Wyszukiwanie według zadanego kryterium
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Wyniki 1 do 10 z 13

Temat: Wyszukiwanie według zadanego kryterium

  1. #1
    Nowicjusz
    Dołączył
    29-01-2008
    Wpisy
    17
    Punkty
    10

    Domyślny Wyszukiwanie według zadanego kryterium

    Witam wszystkich!

    Jestem nowym użytkownikiem na tym forum. Nie udało mi się znaleźć odpowiedzi i rozwiązania mojego problemu.
    Otóż mam za zadanie zrobić stronę, na której byłaby wyszukiwarka umożliwiająca znajdowanie informacji według zadanego kryterium.
    Np. Mam spis stu firm i chciałbym wyszukać te, które znajdują się dajmy na to w Krakowie.
    I tutaj moje pytanie. Czy jest taki bądź podobny dodatek / moduł / komponent w Joomli?
    Bądź ktoś mądrzejszy ode mnie mógłby mi powiedzieć jak napisać i dodać do Joomli coś takiego?

    Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź i wszelką pomoc.

  2. Pani Reklamowa
    Pani Reklamowa jest aktywna
    Avatar Panny Google

    Dołączył
    19-08-2010
    Skąd
    Internet
    Postów
    milion
    Pochwał
    setki
  3. #2
    Wiarus
    Dołączył
    20-11-2007
    Wpisy
    2 924
    Punkty
    51

    Domyślny

    Cytat Wysłane przez Mangas Zobacz wiadomość
    Bądź ktoś mądrzejszy ode mnie mógłby mi powiedzieć jak napisać i dodać do Joomli coś takiego?
    Instalujesz SOBI2 i po problemie

  4. #3
    Nowicjusz
    Dołączył
    29-01-2008
    Wpisy
    17
    Punkty
    10

    Domyślny

    Dzięki za odpowiedź! Firmy to był tylko przykład. Chodzi o wyszukiwarkę treści wszelakich na tworzonej przeze mnie stronie. Wyszukiwarka dostarczana wraz z Joomla o ile mi wiadomo nie posiada funkcjonalności pozwalającej na precyzowanie kryteriów wyszukiwania, a mnie chodzi właśnie o to. O możliwość wyszukiwania wedle kryteriów. I szukania w całym serwisie. Czy jest taki dodatek do Joomli, bądź wie ktoś jak dodać coś takiego?

  5. #4
    Wiarus Dylek awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Skąd
    Białystok
    Wpisy
    2 865
    Punkty
    70

    Domyślny

    Nie ma i zakladam ze nie bedzie - chociazby dlatego, ze poszczegolne komponenty maja swoje tabele w bazie i skad ta hipermultyiwyszukiwarka ma wiedziec co Ty tam masz poinstalowane i z jakich tabel brac dane? Miedzy innymi dlatego do komponentow dodawane sa searchboty, ktore przeszukuja tabele tegoz komponentu i integruja sie ze standardowa wyszukiwarka.

  6. #5
    Nowicjusz
    Dołączył
    29-01-2008
    Wpisy
    17
    Punkty
    10

    Domyślny

    Dziękuję za odpowiedź. Z racji tego, że wyszukiwanie w Joomli jest dla mnie raczej nowym zagadnieniem, czy mógłbyś nieco naświetlić temat? Rozumie, że prawie każdy komponent winien mieć searchbota. Czy to oznacza, że będę w stanie przeszukiwać zawartość tych komponentów?

  7. #6
    Wiarus Dylek awatar
    Dołączył
    20-09-2005
    Skąd
    Białystok
    Wpisy
    2 865
    Punkty
    70

    Domyślny

    No tak , jak Ci napisalem - zeby szukac, nalezy wiedziec gdzie. Jesli instalujesz jakies komponenty, poszukaj do nich botow. Inny przypadek - to wlasna wyszukiwarka komponentu, niezintegrowana ze standardowa z Joomli. Wtedy Twoj komponent, z ktorego chcesz wyciagac dane ma odnosnik "wyszukaj" i przeszukiwanie nastepuje tylko w jego obrebie.
    A jak i czego szuka oraz wg jakich kryteriow - to juz tylko sprawa programisty.

  8. #7
    Nowicjusz
    Dołączył
    29-01-2008
    Wpisy
    17
    Punkty
    10

    Domyślny

    Dzięki serdeczne! Teraz mam przynajmniej jasną sprawę. A że nie czuję się na siłach do napisania czegoś takiego to Google w ruch

  9. #8
    Nowicjusz
    Dołączył
    19-08-2011
    Wpisy
    19
    Punkty
    10

    Domyślny

    Witam! Dołączę się do wątku i zapytam, czy jest taka możliwość, aby na stronie rejestrowali się użytkownicy podając przykładowo: Imię, nazwisko, z rozwijanej listy zawód, tworząc przy tym bazę danych, którą mogli by wyświetlać i przeglądać. Jednocześnie czy mogli by z niej wyszukiwać innych według podanych kryteriów.
    Dziękuję i pozdrawiam

  10. #9
    Senior PeFik awatar
    Dołączył
    18-02-2007
    Skąd
    Miasto Stu Mostów
    Wpisy
    5 465
    Punkty
    241

    Domyślny

    @estora - trochę mieszasz, albo nie jasno się wyraźiłeś(aś).

    Rejestracja to jedno, a późniejsze przeglądanie-szukanie to drugie, masz "chyba" konto na N-K, więc chyba zauważyłeś różnicę?

    W Rejestracji da sie to zrobić --> http://blog.elimu.pl/7567-sobipro-ty...dami-poradnik/

    A później za pomocą modułu wyszukiwania (jest taki), albo za pomocą komponentu wbudowanego w SobiPro.
    Współautor bloga o systemie Joomla! -> blog.elimu.pl < oraz kilku książek i artykułów o tym CMS.

  11. #10
    Wiarus seba.adm awatar
    Dołączył
    14-12-2008
    Skąd
    Szczecin
    Wpisy
    1 989
    Punkty
    265

    Domyślny

    Witam.

    @estora, taka prośba mała na początek - nie podpinamy się pod wątki, a już szczególnie nie odkopujemy tematów tak archiwalnych.
    Skorzystaj z tego rozszerzenia: >>System zarządzania użytkownikami - Community Builder<<.
    Znajdziesz tutaj link do komponentu, spolszczenia, i poradnika, w którym są opisane możliwości komponentu, jak również instrukcje w jaki sposób osiągnąć efekt, którego szukasz.
    Imię, nazwisko, z rozwijanej listy zawód, tworząc przy tym bazę danych, którą mogli by wyświetlać i przeglądać
    Pamiętaj również że przetwarzanie danych takich jak Imię i Nazwisko, wymaga zgłoszenia zbioru danych do GIODO - ale o tym już powinieneś poczytać na właściwych stronach.

    -----------------------------------------------------------
    Dajnowiec.pl
    - Tworzenie stron internetowych
    WspieramBiznes.pl
    - Twój partner w biznesie!
    Dołącz do NAS na Facebooku




Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Reguły pisania

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz dodawać wypowiedzi
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz poprawiać swoich postów
  •