Poszukuję komponentu
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Wyniki 1 do 10 z 11

Temat: Poszukuję komponentu

  1. #1
    Nowicjusz
    Dołączył
    05-03-2006
    Wpisy
    30
    Punkty
    10

    Domyślny Poszukuję komponentu

    Witam,

    Otóż potrzebuję zrobić na stronie coś typu katalog, gdzie każdy będzie mógł dodać pozycję - a konkretnie swojego psa. Ma to wyglądać mniej więcej jak na tej stronie: http://seterkowo.org/pn/irish_red_setter_stud_dogs.html
    Czy jest taki modul/komponent do joomli?

    I jeszcze jedno- czy da sie zrobic takie cos jak tutaj: http://seterkowo.org/pn/submit.html , zeby uzytkownicy mogli sami dodawac newsy??

    Pozdrawiam, Magda

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Wyjadacz magic awatar
    Dołączył
    19-09-2005
    Wpisy
    679
    Punkty
    39

    Domyślny

    Komponentów typu katalog i podobnych (pewnie by ci pasowały również typu ogłoszeniowego lub typu Community, etc...) jest mnóstwo. Ból w tym, żeby wybrać
    Zacznij poszukiwania np. tutaj. BTW: jeśli ci się spodobało to wskazane miejsce (pod kątem twoich potrzeb) - to ten komponent (użyty w tym miejscu) też jest u nas do pobrania ;)

    Odnośnie pisania newsów przez zarejestrowanych użytkowników - to już jest wbudowane w Joomla!, a gdybyś potrzebowała czegoś lepszego - o większych lub specyficznych możliwościach - też jest masa różnych dodatków do doinstalowania . Znajdziesz trochę na w/w stronie.

  4. #3
    Nowicjusz
    Dołączył
    05-03-2006
    Wpisy
    30
    Punkty
    10

    Domyślny

    Hmm, no faktycznie, widzialam juz to, ale w dol nie "zjechalam",a tam tego faktycznie sporo... :o
    Tylko, ze nie wiem co tak naprawde pasuje do tego, co pokazalam - do takiego wlasnie katalogu - ktorys z katalogow osob??

    A co do newsow- problem w tym, ze jak zarejestruje sie nowy uzytkownik, to opcja "wyslij wiaomosc" jest nieaktywna, pojawia sie " Nie masz uprawnień, aby zobaczyć tę część witryny." -podobnie jest w przypadku niektorych artykulow, ktore przeciez powinny byc widoczne dla wszystkich. Jak to zmienic?

    Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam, Magda
    Ostanio edytowane przez mdz : 16-03-2006 23:50

  5. #4
    Wyjadacz magic awatar
    Dołączył
    19-09-2005
    Wpisy
    679
    Punkty
    39

    Domyślny

    Możesz użyć np. Community Builder - do budowania społeczności właścicieli psów na bazie twojej strony. Są tam przy okazji różnorakie formy prezentacji poszczególnych osób (psów?), w tym zformalizowane (poprzez wypełnienie pól formularzy) i luźne - tekstowe, również zdjęcia, itp. Można ten komponent również łączyć z innymi komponentami np. galerie fotek, fora dyskusyjne, pisanie newsów etc. To wydaje mi się najwłasciwszy sposób podejścia - stworzysz miejsce (narzędzie) do budowania wspólnoty o podobnych zainteresowaniach. Problem jest jeden: CB jest bardzo rozbudowany - czeka cię dużo pracy. Ale za to efekt ...

    Możesz też użyć prostszych komponentów tego typu, rozszerzających możliwości prezentacji zarejestrowanych uzytkownikówm serwisu. Np. typu AkoStaff itp. ...

    Możesz też użyć jednego z komponentów typu ogłoszenia. Np. Classifieds ...

    Możesz też użyć jednego z komponentów katalogowych. Np. josDirectory, josResource.

    Nie ma dla ciebie innej drogi jak poszukać, poczytać opisy, pooglądać dema (w działaniu), zainstalować, potestować i wybrać.
    Poszukiwania zacznij w naszym serwisie lub na międzynarodowej stronie Joomla! Znajdziesz tam zarówno opisy jak linki do stron producentów, do demonstracji, do miejsc pobrania, etc.

  6. #5
    Nowicjusz
    Dołączył
    05-03-2006
    Wpisy
    30
    Punkty
    10

    Domyślny

    Dziekuje bardzo za odpowiedz- mam nadzieje, ze teraz sobie z tym poradze

  7. #6
    Nowicjusz
    Dołączył
    05-03-2006
    Wpisy
    30
    Punkty
    10

    Domyślny

    Zainstalowałam josDirectory i taka forma mi jak najbardziej pasuje - tylko, czy da sie cos zrobic z okresleniem PRODUKT? ;) Bo jest np. dodaj produkt, czy Chrakterystyka produktu, a to ma byc o psach... ;)

  8. #7
    Wyjadacz magic awatar
    Dołączył
    19-09-2005
    Wpisy
    679
    Punkty
    39

    Domyślny

    Najprościej:
    - Znajdz na serwerze plik: .../components/com_josdirectory/language/polish.php
    - Otwórz go pod swoim ulubionym edytorem tekstowym (polecam notepad2)
    - Znajdź frazę "dodaj produkt", "charakterystyka produktu" , inne ... - do poprawienia
    - "Przetłumacz" - zmieniając wartość zmiennej

    Przy okazji: podobną metodą można sobie spersonalizować kazdy komponent, moduł, bot (także oczywiście samo Joomla!). Mam na myśli sytuacje, kiedy w konfiguracji dodatku czy samego Joomla nie da się tego zrobić z poziomu panelu administracyjnego, a istnieje wsparcie dla takiego dodatku (dla samego Joomla! - jest z definicji) dla wersji językowych.

  9. #8
    Nowicjusz
    Dołączył
    05-03-2006
    Wpisy
    30
    Punkty
    10

    Domyślny

    A mam jeszcze pytanie - czy można pousuwać niektóre opcje w tym katalogu, albo np. nie bylo opcji wczytaj prospekt, tylko sam opis i zdjęcie, bez komentarzy, bez ocen...tak najprosciej jak sie da? po prostu podzial na 3 kategorie, a w nich "produkty" - czyli hodowle, suki hodowlane i reproduktory? Bo mi nie potrzeba tylu pozycji... ;)

  10. #9
    Senior zwiastun awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Wpisy
    27 301
    Punkty
    1136

    Domyślny

    hmm
    Co tylko potrafisz, to możesz zrobić
    Natomiast zważ, że nie był to komponent pisany na Twoją stronę, więc nie oczekuj tutaj zbyt wielu przepisów, jak to zrobić
    Opcje, które możesz włączyć i wylączyć masz w konfiguracji
    Korzystaj i ciesz się!
    ===============
    Zwiastun
    Biblioteka Elektronicznej Dokumentacji Joomla!

  11. #10
    Nowicjusz
    Dołączył
    05-03-2006
    Wpisy
    30
    Punkty
    10

    Domyślny

    No to mam teraz z josDirectory problem kolejny.
    Gdy chce dodac pozycje bez zdjecia (jako "normalny" uzytkownik sie loguje), wszystko jest ok.
    Gdy dolaczam zdjecie, pojawia mi sie komunikat: "Wysyłanie zakończone...
    BŁĄD: Plik źródłowy nie został znaleziony!"
    Zrobilam to, co gdzies tu na forum przeczytalam, tj. zalozylam katalogi w images/stories : josdirectory/img_thumbnails i josdirectory/img_pictures, i josdirectory/docs , ale niestety problem ciagle sie pojawia...
    Co zle zrobilam?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •