Wielopoziomowe menu
Wyniki 1 do 5 z 5

Temat: Wielopoziomowe menu

  1. #1
    Wyjadacz magic awatar
    Dołączył
    19-09-2005
    Wpisy
    679
    Punkty
    39

    Domyślny Wielopoziomowe menu

    Problem przedstawiony poniżej jest blisko związany z tematem wątku http://forum.joomla.org/index.php/topic,10099.0.html .
    Otóż chciałbym mieć na stronie wielopoziomowe menu, gdzie w zależności od wyboru z menu I-go poziomu pojawia się (inne) menu II-go poziomu, a np. po wybraniu jednej z propozycji menu II-go poziomu pojawia się (inne) menu III-go poziomu ... itd. Standardowe oprogramowanie Joomla pozwala na to jak najbardziej - choćby poprzez możliwość (konieczność!) powiązania każdego menu z modułem i możliwość zadecydowania kiedy dany moduł się wyświetla, a kiedy nie.
    To w czym problem?
    Niestety standardowe możliwości Joomla nie obejmują śledzenia która pozycja NADRZĘDNEGO menu (wyższego stopnia) została wybrana poprzez wybór pozycji menu niższego stopnia.
    Z tego powodu nie idzie np. wykorzystać CSS do pokazania wybranej pozycji menu wyższego stopnia jako "aktywne" (np. #active_menu) lub wykorzystać w tym celu inną templatką (czego dotyczy wymieniony wyżej wątek).
    Oczywiście można się z tym "jakoś tam" uporać. Przykładowo podobną sytuację mamy nie gdzie indziej, a na stronie www.joomla.org : po kliknięciu na Main mamy inne menu II-go stopnia, po kliknięciu na News mmy też inne ... itd. , a jednocześnie poprzez sprytnie zrobioną templatkę (arkusz CSS konkretnie) serwis "wie i pamięta" w którym menu I-go stopnia jesteśmy ... Tylko że jest to zrobione w ten sposób, że linki z menu I na tej stronie są po prostu ręcznie wpisane w pliku templatki (templatek), a nie generowane z poziomu Joomla!. Przy dwupoziomowym menu można w ten sposób "obejść" problem, ale np. przy trzypoziomowym? - byłby to już znaczny problem.
    No dobra, ale dlaczego otwieram w tej sprawie nowy wątek tutaj, a nie w dziale "Własne rozwiązania"?
    Ponieważ sądzę, że nie warto otwierać wcześniej otwartych drzwi (przynajmniej jeśli istnieje prawdopodobieństwo, że zostały otwarte)...

    Moje pytanie brzmi: Czy ktoś zna gotowy komponent lub moduł lub inny dodatek do Joomla!, który sprawnie rozwiązuje przedstawiony problem?

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Nowicjusz
    Dołączył
    08-12-2008
    Skąd
    spod Karakowa
    Wpisy
    15
    Punkty
    10

    Domyślny Wielopoziomowe menu

    Nie potrzebujesz żadnego dodatkowego modułu czy komponentu. Wystarczy, że zrobisz główne menu według własnego wzoru czyli menu 1stopnia w nim 2stopnia i 3stopnia. Strktura drzewa według uznania . w modułach zaznaczach przy wyświetlaniu by brał tylko z menu 1 rzędu. W bocznym menu lub w jakimkolwiek dodatkowym które sobie wymarzysz robisz według wzoru:
    1. stwarzasz nowe menu w którym pozycje menu to aliasy
    2. wklepujesz pozycje 2 i 3ciorzędne z drzewa menu i linkujesz do nich.
    strukturę mozna rozbudowywać dowolnie.

    Drugim sposobem jest stworzenie jednego głównego menu. Następnie w głównym module ustawiasz tak, by ci wyświetlał tylko pozycje pierwszego menu.
    Kopiujesz to menu i ustawiasz by wyświetlał ci pozycje z menu podrzędnego 2-go stopnia i tak dalej. Zachowując strukturę podświetla ci się cały rządzek kolejnych menu-podmenu1-podmenu2 itd.

  4. #3
    Senior Bazyl awatar
    Dołączył
    02-08-2008
    Skąd
    Skierniewice
    Wpisy
    7 419
    Punkty
    549

    Domyślny

    Prawie dobrze, ale po co odkopujesz wątek sprzed 7 lat?

  5. #4
    Debiutant
    Dołączył
    09-01-2016
    Wpisy
    1
    Punkty
    2

    Domyślny

    Mi się przydało nawet i dzisiaj ;)

  6. #5
    Wyjadacz magic awatar
    Dołączył
    19-09-2005
    Wpisy
    679
    Punkty
    39

    Domyślny

    To ja się cieszę, że wczoraj Ci się nawet przydało

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •