Upgrade do Joomla 1.0.13 - czyli co zrobić kiedy nasze rozszerzenia nie działają.
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Wyniki 1 do 10 z 19

Temat: Upgrade do Joomla 1.0.13 - czyli co zrobić kiedy nasze rozszerzenia nie działają.

  1. #1
    Ekspert forum Viking awatar
    Dołączył
    13-10-2005
    Skąd
    Berlin
    Wpisy
    706
    Punkty
    300

    Domyślny Upgrade do Joomla 1.0.13 - co zrobić kiedy nasze rozszerzenia nie działają [NOWE]

    Przypuszczam, że wszyscy rzucili się raczej na Joomla! 1.5 a z aktualizacją starszych serwisów czekali przynajmniej do ukazania sie polskiej wersji. Jedną z nowości w Joomla! 1.0.13 jest sposób przechowywania haseł. Niestety rozszerzenia nie są jeszcze gotowe na tą zmianę. Dotyczy to szczególnie mostów i rozszerzeń takich, które tak jak CommunityBuilder oferują własny mechanizm logowania.

    Jeżeli ktoś jednak zrobił aktualizację i popadł w tarapaty... Aktualizacje oprogramowania są z natury rzeczy procesem jednokierunkowym i nieodwracalnym więc nie ma łatwej metody powrotu. Poza niesłusznie rzadką sytuacją kiedy wcześniej zrobiliście backup bazy (wtedy powrót jest oczywisty: przywrócenie bazy i plików do stanu sprzed aktualizacji).

    Każdy użytkownik, który się zalogował, lub próbował to zrobić po upgradzie ma wpisane w bazie hasło za pomocą nowego algorytmu (można je zwykle poznać po długości i dwukropku mniej więcej w dwóch trzecich).

    Idea deaktualizacji polega na przywróceniu plików do stanu sprzed aktualizacji i odzyskaniu haseł.

    Pierwszą cześć uzyskujemy przez nadpisanie plików kompletną paczką 1.0.12 lub selektywne nadpisanie tylko zmienionych plików.

    Drugą na dwa sposoby: albo przez funkcję 'przypomnij hasło' (logujemy się przy pomocy otrzymanego mailem hasła i zmieniamy na takie jak mieliśmy poprzednio lub lepiej na jakieś nowe, dłuższe - potem możemy zmienić hasła użytkownikom, którzy już zdążyli sie logować). Drugi sposób dla tych, którzy nie udostępniają opcji przypominania hasła: Wchodzimy do bazy i w tabeli jos_users znajdujemy siebie po czym zmieniamy wpis w polu password wybieramy funkcję MD5 i zapisujemy. Jeśli funkcja jest niedostępna korzystamy z zewnętrznego generatora MD5 (np. http://www.iwebtool.com/md5 ) lub przepisujemy hash MD5 dla hasła, które znamy.

    Taka jest teoria - powodzenia w praktyce

    Cytat Wysłane przez joombo Zobacz wiadomość
    Są też hotfixy do VM http://virtuemart.net/index.php?opti...=257&Itemid=57
    Ostanio edytowane przez Viking : 15-08-2007 13:32 Powód: dodatkowe info
    Jak skutecznie otrzymywać odpowiedzi na pytania zadawane na forach RTFM STFW
    Jobs in IT
    _____________________________________
    navigare est necesse, vivere non est necesse!

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Bywalec
    Dołączył
    04-02-2007
    Skąd
    Kraków
    Wpisy
    163
    Punkty
    10

    Domyślny

    Głupie pytanie w jaki sposób robi się upgrade z wersji 1.0.12 do 1.0.13 ?
    Nie robiłem nigdy więc pytam ;)

    Pozdrawiam
    Robert
    Niech Moc Będzie z Wami
    ==================

  4. #3
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    26 830
    Punkty
    1096

    Domyślny

    Przeczytaj najpierw http://www.pomoc.joomla.pl/content/view/433/51/
    1.0.13-pl jest bez polskiego zaplecza!
    Nadpisujesz pliki, dziś zamieścimy także samą łatkę do 1.0.12

  5. #4
    Bywalec
    Dołączył
    04-02-2007
    Skąd
    Kraków
    Wpisy
    163
    Punkty
    10

    Domyślny

    Ok, dziekuje za info, nawet siciaglem sobie patcha z sieci ale poki co chyba na razie nie bede eksperymentował wszystko mi działa id..

    Pozdrawiam
    i sorry za kłopot ;)
    Niech Moc Będzie z Wami
    ==================

  6. #5

    Domyślny

    Niestety ze smutkiem stwierdzam, że wśród komponentów niekompatybilnych z nowym systemem logowania znalazło się forum SMF :mad:.
    I nie stało się to z powodu nieumiejętności zaaplikowania zmian przez Oristo czy kogokolwiek innego, a w związku z licencyjną "rewolucją". Od wersji Joomla 1.0.13, oficjalnie SMF nie może być z nią mostkowany.
    Smutna wieść, pora wrócić do Mambo...


