzał w maliny, ścieżka absolutna była poprawna (/joomla) a strona nagle przestawała działać?

A wszystko to przez keszowanie php. W głównym katalogu wrzuć
plik php.ini i wklej w nim takie cuś:
mmcache.enable = no
mmcache.optimizer = no

Nie wiem czy przypadkiem plików jeszcze nie raz nie będziesz musial wrzucić. W każdym bądź razie problemy się skończą.
Utworzyłem powyższy plik zgodnie z instrukcją, strona działa (chociaż to się oaże dopiero jutro), za to wysypała się księga gości "AKOBOOK". :-( . Jak kasuję plik php.ini księga działa, jak go wrzucę to nie.
( www.ksa.go.pl)

albert-oz
29-09-2006, 15:59
Problem leżał chyba po stronie modułu "migawki", po jego wyłączeniu, wszystko działa.

Pozdrawiam