Aktualizacja z 1.0.12 do 1.0.13 problem z polskimi znakami
Wyniki 1 do 7 z 7

Temat: Aktualizacja z 1.0.12 do 1.0.13 problem z polskimi znakami

  1. #1
    Debiutant
    Dołączył
    14-09-2007
    Wpisy
    8
    Punkty
    10

    Domyślny Aktualizacja z 1.0.12 do 1.0.13 problem z polskimi znakami

    Witam,
    Jest sporo wątków na ten temat, jednak nigdzie nie mogłem odnaleźć rozwiązania.
    Przeprowadziłem migrację jak w temacie (póki co na testowym serwerze) i oczywiście zamiast polskim znaków mam ?. Serwis kodowany jest w ISO-8859-2 i paczke użyłem z rozszerzeniem ...-iso, jednak problem chyba tkwi w bazie danych: metoda porównywania napisów dla tabel to latin1_swedish_ci, a zdaje się, że powinno być latin2_general_ci.
    Próbowałem to zmienić z pozycji phpMyAdmina na starej wersji Joomla, jednak to również powoduje krzaczki zamiast polskich liter (jeszce przed wykonaniem migracji).
    Jak sobie z tym poradzić?

    Ostatecznie pewnie wgram wersje Utf i będę poprawiał ręcznie, ale to niestety straszna manufaktura:-(

    Będę wdzięczny za info.
    Pozdro

    Zaru

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 300
    Punkty
    1136
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  4. #3
    Debiutant
    Dołączył
    14-09-2007
    Wpisy
    8
    Punkty
    10

    Domyślny

    Dzięki za wskazówkę - zawsze zanim zadam pytanie staram się przeszukać dostępne informacje - niestety tym razem coś przegapiłem.
    Zresztą wczoraj próbowałem iść w tym kierunku - nie wpadłem tylko na oddzielne importowanie struktury i danych z bazy.

    Niestety metoda opisana w artykule też u mnie zawodzi - po zaimportowaniu danych z bazy próbowałem na wszystkie sposoby (wybór różnych stron kodowych) odczytać je w Pajączku i cały czas mam krzaczki:-(

    Pewnie to sprawka phpMyAdmina - spróbuję jeszcze z mailem do administratorów ovh (bo tam mam serwer), jak sugeruje artykuł.
    Pozdro

    Zaru

  5. #4
    Opiekun forum
    Dołączył
    19-09-2005
    Wpisy
    3 743
    Punkty
    131

    Domyślny

    dokładnie, phpMyAdmin strasznie miesza w kodowaniu. Najlepiej jakiś zewnętrzny program. Mi się dobrze sprawdza http://www.ozerov.de/bigdump.php
    Ale są jeszcze jakieś z przyjaźniejszym interfacem pod Windowsa.

  6. #5

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez stone Zobacz wiadomość
    dokładnie, phpMyAdmin strasznie miesza w kodowaniu.
    Ciekawe stwierdzenie. Myślę, że Zespół z phpmyadmin.net polonizowałby na ten temat
    "Gdy coś wiesz, wiesz, że to wiesz, a gdy nie wiesz, wiesz, że nie wiesz - to właśnie jest wiedza."

  7. #6
    Opiekun forum
    Dołączył
    19-09-2005
    Wpisy
    3 743
    Punkty
    131

    Domyślny

    Znaczy faktycznie, strasznie to może przesada, ale faktem jest że nieraz nie da się przy jego pomocy właściwie wyeksprotwać i zaimportwać bazy, zwłaszcza jak kodowanie bazy jest inne niż collation . I jeżeli się takie problemy pokazują to należy sięgnąć po coś innego.

  8. #7
    Debiutant
    Dołączył
    14-09-2007
    Wpisy
    8
    Punkty
    10

    Domyślny

    Dzięki Stone za info, ale poradziłem sobie bez zewnętrznych programów do dumpowania bazy - chociaż jak poczytałem jest to jakieś rozwiązanie i program ściągnąłem - nigdy nie wiadomo kiedy może się przydać.
    Ostatecznie skorzystałem ze standardowych zrzutów bazy robionych przez providera + modyfikacje w Pajączku i od wczoraj mój serwis śmiga na J! 1.0.13.
    Jeszcze raz dzięki za pomoc.
    Pozdro

    Zaru

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •