PDA

Zobacz pełną wersję : Zoom Media Gallery utf->iso



Dawid Świtoń
04-05-2007, 16:12
HEH nie mowcie że nikt nie potrafi tego zrobić bo ja zrobiłem.
To COS (konwersja kodowania) tajemniczego z polskimi znakami.A mianowicie tak:

- w pliku zoom.class.php
zmienilem funkcje htmlnumericentities($str) na taka:

function htmlnumericentities($str) {
$str2 = iconv("UTF-8","ISO-8859-2",$str);
$str2 = htmlspecialchars($str2, ENT_QUOTES);
return $str2;

Dzieki temu zapisuje sie poprawnie nazwa z polskimi znakami w bazie danych.

- w pliku gallery.class.php
zmieniłem to:

$this->_name = utf8_decode($this->stripslashesSafe($row->catname));
$this->_descr = utf8_decode($this->stripslashesSafe($row->catdescr));

na to:

$this->_name = $row->catname;
$this->_descr = $row->catdescr;

a dzieki tej zmianie dokonuje sie poprawny odczyt z bazy danych.
i u mnie wszystko działa jak powinno :) mam nadzieje ze wam sie tez uda w razie czego pisać na dswitek@wp.pl lub d.switon@remedia.pl
MAM NADZIEJE ZE TO KOMUS SIE PRZYDA BO JA ZEBY DO TEGO DOJSC TO SLEDZILEM CALY KOD KROK PO KROKU :D CALY DZIEŃ

floyd
11-05-2007, 10:35
Zastosowałem w zOOm Media Gallery 2.5.1 RC4, gdzie dotychczas (po przesiadce z wcześniejszej wersji) nie czytał wszystkich polskich znaków. Wynik rewelacyjny. Wyświetla i zapisuje wszystko. Wielkie dzięki z włożony wysiłek.

qrdziel
19-07-2007, 01:46
czy ktoś to sprawdził ?

hutto
01-08-2007, 14:43
niestety po tych modyfikacjach efekt jest taki ze galerie z panelu administratora wogole sie nie dodaja wiec lipa....:o:o:(:(

hutto
01-08-2007, 14:44
niestety po tych modyfikacjach efekt jest taki ze galerie z panelu administratora wogole sie nie dodaja wiec lipa...

hutto
06-08-2007, 11:31
niestety to nie dziala bo wogole nie mozna dodac zadnej galerii po zastosowaniu zmian sugerowanych przez Ciebie

adios
01-11-2007, 02:02
O ile mi wiadomo narzędzie "Gżegżółka" sama rozpoznaje kodowanie i świetnie sobie radzi z konwersją zarówno deklaracji, jak i znaczków, nawet w kodzie php. Bardzo przydatny programik i może zaoszczędzić wiele stresu oraz czasu poświęconego na wyszukiwanie przyczyn "innego" kodowania.
Pozdrawiam :)
www.gzegzolka.com (http://www.gzegzolka.com)

Dancer
02-05-2008, 22:11
Witaj,

ja miałem problem z tworzeniem galerii w joomli przekonwertowanej na utf. W bazie ok, ale wyświetlały się krzki. Wystarczyło, że zmieniłem jedynie:





- w pliku gallery.class.php
zmieniłem to:

$this->_name = utf8_decode($this->stripslashesSafe($row->catname));
$this->_descr = utf8_decode($this->stripslashesSafe($row->catdescr));

na to:

$this->_name = $row->catname;
$this->_descr = $row->catdescr;



Dzięki za wskazówkę. Naprawdę mi pomogłeś

sylwekb
28-05-2008, 11:08
Niestety u mnie cokolwiek bym nie przerabiał zamiast polskich znaków mam znaki zapytania (?). Zaproponowane zmiany u mnie nie działają na Joomla 1,013 UTF-8 + zOOm Media Gallery 2.5.1 RC4. Może ktoś ma pomysł co trzeba zmienić?

cooldanek
15-06-2008, 12:05
Brawo! Znakomite rozwiązanie! W moim przypadku wystarczyła druga poprawka.

jacaka
04-09-2008, 06:14
wszystko OK tylko ze rozwalasz wtedy zapis polskich fontow w edycji fotek
trzeba dodac druga funkcje w pliku zoom.class.php (dodalem "1" na koncu nazwy)


function htmlnumericentities1($str) {
$str2 = htmlspecialchars($str, ENT_QUOTES);
return $str2;
}

i teraz w image.class.php zmienic

$this->_name = str_replace("'", ''', $zoom->htmlnumericentities($name));
$this->_keywords = str_replace("'", ''', $zoom->htmlnumericentities($keywords));


na


$this->_name = str_replace("'", ''', $zoom->htmlnumericentities1($name));
$this->_keywords = str_replace("'", ''', $zoom->htmlnumericentities1($keywords));

teraz bedzie dzialac ;)

jacaka
04-09-2008, 06:15
wszystko OK tylko ze rozwalasz wtedy zapis polskich fontow w edycji fotek
trzeba dodac druga funkcje w pliku zoom.class.php (dodalem "1" na koncu nazwy)


function htmlnumericentities1($str) {
$str2 = htmlspecialchars($str, ENT_QUOTES);
return $str2;
}i teraz w image.class.php zmienic

$this->_name = str_replace("'", ''', $zoom->htmlnumericentities($name));
$this->_keywords = str_replace("'", ''', $zoom->htmlnumericentities($keywords));
na


$this->_name = str_replace("'", ''', $zoom->htmlnumericentities1($name));
$this->_keywords = str_replace("'", ''', $zoom->htmlnumericentities1($keywords));
teraz bedzie dzialac ;)