Wyniki 1 do 4 z 4

Temat: Brak polskich znaków w IE v7

  1. #1
    Debiutant
    Dołączył
    13-02-2007
    Wpisy
    3
    Punkty
    10

    Domyślny Brak polskich znaków w IE v7

    Witam, postawiłem stronę testową na ovh.org. Adres earnzone.ovh.org.
    W Operze i FF wszystko jest OK, w IE v6 też było dobrze, natomiast teraz, po aktualizacji systemu (instalacja poprawek) - strona w IE v7 nie ma polskich znaków, są poprostu krzaki :/

    Kod index.php
    Kod:
    <?php
    defined( '_VALID_MOS' ) or die( 'Restricted access' );
    // needed to seperate the ISO number from the language file constant _ISO
    $iso = explode( '=', _ISO );
    // xml prolog
    echo '<?xml version="1.0" encoding="'. $iso[1] .'"?' .'>';
    ?>
    <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
    <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
    
    <head>
    <?php if ( $my->id ) { initEditor(); } ?>
    <?php include($GLOBALS['mosConfig_absolute_path']."/templates/blueblack/splitmenu.php"); ?>
    
    <?php mosShowHead(); ?>
    <?php echo "<link rel=\"stylesheet\" href=\"$GLOBALS[mosConfig_live_site]/templates/$GLOBALS[cur_template]/css/template_css.css\" type=\"text/css\"/>" ; ?><?php echo "<link rel=\"shortcut icon\" href=\"$GLOBALS[mosConfig_live_site]/images/favicon.ico\" />" ; ?>
    </head>
    
    <body>
    <body class="all">
      <div align="center">
        <div id="container">
          <div id="headertop"><img src="templates/blueblack/images/top_h.png" alt="" /></div>
          <div id="wrapper">
            <div id="topnav"><table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="0">
      <tr>
        <td><div id="topleft"><?php echo $mycssPSPLITmenu_content; ?></div></td>
        <td><div id="topright">
          <div align="right">
            <?php if (mosCountModules('user4')>0) mosLoadModules('user4',-2); ?>
          </div>
        </div></td>
      </tr>
    </table>
    </div>
    
            <div id="header"><a href="index.php"><img src="templates/blueblack/images/logo_left.png" alt="" border="0" align="left" /></a><a href="index.php"><img src="templates/blueblack/images/beta_right.png" alt="" border="0" align="right" /></a></div>
    		
            <div id="content"><table width="100%" border="0" cellspacing="0" cellpadding="0">
      <tr>
        <td valign="top"><div id="left">
          <div align="left">
            <?php if (mosCountModules('left')>0) mosLoadModules('left',-2); ?>
    </div>
        </div></td>
        <td valign="top"><div id="right">
          <div id="staticbanner"><!-- jakis tekst --></div>
          <div id="path">
            <div align="left"><p><?php mosPathWay(); ?><p/></div>
          </div>
    	  
          <div id="maincontent">
            <?php mosMainBody(); ?>
    </div>
    
          <div id="bottom">
            <div align="center">
              <?php if (mosCountModules('banner')>0) mosLoadModules('banner',-2); ?>
            </div>
          </div>
        </div></td>
      </tr>
    </table>
    
          </div>
        </div>
          <div id="footer_wrap">
            <div id="footer_c">
              <p>powered by <a href="http://www.joomla.org">Joomla! </a>| design by <a href="http://www.iboldesign.com">Iboldesign</a></p>
            </div>
          </div>
        </div>
    </div>
    </div>
    </body>
    </html>
    Nie bardzo wiem co moge zrobić :/ Gdy wstawie na sztywno czyli <meta ... itd> to znowu w oprze i FF nie ma polskich znaków :/

    Bardzo prosze o pomoc.

    //dobra juz sam zrobilem Jak zwykle rozwiązanie było prostrze niż mogłoby się wydawać. Chociaz nie wiem dlaczego nie działało na sztywno, ale dałem

    Kod:
    <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; <?php echo _ISO; ?>" />
    i działa. Tak mi sie wydaje, jak ktoś ma jeszcze IE 6 to prosze o wypowiedzenie się czy strona poprawnie wyświetla polskie znaki.
    Ostanio edytowane przez sl4sh : 23-08-2007 18:53

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2

    Domyślny

    A ja bym zrobił tak
    <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
    "Gdy coś wiesz, wiesz, że to wiesz, a gdy nie wiesz, wiesz, że nie wiesz - to właśnie jest wiedza."

  4. #3
    Przeglądacz
    Dołączył
    03-05-2011
    Wpisy
    76
    Punkty
    10

    Domyślny

    witam, gdzie znajduje się ten plik index.php bo mam ten sam problem

  5. #4
    Debiutant
    Dołączył
    31-10-2013
    Wpisy
    2
    Punkty
    2

    Domyślny

    Na chromie wejdź w narzędzie do badania kodu (tam odnajdziesz ścieżkę pliku)

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •