PDA

Zobacz pełną wersję : Zmiana globalnych ustawień - nie zapisuje



fred11
21-02-2006, 21:47
Witam,
nie bez problemów udało mi się zainstalować joomlę w wersji 1.0.7 na uczelnianym serwerze. Mam jednak następujący problem: chcę zmienić globalne ustawienia w panelu administracyjnym, napisane jest: " configuration.php :: zapisywanie -: możliwe " ale niestety po dokonaniu zmian i kliknięciu w zapisz pojawia się " Błąd! Nie można otworzyć pliku configuration.php do zapisu! ".
Już w czasie instalacji nie mógł zapisać pliku konfiguracyjnego i musiałem przeklejać jego treść i wrzucać własny plik configuration.php na serwer. Wydaje mi się, że coś jest nie tak z tym serwerem. Jego właściwości:
PHP działa na:: Windows NT CENTAUR 5.0 build 2195
Wersja MySQL::4.0.21-nt
Wersja PHP::4.4.2
Serwer WWW::Microsoft-IIS/5.0
Nie możliwa jest zmiana atrybutów poprzez chmod, gdyż pojawia się informacja: " command not understood ".
Dodam, że raczej nie jest to kwestia zapisywania albo zmiany plików, bo bez problemu dodawać mogę nowe newsy i użytkowników. Co mogę z tym zrobić? Chciałem napisać może do uczelnianego admina, ale tak naprawdę to nie wiem co mogę mu napisać, w czym mógłby mi pomóc.
Pozdrawiam
Radek

nexus246
21-02-2006, 22:27
chmod nie moze dzialac bo to windows, jesli mozesz odklikaj na pliku "tylko do odczytu" i daj userowi iisa prawo do zapisu albo napisz do admina zeby w iisie dał zapis na ten plik

fred11
21-02-2006, 22:34
jesli mozesz odklikaj na pliku "tylko do odczytu" i daj userowi iisa prawo do zapisu

Tego akurat nie mogę zrobić, bo tylko do oczytu jest odklikane, a ja nie mogę dawać na tym serwerze żadnych praw.


albo napisz do admina zeby w iisie dał zapis na ten plik

To jest chyba właściwe rozwiązanie. Tylko czy zmiana praw do tego pliku wystarczy, czy nie pojawią się dalej jakieś problemy? Nie ma jeszcze jakichś plików i katalogów, które to absolutnie muszą mieć konkretne uprawnienia? W konfiguracji systemu wypisuje na zielono, że wszystkie katalogi są zapisywalne, to chyba dobrze?
Serdeczne dzięki za pomoc, może uda mi się niedługo ruszyć ze stronką.
Pozdrawiam
Radek

magic
22-02-2006, 02:37
czytaj Pomoc (http://www.pomoc.joomla.pl/pomoc/index.php/content/view/410/28/)

rrutek
18-03-2006, 23:07
ja dla odmiany nie mam żadnej ikonki do zapisywania zmian w panelu admina

wie ktoś moze dlaczego ?