    Patch dla użytkowników Virtuemart chcących uaktualnić Joomla do 1.0.13 znajdziecie tutaj... http://virtuemart.net/index.php?opti...wnload&gid=368

    Sposób aplikacji fixa dla użytkowników Virtuemart w wersji =1.0.12 - nadpisać pliki na serwerze, plikami z archiwum.
    Jeżeli ktoś nadal (!) używa wersji Virtuemart 1.0.11 lub niższej, musi przy pomocy ulubionego edytora wprowadzić korekty do 3 skryptów. Szczegóły w pliku README.

    Pozdrawiam.
    Ostanio edytowane przez safemode : 03-08-2007 21:14
    Forum polskich użytkowników Virtuemart. http://www.virtuemart.pl

  7. #6
    Ekspert forum Viking awatar
    Dołączył
    13-10-2005
    Skąd
    Berlin
    Wpisy
    706
    Punkty
    300

    Domyślny

    Niezupełnie jest tak jak mówisz.

    Po pierwsze nie było żadnej rewolucji - choć niektórzy 3PD próbują wmówić to swoim użytkownikom.
    Po drugie od pierwszego wydania Joomla! mostowanie z SMF powodowało naruszenie licencji Joomla! lub SMF lub obu. (dla chcących przytoczyć argument że forum.joomla.org jest na SMF śpieszę wyjaśnić, że nie jest ono mostowane).

    Po trzecie za stan rzeczy odpowiada głównie SMF.

    Po czwarte zostały podjęte oficjalne rozmowy pomiędzy Joomla! i SMF zmierzające do rozwiązania problemu. (mowa tu nie o tych rozmowach, o których można przeczytać na forum SMF a które jak się okazało były rozmowami z osobą nie reprezentującą stanowiska Core Team i nie należącą ani do Core ani do OSM).

    Po piąte trwają intensywne prace nad połączeniem Joomla! z phpBB 3 i w razie fiaska negocjacji zostanie dostarczony skrypt migracyjny SMF->phpBB.

    Jeśli ktoś życzy dyskutować z tym postem proszę założyć nowy wątek. Wszelkie dyskusje na temat licencji w niniejszym wątku będą usuwane.

    Tymczasem trzymajmy kciuki za powodzenie negocjacji
    Jak skutecznie otrzymywać odpowiedzi na pytania zadawane na forach RTFM STFW
    Jobs in IT
    _____________________________________
    navigare est necesse, vivere non est necesse!

  8. #7
    Bywalec
    Dołączył
    04-02-2007
    Skąd
    Kraków
    Wpisy
    163
    Punkty
    10

    Domyślny

    Ja trzymam ;) Viking a mam do ciebie takie o to pytanie które forum można by było teoretycznie zainstalować pod 1.5RC by hasła potem były te same co logowanie do Joomla i do forum, bo powiem ze zrobiłem forum z mostem bay przemo i wszystko mi padło dramat był i tyle ;)

    Pozdrawiam
    Niech Moc Będzie z Wami
    ==================

  9. #8

    Domyślny

    Jest już patch, który robi wsteczną aktualizację, do wersji 1.0.12. Zwłaszcza użytkownikom komponentu Community Builder zaoszczędzi on chyba trochę nerwów. Szczegóły tutaj http://www.joomlapolis.com/component...,view/id,3688/
    Pozdrawiam.
    Ostanio edytowane przez Viking : 10-08-2007 09:43 Powód: zgodnie z zapowiedzią
    Forum polskich użytkowników Virtuemart. http://www.virtuemart.pl

  10. #9
    Nowicjusz
    Dołączył
    15-02-2007
    Wpisy
    20
    Punkty
    10

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez zwiastun Zobacz wiadomość
    Przeczytaj najpierw http://www.pomoc.joomla.pl/content/view/433/51/
    1.0.13-pl jest bez polskiego zaplecza!
    Nadpisujesz pliki, dziś zamieścimy także samą łatkę do 1.0.12
    Witam,
    To samo można zrobić z wersją 1.0.11 (z polskim zapleczem) i łatką do tej wersji? Przeczytałem tekst zamieszczony pod linkiem, wychodzi na to, że w tym wypadku trzeba czekać na 1.0.13 + admin pl??
    pozdrawiam
    Ostanio edytowane przez ennder : 04-08-2007 19:48 Powód: stylistyka:P

  11. #10
    Przeglądacz
    Dołączył
    05-12-2006
    Skąd
    Wielkopolska
    Wpisy
    98
    Punkty
    11

    Domyślny

    a można gdzieś dostać same tylko zmienione pliki ? bo nie znalazłam
    a nie chciałabym nadpisywać wszystkich 6 serwisów bo to trochę masohistyczne ;)
    pozdrawiam
    Mt 24:7 BT "Powstanie bowiem naród przeciw narodowi i królestwo przeciw królestwu. Będzie głód i zaraza, a miejscami trzęsienia ziemi. Lecz to wszystko jest dopiero początkiem boleści."

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •